fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Werkhouding: het is een mindset!

Geloof het of niet: maar je gedachtegang kan heel veel invloed hebben op de resultaten die je behaalt op school!

Hoe? Dat leggen we je uit in dit artikel!

We maken onderscheid tussen twee verschillende denkstijlen: de fixed mindset en de growth mindset. Wat houden beide stijlen in?

Growth mindset
We beginnen met de growth mindset: met deze denkstijl ben je overtuigd dat je altijd kan verbeteren en dat je bijvoorbeeld je leermogelijkheden kunt uitbreiden. Dit betekent kort gezegd dat je dus beter kan worden in leren of slimmer kan worden als je maar genoeg oefent.
Falen betekent voor mensen met een growth mindset dat je simpelweg meer moet oefenen om het de volgende keer wel goed te doen. Met een growth mindset zie je kritiek vaak als leermomenten om met deze tips de volgende keer beter te worden.

Fixed mindset
De fixed mindset is het tegenovergestelde: heb je een fixed mindset, dan ben je misschien wel overtuigd dat je slimheid van te voren bepaald is en dat je dus niet slimmer kan worden dan je al bent. Je ontwijkt wellicht de dingen waar je niet zo goed in bent, zodat je zo min mogelijk fouten maakt. Het zou kunnen dat je sneller opgeeft dan anderen of dat je onzekerder bent omdat je denkt dat je geen invloed hebt op wat je wel of niet kunt. De fixed mindset kan ook zorgen dat je denkt: ‘dat kan ik niet!’ of ‘daar ben ik echt niet goed in’. Het is soms ook zo dat je met deze mindset stiekem ook erg bang bent om te falen. Zonde, want je loopt misschien nu wel heel veel kansen mis!

Wat nu?
Je kunt misschien al een beetje raden welke mindset het handigst is om op school te hebben: de growth-mindset. Met deze mindset sta je meer open voor verbetering en dat kan uiteindelijk je schoolresultaten verbeteren. Het is belangrijk dat je zin hebt om te leren, dan zul je namelijk merken dat het leren sneller en makkelijker gaat. Natuurlijk zal je altijd meer aanleg hebben voor het ene vak dan het andere, maar met voldoende inzet kun je meer dan je denkt! Merk je dat je toch stiekem wel een beetje een fixed-mindset hebt? Geen stress, er zijn heel veel tips en tricks om hier wat aan te doen!

Probeer voor jezelf te bedenken dat het oké is om eens een fout te maken. Fouten zijn er om van te leren en hier wordt je uiteindelijk alleen maar beter van! Heb je een keer een onvoldoende? Dat kan een keer gebeuren. Het beste wat je kunt doen is dan zoeken naar oplossingen: hoe komt het dat het deze keer niet helemaal ging zoals je wilde? Waar moet ik extra op letten bij de volgende keer dat ik zo’n taak moet maken? Er zijn veel mensen die je hier ongetwijfeld bij kunnen en willen helpen: je moeder, vader, broer, zus, docent, de teamleider, een klasgenoot.. Zie het als een leermoment en wedden dat je de volgende keer gewoon knalt?! Vergeet ook vooral niet dat waar een wil is een weg is en dat je niet meer kan doen dan je maximaal inzetten.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Suze.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp