fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Ben jij op zoek naar een samenvatting van het boek Politieke Besluitvorming?

Zoek niet verder, vind hem hier! Mr. Chadd helpt je graag.

In deze samenvatting:

  • Hoofdstuk 2: Democratie en rechtsstaat
    • 2.1 Nederland als democratische rechtsstaat
    • 2.2 Constitutionele monarchie met parlementair stelsel
    • Upload je eigen samenvatting!

Hoofdstuk 2: Democratie en rechtsstaat

2.1 Nederland als democratische rechtsstaat
Sinds de invoering van het algemeen mannen- en vrouwenkiesrecht in 1919 is Nederland een volwaardige democratie en rechtsstaat. Een rechtsstaat is een staat waarin de rechten en plichten van zowel de inwoners als van de overheid zijn vastgelegd, zodat de burgers beschermd worden tegen machtsmisbruik door de overheid. Dit is een voorwaarde voor een democratie. Meer weten over het begrip rechtsstaat? Kijk dan hier.

Nederland is geen democratie, maar een democratische rechtstaat, een staat waarin de macht door/namens het volk wordt uitgeoefend binnen de grenzen van de grondwet, zodat individuele grondrechten beschermd worden.

De trias politica bestaat uit de wetgevende macht (maakt wetten), de uitvoerende macht (voert wetten uit) en de rechterlijke macht (beoordeelt of wetten goed worden nageleefd). Scheiding tussen wetgevende en uitvoerende macht is in ons land niet heel groot, want ministers hebben het allebei.
Klassieke grondrechten beschermen rechten en gelijkheid van burgers en de sociale grondrechten verplichten overheid tot zorgen voor werkgelegenheid e.d. Klassieke grondrechten zijn wel afdwingbaar, sociale grondrechten niet.

Zo werkt de app

2.2 Constitutionele monarchie met parlementair stelsel
We hebben in Nederland een constitutionele monarchie. De koning heeft als taken het lidmaatschap van de regering en Raad van State, handtekening zetten onder iedere wet, troonrede voorlezen op Prinsjesdag en het benoemen van het kabinet. Ook heeft hij niet-constitutionele taken, zoals het overleggen met de minister-president, staatsbezoeken en het ontvangen van buitenlandse staatshoofden. Hij heeft eigenlijk vooral ceremoniële functies. Hij is wel onschendbaar.
In Griekenland was vroeger een directe democratie. Dat kon omdat er slechts een paar duizend mannen stemrecht hadden. Nu zijn er veel meer mensen met stemrecht, en dus stemmen wij ons parlement: een parlementaire democratie.

Kenmerken zijn de gelijke representatiedemocratie, de verantwoordelijke ministers tegenover de volksvertegenwoordiging, de verkiezingen, een overheid die vertrouwen nodig heeft voor het beleid, de meerderheid die nodig is voor de besluitvorming en het tweekamerstelsel.

Wil jij nog meer weten over de politieke besluitvorming? Kijk dan bij de andere samenvattingen van dit boek op onze Academy of stel je vraag aan een van de coaches van Mr. Chadd. Zij helpen je graag!

Upload je eigen samenvatting!

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp