START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Plan van aanpak voor het eindexamen economie of M&O

Plan van aanpak voor het maken van een eindexamen economie of M&O

Maar geen stress, want met onze tips worden die examens voor economie en M&O een makkie!

Voordat we beginnen, is het goed om te onthouden dat het voor iedereen verschillend is als het gaat om wat het beste werkt. De enige manier om erachter te komen wat voor jou het beste werkt, is om een aantal examens te oefenen. Daarbij kun je het onderstaande plan van aanpak gebruiken!

Waar begin ik?

Vaak worden examens zo opgebouwd dat je begint met een wat makkelijkere vraag om er even in te komen. Daarna worden de vragen wat moeilijker worden en richting het eind van het examen worden ze vaak weer wat gemakkelijker, omdat je concentratie dan wat lager wordt. Daarom is het goed om je aan deze volgorde te houden, maar natuurlijk kan dit voor jou ook anders zijn. Misschien vind jij de eerste vraag juist wel lastiger en andere vragen gemakkelijker, omdat je daar nou eenmaal beter in bent. Je kunt daarom eerst het examen even snel doorbladeren om te kijken wat voor soort vragen er allemaal zijn. Zo kun je voor jezelf een volgorde maken die jij prettig vindt. Let hierbij wel op dat je duidelijk aangeeft met welke vraag je bezig bent. Mocht je uiteindelijk in tijdnood komen, dan kun je ook snel nog even opdrachten maken die je wel begrijpt.

Raak niet in paniek als jij de eerste vraag niet begrijpt, ook al denken de examenmakers dat ze met een iets gemakkelijkere vraag beginnen, geldt dit niet voor iedereen. Want zoals we net ook al zeiden, misschien ben jij juist wel goed in rekenen en minder goed in theorievragen, of juist andersom. Dan komt het in de rest van het examen alsnog helemaal goed.

Lees de vraag en je antwoord goed door

Bij zowel economie als M&O staat er vaak al veel belangrijke informatie in de vraag. Zorg dus dat je deze goed doorleest. Ook kun je belangrijke getallen en begrippen even markeren. Wanneer je antwoord hebt gegeven op de vraag, is het handig om nog eens de vraag door te lezen. Heb je echt het antwoord gegeven waar ze naar vragen? Heb je het goede jaartal gebruikt? Moet je het antwoord geven in procenten, geldbedragen of indexcijfers? Des te langer je al met het examen bezig bent, des te lager wordt je concentratie. Hierdoor ga je sneller foutjes maken en dat wil je natuurlijk niet.

Rekenvragen

Wanneer je een rekenvraag hebt, is het handig om alle getallen die je nodig hebt te markeren of op te schrijven voordat je met de vraag begint. Daarnaast is het belangrijk om al je tussenstappen op te schrijven en op te schrijven wat je aan het berekenen bent. Op deze manier weet jij beter wat je aan het doen bent, maar je leraar ook. Je krijgt namelijk ook punten voor de tussenstappen ook al is je eindantwoord misschien niet goed.

Eindig je berekening ook altijd met een ‘conclusie’. Moet je bijvoorbeeld de omzet berekenen? Schrijf dan niet alleen het getal op, maar leg ook uit wat het getal betekent. Dus bijvoorbeeld: ‘de omzet is €180.000’ in plaats van alleen ‘€180.000’.

Leg begrippen uit

Leg belangrijke begrippen ook uit in je antwoord. Moet je bijvoorbeeld een maatregel noemen die een verzekeringsmaatschappij kan gebruiken om averechtse selectie tegen te gaan? Leg dan eerst uit wat averechtse selectie betekent en geef daarna een voorbeeld van een maatregel.

Vragen met bronnen

Moet je bij een vraag bronnen gebruiken? Bekijk deze dan goed en probeer te snappen waar ze over gaan. Bedenk bij het geven van je antwoord dat je deze bronnen moet verwerken in je antwoord en dat je ze ook letterlijk moet benoemen. Bijvoorbeeld: Uit bron 2 kunnen we opmaken dat het werkloosheidspercentage is gestegen van 3,3% naar 3,9%, dus …

Oorzaak-gevolg vragen

Als een vraag begint met bijvoorbeeld ‘Hoe’, ‘Noem de reden dat’ of ‘Waardoor’, dan moet je vaak uitleggen waarom iets gebeurt. Bij dit soort vragen is het handig om op een kladbriefje eerst kort te tekenen wat er gebeurt. Bijvoorbeeld: inflatie → prijsstijging → koopkracht omlaag. Zodra je dit duidelijk hebt, kun je bij het geven van je antwoord iedere stap uitleggen. Controleer het antwoord door de vraag nog eens door te lezen en te kijken of je echt antwoord hebt gegeven op de vraag.

Formuleblad M&O

Bij het M&O eindexamen moet je vaak veel berekenen. Gelukkig krijg je wel een formuleblad erbij zodat je niet alle formules uit je hoofd hoeft te weten. Het fijne aan het formuleblad is dat er ook op staat bij welke vraag je welke formule nodig hebt. Dit kan je helpen als je even niet precies weet wat je moet doen bij een vraag. Dankzij het formuleblad weet je in ieder geval dat je bij die vraag die formule moet gebruiken.

Helaas zijn er nog steeds wat formules die je wel uit je hoofd moet kennen. Vind je het lastig om te bepalen welke formules je wel en niet moet weten? Bekijk dan ook de formulebladen van de afgelopen jaren, mochten deze terugkomen op jouw examen dan is de kans groot dat ze weer op het formuleblad staan! Natuurlijk kun je ook je leraar eventjes vragen.

Klaar?

Alle vragen beantwoord, maar heb je nog wat tijd over? Lees dan rustig de vragen en antwoorden nog eens door. Wie weet ontdek je nog een foutje!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wat neem je mee naar je examen?

Voorbereiden op een toets/examen voor economie

Hoe geef ik volledig antwoord op een vraag?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!