fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De manier van leren kan voor iedereen verschillend zijn.

Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen vier leerstijlen: de doener, de dromer, de denker en de beslisser.

Maar wat zijn de verschillen en welke past bij mij?

De vier leerstijlen zijn bedacht door David Kolb en worden daarom ook wel de leerstijlen van Kolb genoemd. Voordat we de vier leerstijlen precies gaan uitleggen, is het belangrijk om te weten dat het niet uitmaakt in welk hokje je past. Of je nou een doener, een dromer, een denker of een beslisser bent, dat maakt niet uit! De ene leerstijl is niet beter dan de andere, maar het is wel goed om ze te herkennen.

De doener
Laten we beginnen met de doener. Een doener leert vooral door ervaringen en houdt van experimenteren. Als er een probleem is dan zal een doener deze proberen op te lossen door iets uit te proberen. Soms is hier niet helemaal goed over nagedacht, omdat een doener ook wel een beetje ongeduldig kan zijn. Een doener is echter wel goed in samenwerken en kan zich goed aanpassen aan nieuwe situaties.

De dromer
In tegenstelling tot de doener, denkt een dromer juist wel goed na over het aanpakken van een probleem. Daardoor komt een dromer vaak met meerdere creatieve oplossingen, maar vindt hij/zij het lastig om de juiste oplossing te kiezen. Een dromer heeft daarom vaak wat extra tijd en ruimte nodig om de goede keuze te maken. Ook bij het leren heeft een dromer wat extra tijd en ruimte nodig.

De denker
Als derde hebben we de denker. Een denker is goed in redeneren en logisch denken. Daarvoor stelt hij/zij vaak onderzoekende vragen, zoals waarom iets zo is. Een denker werkt vaak het liefst systematisch en nauwkeurig en kan daardoor niet zo goed tegen chaos. Ook werkt de denker het liefst zelfstandig uit boeken.

De beslisser
Als laatste is er nog de beslisser. Die verbindt de theorie met de praktijk. Dat betekent dat hij/zij zoekt naar manieren om iets te doen en dit vervolgens ook uitvoert. De beslisser leert het meest van voorbeelden uit de praktijk. Een beslisser neemt veel initiatief en is ook goed in plannen.

Herken jij je in een van deze leerstijlen? Dat kan jou helpen om voortaan nog beter te werk te gaan. Stel nou bijvoorbeeld dat je aan het leren bent en erachter komt dat je nu wel heel veel aan het denken bent. Dan is het goed om eens wat meer te gaan experimenteren, net als doeners. Op deze manier combineer je de verschillende stijlen en zo kun je je resultaten verbeteren!

Vind je het nog lastig om te herkennen welke leerstijl het best bij jou past? Er zijn verschillende tests die je kunt doen om erachter te komen. Op https://www.123test.nl/leerstijl/ kun je dit binnen een paar minuten testen.

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp