Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Kwelders: wat zijn dat?

Kwelders kom je in het Nederlandse kustgebied op veel plekken tegen.

Het zijn begroeide stukken land die direct aan zee liggen, zonder duinen of dijken ertussen. Vooral in de Waddenzee zijn er meerdere kwelders te vinden, met bijzondere flora en fauna tot gevolg.

De Slufter op Texel is het meest bekende voorbeeld van een kwelderlandschap.

wat zijn kwelders

Hoge en lage kwelders

We kunnen onderscheid maken tussen hoge en lage kwelders. Hoge kwelders komen alleen onder water te staan bij een storm of extreem hoog water.Lage kwelders staan daarentegen bij vrijwel elk hoogwater onder water.

Bij het onderstromen van de kwelders blijven er zand- en slibdeeltjes liggen die met het zoute zeewater zijn meegevoerd. Hierdoor wordt een kwelder steeds een stukje hoger. Hoe hoger een kwelder, hoe minder vaak er nog water bij komt en hoe droger die dus wordt.

Door het zoute water dat regelmatig op de kwelders komt, kunnen er alleen maar planten leven die tegen zout kunnen. Door de mix van land, slibdeeltjes en het zoute water ontstaan er vaak zeldzame natuurgebieden met unieke dieren en planten.

Zo werkt de app

De Slufter

De Slufter op Texel is een bekend voorbeeld van een kwelder. Deze kwelder, die grotendeels door duinen omsloten is, heeft dagelijks te maken met eb en vloed. Het zoute water stroomt door de verschillende getijden in en uit het land en brengt elke keer nieuw zand voor de duinen met zich mee. Door het zoute water ontstaat er een unieke plantengroei waar veel verschillende dieren op afkomen. Dit zorgt voor een hoge dynamiek en veel diversiteit in de Slufter.

Oefenvraag:

Hoe kan het dat er in Nederland relatief veel kwelders zijn?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rivieren

Klimaatzones

Ruimte voor de rivier

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}