Een jaar lang altijd en overal huiswerkhulp van Mr. Chadd, nu met €50,- korting met de code:

JAAR2021

Lokalisering en regionalisme: wat is het en wat is het verschil?

Lokalisering en regionalisme zijn twee termen die op elkaar lijken, toch zijn er wel degelijk essentiële verschillen.

Welke dat zijn? Dat lees je in dit artikel, Mr. Chadd zocht het namelijk voor je uit!

lokalisering en regionalisme

Lokalisering

Met lokalisering wordt de reactie van lokale culturen op grote wereldwijde verschijnselen bedoeld. Door het proces van globalisering is de wereld een stuk ‘kleiner’ geworden. Het duurt tegenwoordig veel minder lang voordat mensen, geld, producten of ideeën aan de andere kant van de wereld zijn.

Mondiale verschijnselen krijgen dan ook een plek in de lokale normen en waarden van een gemeenschap. Denk bijvoorbeeld eens aan de Harlem Shake, dit was een dans uit Amerika die in heel Nederland werd overgenomen. Ook bijvoorbeeld in het dorpje Winsum, vlakbij Groningen. We kunnen nu dus stellen dat de lokale cultuur van Winsum is veranderd door de Harlem Shake uit Amerika, al is het maar een heel klein beetje.

Zo werkt onze app

Regionalisme

Het regionalisme is eigenlijk een soort tegenhanger van lokalisering. Bij regionalisme houden de inwoners van een regio of gebied vast aan hun eigen cultuur en geschiedenis. Mensen trekken zich dus verder niets aan van de wereldwijde of landelijke verschijnselen. Een mooi voorbeeld in Nederland is Staphorst. Ondanks de vele wereldwijde verschijnselen houden deze mensen nog steeds vast aan hun eigen cultuur en geschiedenis, door nog steeds in klederdracht te lopen!

Oefenvraag :

De Ice Bucket Challenge, die ken je vast nog wel. Is dit een voorbeeld van lokalisering of regionalisme?

Samenvatting

Met lokalisering wordt de reactie van lokale culturen op grote wereldwijde verschijnselen bedoeld. Bij regionalisme houden de inwoners van een regio of gebied vast aan hun eigen cultuur en geschiedenis.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Globalisering

Buurtprofiel

Vernieuwing van een stad

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}