Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Werkhouding: het is een mindset!

Werkhouding: het is een mindset!

Geloof het of niet: maar je gedachtegang kan heel veel invloed hebben op de resultaten die je behaalt op school!

Hoe? Dat leggen we je uit in dit artikel!

We maken onderscheid tussen twee verschillende denkstijlen: de fixed mindset en de growth mindset. Wat houden beide stijlen in?

Growth mindset

We beginnen met de growth mindset: met deze denkstijl ben je overtuigd dat je altijd kan verbeteren en dat je bijvoorbeeld je leermogelijkheden kunt uitbreiden. Dit betekent kort gezegd dat je dus beter kan worden in leren of slimmer kan worden als je maar genoeg oefent.

Falen betekent voor mensen met een growth mindset dat je simpelweg meer moet oefenen om het de volgende keer wel goed te doen. Met een growth mindset zie je kritiek vaak als leermomenten om met deze tips de volgende keer beter te worden.

Fixed mindset

De fixed mindset is het tegenovergestelde: heb je een fixed mindset, dan ben je misschien wel overtuigd dat je slimheid van te voren bepaald is en dat je dus niet slimmer kan worden dan je al bent. Je ontwijkt wellicht de dingen waar je niet zo goed in bent, zodat je zo min mogelijk fouten maakt. Het zou kunnen dat je sneller opgeeft dan anderen of dat je onzekerder bent omdat je denkt dat je geen invloed hebt op wat je wel of niet kunt. De fixed mindset kan ook zorgen dat je denkt: ‘dat kan ik niet!’ of ‘daar ben ik echt niet goed in’. Het is soms ook zo dat je met deze mindset stiekem ook erg bang bent om te falen. Zonde, want je loopt misschien nu wel heel veel kansen mis!

Wat nu?

Je kunt misschien al een beetje raden welke mindset het handigst is om op school te hebben: de growth-mindset. Met deze mindset sta je meer open voor verbetering en dat kan uiteindelijk je schoolresultaten verbeteren. Het is belangrijk dat je zin hebt om te leren, dan zul je namelijk merken dat het leren sneller en makkelijker gaat. Natuurlijk zal je altijd meer aanleg hebben voor het ene vak dan het andere, maar met voldoende inzet kun je meer dan je denkt! Merk je dat je toch stiekem wel een beetje een fixed-mindset hebt? Geen stress, er zijn heel veel tips en tricks om hier wat aan te doen!

Probeer voor jezelf te bedenken dat het oké is om eens een fout te maken. Fouten zijn er om van te leren en hier wordt je uiteindelijk alleen maar beter van! Heb je een keer een onvoldoende? Dat kan een keer gebeuren. Het beste wat je kunt doen is dan zoeken naar oplossingen: hoe komt het dat het deze keer niet helemaal ging zoals je wilde? Waar moet ik extra op letten bij de volgende keer dat ik zo’n taak moet maken? Er zijn veel mensen die je hier ongetwijfeld bij kunnen en willen helpen: je moeder, vader, broer, zus, docent, de teamleider, een klasgenoot.. Zie het als een leermoment en wedden dat je de volgende keer gewoon knalt?! Vergeet ook vooral niet dat waar een wil is een weg is en dat je niet meer kan doen dan je maximaal inzetten.

Studenten die hier vragen over hebben, hebben ook vragen over:

Werkhouding: wat is een goede werkhouding?

Download de huiswerkplanner

Hoe ga ik om met examenstress?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}