fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Kwelders kom je in het Nederlandse kustgebied op veel plekken tegen.

Het zijn begroeide stukken land die direct aan zee liggen, zonder duinen of dijken ertussen. Vooral in de Waddenzee zijn er meerdere kwelders te vinden, met bijzondere flora en fauna tot gevolg.

De Slufter op Texel is het meest bekende voorbeeld van een kwelderlandschap.

wat zijn kwelders
Hoge en lage kwelders
We kunnen onderscheid maken tussen hoge en lage kwelders. Hoge kwelders komen alleen onder water te staan bij een storm of extreem hoog water.Lage kwelders staan daarentegen bij vrijwel elk hoogwater onder water.


Bij het onderstromen van de kwelders blijven er zand- en slibdeeltjes liggen die met het zoute zeewater zijn meegevoerd. Hierdoor wordt een kwelder steeds een stukje hoger. Hoe hoger een kwelder, hoe minder vaak er nog water bij komt en hoe droger die dus wordt.

Door het zoute water dat regelmatig op de kwelders komt, kunnen er alleen maar planten leven die tegen zout kunnen. Door de mix van land, slibdeeltjes en het zoute water ontstaan er vaak zeldzame natuurgebieden met unieke dieren en planten.

Zo werkt de app

De Slufter
De Slufter op Texel is een bekend voorbeeld van een kwelder. Deze kwelder, die grotendeels door duinen omsloten is, heeft dagelijks te maken met eb en vloed. Het zoute water stroomt door de verschillende getijden in en uit het land en brengt elke keer nieuw zand voor de duinen met zich mee. Door het zoute water ontstaat er een unieke plantengroei waar veel verschillende dieren op afkomen. Dit zorgt voor een hoge dynamiek en veel diversiteit in de Slufter.

Oefenvraag:
Hoe kan het dat er in Nederland relatief veel kwelders zijn?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp