START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Politieke besluitvorming hoofdstuk 2

Ben jij op zoek naar een samenvatting van het boek Politieke Besluitvorming?

Zoek niet verder, vind hem hier! Mr. Chadd helpt je graag.

In deze samenvatting:

  • Hoofdstuk 2: Democratie en rechtsstaat
    • 2.1 Nederland als democratische rechtsstaat
    • 2.2 Constitutionele monarchie met parlementair stelsel

Hoofdstuk 2: Democratie en rechtsstaat

2.1 Nederland als democratische rechtsstaat

Sinds de invoering van het algemeen mannen- en vrouwenkiesrecht in 1919 is Nederland een volwaardige democratie en rechtsstaat. Een rechtsstaat is een staat waarin de rechten en plichten van zowel de inwoners als van de overheid zijn vastgelegd, zodat de burgers beschermd worden tegen machtsmisbruik door de overheid. Dit is een voorwaarde voor een democratie. Meer weten over het begrip rechtsstaat? Kijk dan hier .

Nederland is geen democratie, maar een democratische rechtstaat , een staat waarin de macht door/namens het volk wordt uitgeoefend binnen de grenzen van de grondwet, zodat individuele grondrechten beschermd worden.

De trias politica bestaat uit de wetgevende macht (maakt wetten), de uitvoerende macht (voert wetten uit) en de rechterlijke macht (beoordeelt of wetten goed worden nageleefd). Scheiding tussen wetgevende en uitvoerende macht is in ons land niet heel groot, want ministers hebben het allebei.

Klassieke grondrechten beschermen rechten en gelijkheid van burgers en de sociale grondrechten verplichten overheid tot zorgen voor werkgelegenheid e.d. Klassieke grondrechten zijn wel afdwingbaar, sociale grondrechten niet.

Zo werkt de app

2.2 Constitutionele monarchie met parlementair stelsel

We hebben in Nederland een constitutionele monarchie . De koning heeft als taken het lidmaatschap van de regering en Raad van State, handtekening zetten onder iedere wet, troonrede voorlezen op Prinsjesdag en het benoemen van het kabinet. Ook heeft hij niet-constitutionele taken, zoals het overleggen met de minister-president, staatsbezoeken en het ontvangen van buitenlandse staatshoofden. Hij heeft eigenlijk vooral ceremoniële functies. Hij is wel onschendbaar.

In Griekenland was vroeger een directe democratie . Dat kon omdat er slechts een paar duizend mannen stemrecht hadden. Nu zijn er veel meer mensen met stemrecht, en dus stemmen wij ons parlement: een parlementaire democratie .

Kenmerken zijn de gelijke representatiedemocratie , de verantwoordelijke ministers tegenover de volksvertegenwoordiging, de verkiezingen, een overheid die vertrouwen nodig heeft voor het beleid, de meerderheid die nodig is voor de besluitvorming en het tweekamerstelsel.

Wil jij nog meer weten over de politieke besluitvorming? Kijk dan bij de andere samenvattingen van dit boek op onze Academy of stel je vraag aan een van de coaches van Mr. Chadd. Zij helpen je graag!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!