fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je ziet geen hand voor ogen doordat het zo mistig is.

Maar hoe ontstaan deze laaghangende “wolkjes” nou precies? Leer er meer over in dit artikel!

Mist is eigenlijk niks anders dan waterdruppeltjes die iets boven de grond zweven. Mist ontstaat vaak in de nachten met weinig bewolking, waardoor het aardoppervlakte snel kan afkoelen. Hierdoor bereikt de grond het dauwpunt. De lucht is vaak vochtig, en op het moment dat deze vochtige lucht afkoelt, dan ontstaat er mist. Belangrijk is dat er wel een klein beetje wind is, want als het windstil is dan ontstaat er alleen dauw. Dat zijn de kleine druppeltjes die je bijvoorbeeld op grassprietjes ziet liggen in de ochtend.
hoe ontstaat mist
Daarnaast kan mist ook ontstaan als warme en vochtige lucht mengt met koude lucht. Omdat er vochtige lucht nodig is voor het ontstaan van mist, zie je vaak dat het (extra) mistig is boven meren of slootjes.

Mist wordt pas echt mist genoemd op het moment dat je minder dan 1000 meter kunt zien. Natuurlijk kan mist best wel gevaarlijk zijn voor met name het verkeer, dat nu ineens veel minder kan zien. Altijd extra goed opletten als je dus op een mistige dag op de fiets stapt!

Voorbeeldvraag:
Hoe kan het dat er vaak mist ontstaat boven meren en sloten?


Myrthe

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Myrthe.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp