START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Kwelders: wat zijn dat?

Kwelders kom je in het Nederlandse kustgebied op veel plekken tegen.

Het zijn begroeide stukken land die direct aan zee liggen, zonder duinen of dijken ertussen. Vooral in de Waddenzee zijn er meerdere kwelders te vinden, met bijzondere flora en fauna tot gevolg.

De Slufter op Texel is het meest bekende voorbeeld van een kwelderlandschap.

wat zijn kwelders

Hoge en lage kwelders

We kunnen onderscheid maken tussen hoge en lage kwelders. Hoge kwelders komen alleen onder water te staan bij een storm of extreem hoog water.Lage kwelders staan daarentegen bij vrijwel elk hoogwater onder water.

Bij het onderstromen van de kwelders blijven er zand- en slibdeeltjes liggen die met het zoute zeewater zijn meegevoerd. Hierdoor wordt een kwelder steeds een stukje hoger. Hoe hoger een kwelder, hoe minder vaak er nog water bij komt en hoe droger die dus wordt.

Door het zoute water dat regelmatig op de kwelders komt, kunnen er alleen maar planten leven die tegen zout kunnen. Door de mix van land, slibdeeltjes en het zoute water ontstaan er vaak zeldzame natuurgebieden met unieke dieren en planten.

Zo werkt de app

De Slufter

De Slufter op Texel is een bekend voorbeeld van een kwelder. Deze kwelder, die grotendeels door duinen omsloten is, heeft dagelijks te maken met eb en vloed. Het zoute water stroomt door de verschillende getijden in en uit het land en brengt elke keer nieuw zand voor de duinen met zich mee. Door het zoute water ontstaat er een unieke plantengroei waar veel verschillende dieren op afkomen. Dit zorgt voor een hoge dynamiek en veel diversiteit in de Slufter.

Oefenvraag:

Hoe kan het dat er in Nederland relatief veel kwelders zijn?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rivieren

Klimaatzones

Ruimte voor de rivier

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!