START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Lokalisering en regionalisme: wat is het en wat is het verschil?

Lokalisering en regionalisme zijn twee termen die op elkaar lijken, toch zijn er wel degelijk essentiële verschillen.

Welke dat zijn? Dat lees je in dit artikel, Mr. Chadd zocht het namelijk voor je uit!

lokalisering en regionalisme

Lokalisering

Met lokalisering wordt de reactie van lokale culturen op grote wereldwijde verschijnselen bedoeld. Door het proces van globalisering is de wereld een stuk ‘kleiner’ geworden. Het duurt tegenwoordig veel minder lang voordat mensen, geld, producten of ideeën aan de andere kant van de wereld zijn.

Mondiale verschijnselen krijgen dan ook een plek in de lokale normen en waarden van een gemeenschap. Denk bijvoorbeeld eens aan de Harlem Shake, dit was een dans uit Amerika die in heel Nederland werd overgenomen. Ook bijvoorbeeld in het dorpje Winsum, vlakbij Groningen. We kunnen nu dus stellen dat de lokale cultuur van Winsum is veranderd door de Harlem Shake uit Amerika, al is het maar een heel klein beetje.

Zo werkt onze app

Regionalisme

Het regionalisme is eigenlijk een soort tegenhanger van lokalisering. Bij regionalisme houden de inwoners van een regio of gebied vast aan hun eigen cultuur en geschiedenis. Mensen trekken zich dus verder niets aan van de wereldwijde of landelijke verschijnselen. Een mooi voorbeeld in Nederland is Staphorst. Ondanks de vele wereldwijde verschijnselen houden deze mensen nog steeds vast aan hun eigen cultuur en geschiedenis, door nog steeds in klederdracht te lopen!

Oefenvraag :

De Ice Bucket Challenge, die ken je vast nog wel. Is dit een voorbeeld van lokalisering of regionalisme?

Samenvatting

Met lokalisering wordt de reactie van lokale culturen op grote wereldwijde verschijnselen bedoeld. Bij regionalisme houden de inwoners van een regio of gebied vast aan hun eigen cultuur en geschiedenis.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Globalisering

Buurtprofiel

Vernieuwing van een stad

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!