fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Iedereen erft genen van zijn of haar ouders.

Dit betekent dat je bijvoorbeeld eenzelfde uiterlijk kenmerk hebt als je ouders. Toch kan het zo zijn dat twee organismen nakomelingen krijgen met een andere eigenschap.

Dit heeft te maken met het dominante en recessieve karakter van allelen. In dit artikel vertellen we je meer over dominante en recessieve allelen.

dominant en recessief
Voor een bepaalde eigenschap erft een nakoming altijd een allel van de vader en een allel van de moeder. Als voorbeeld nemen we in dit artikel de eigenschap oogkleur. Het gen voor een bruine oogkleur is een dominant gen. Dominant betekent dat bij aanwezigheid van dit allel, ongeacht wat het andere gen is, de bijbehorende eigenschap tot uiting komt in het fenotype van het organisme. Een recessief allel is een gen dat alleen tot uiting komt wanneer er geen dominant allel aanwezig is. Een voorbeeld voor een recessief allel is het allel voor een blauwe oogkleur. Je kan dus eigenlijk zeggen dat een dominant allel de baas is over een recessief allel.


Voor ons voorbeeld met oogkleuren betekent dit het volgende: Wanneer iemand twee genen voor een bruine oogkleur erft, dus een allel voor bruine ogen van de moeder en een allel voor bruine ogen van de vader, zal de nakomeling altijd bruine ogen hebben. Dit is natuurlijk best logisch, er is immers geen gen voor een andere eigenschap aanwezig. Maar stel een nakomeling erft van de vader een allel voor bruine ogen en van de moeder een allel voor blauwe ogen, zal de nakomeling bruine ogen hebben. Het allel voor bruine ogen is immers dominant, en het allel voor bruine ogen is recessief. Wanneer een nakomeling zowel van zijn vader als van zijn moeder een allel voor blauwe ogen erft, zal de nakomeling ook blauwe ogen hebben.

Zo werkt de app

Het kan zo zijn dat een nakomeling blauwe ogen heeft, een recessieve eigenschap, terwijl beide ouders bruine ogen hebben. Wil je hier meer over weten? Kijk dan ook eens op de pagina over homozygoot en heterozygoot!

Oefenen
Eens kijken of je het een beetje snapt! Probeer de volgende vraag eens te maken:
Twee ouders hebben allebei zowel het allel voor bruine ogen als voor blauwe ogen.

  1. Welke kleur ogen hebben de ouders?
  2. Welke oogkleur(en) kunnen de nakomelingen krijgen? 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp