START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Dominant en recessief

Iedereen erft genen van zijn of haar ouders.

Dit betekent dat je bijvoorbeeld eenzelfde uiterlijk kenmerk hebt als je ouders. Toch kan het zo zijn dat twee

organismen nakomelingen krijgen met een andere eigenschap.

Dit heeft te maken met het dominante en recessieve karakter van allelen. In dit artikel vertellen we je meer over dominante en recessieve allelen.

dominant en recessief

Voor een bepaalde eigenschap erft een nakoming altijd een allel van de vader en een allel van de moeder. Als voorbeeld nemen we in dit artikel de eigenschap oogkleur. Het gen voor een bruine oogkleur is een dominant gen. Dominant betekent dat bij aanwezigheid van dit allel, ongeacht wat het andere gen is, de bijbehorende eigenschap tot uiting komt in het fenotype van het organisme. Een recessief allel is een gen dat alleen tot uiting komt wanneer er geen dominant allel aanwezig is. Een voorbeeld voor een recessief allel is het allel voor een blauwe oogkleur. Je kan dus eigenlijk zeggen dat een dominant allel de baas is over een recessief allel.

Voor ons voorbeeld met oogkleuren betekent dit het volgende: Wanneer iemand twee genen voor een bruine oogkleur erft, dus een allel voor bruine ogen van de moeder en een allel voor bruine ogen van de vader, zal de nakomeling altijd bruine ogen hebben. Dit is natuurlijk best logisch, er is immers geen gen voor een andere eigenschap aanwezig. Maar stel een nakomeling erft van de vader een allel voor bruine ogen en van de moeder een allel voor blauwe ogen, zal de nakomeling bruine ogen hebben. Het allel voor bruine ogen is immers dominant, en het allel voor bruine ogen is recessief. Wanneer een nakomeling zowel van zijn vader als van zijn moeder een allel voor blauwe ogen erft, zal de nakomeling ook blauwe ogen hebben.

Zo werkt de app

Het kan zo zijn dat een nakomeling blauwe ogen heeft, een recessieve eigenschap, terwijl beide ouders bruine ogen hebben. Wil je hier meer over weten? Kijk dan ook eens op de pagina over homozygoot en heterozygoot !

Oefenen

Eens kijken of je het een beetje snapt! Probeer de volgende vraag eens te maken:

Twee ouders hebben allebei zowel het allel voor bruine ogen als voor blauwe ogen.

  1. Welke kleur ogen hebben de ouders?
  2. Welke oogkleur(en) kunnen de nakomelingen krijgen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Verschillende soorten overerving

Heterozygoot en homozygoot

Erfelijkheidsschema: hoe maak ik die?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!