Benieuwd naar Mr. Chadd? Je eerste maand kost je nu TIJDELIJK slechts €1 met de code:

EURO2022

El Niño: wat is dat eigenlijk precies en hoe ontstaat het?

El Niño: het klinkt als wartaal.

Maar na het lezen van dit artikel zul jij precies weten wat het inhoudt!

Voor de westkust van Zuid-Amerika komt normaal gesproken koud water omhoog. El Niño is het natuurverschijnsel waarbij het zeewater voor de kust van Peru en Ecuador opeens heel sterk opwarmt, waardoor het hele weer op zijn kop komt te staan. Opeens is er heel veel regen in Zuid-Amerika, terwijl het in Australië heel droog wordt.

el nino

El Niño is Spaans voor “het jongentje” of het “kerstkindje”. Eens in de drie tot zeven jaar is het zover, el Nino duurt ongeveer een half jaar en het hoogtepunt ligt vaak rond kerst. Dan is het water een paar graden warmer dan normaal. Maar waardoor komt dat nou eigenlijk? De oorzaak is een veranderde lucht- en zeestroom. Normaal gesproken waait de wind van oost naar west. Oftewel: van Zuid-Amerika in de richting van Indonesië en Australië. Het warme zeewater wordt richting het westen gestuwd. Bij El Niño raakt dit helemaal in de war. Het warme zeewater, dat veel neerslag met zich meeneemt, verschuift zich dan enorm richting het oosten. Hierdoor wordt het droger in het westen (bij Australië) en veel warmer en natter in Zuid-Amerika bij Peru en het Andesgebergte.

De effecten hiervan zijn in een heel groot gebied te merken. In Australië en Indonesië is het opeens veel droger, daardoor zijn er mislukte oogsten en bosbranden. In Peru, Ecuador en Chili is het opeens veel natter, dus zijn er modderstromen. Daarnaast zit in warm water veel minder zuurstof, waardoor vissen doodgaan. Dit zorgt voor miljarden dollars aan economisch verlies. De mensen die in deze gebieden wonen houden er rekening mee, vissers worden bijvoorbeeld vaak taxichauffeur of gaan in een fabriek werken wanneer ze weten dat El Niño eraan zit te komen. We weten meestal ongeveer een half jaar van tevoren te voorspellen dat er een El Niño aankomt.

Zo werkt de app

In Nederland hebben we weinig last van El Niño omdat de Stille Oceaan daarvoor te ver weg ligt. Toch wordt over de hele wereld het weer een beetje onvoorspelbaarder wanneer er een El Niño plaatsvindt, in de hete gebieden worden de zomers wat warmer, in de koude gebieden worden de winters iets kouder, in Nederland merk je er niet zo heel veel van klimaatwetenschappers merken op dat het het wel iets meer regent in het voorjaar tijdens El Niño.

Leesvraagje:

Wat gebeurt er met het weer van Peru en van Indonesië tijdens El Niño? En wat zijn de gevolgen hiervan?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoge en lagedrukgebied

Zeestromen

Aanlandige en aflandige wind

Werkt u in het vo of mbo? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons