START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Handige tips voor examen Engels – Mr. Chadd

Examentips Engels voor vwo, havo en vmbo

Engels is een breed vak. Engelse vocabulaire, vervoegingen, lezen, luisteren – voor een goed eindcijfer moet je het allemaal beheersen. Toch zijn er onderwerpen die je tijdens het centraal examen beter moet kennen dan andere.

Wat zijn de belangrijkste onderwerpen? Hoe leer je nou het beste voor je Engels examen? Geen zorgen, met onze handige examentips helpen we jou een handje. Zo ga je stressloos de examens in!

Examen Engels voorbereiden

Tijdens het centraal examen Engels ligt de focus vooral op leesvaardigheid. Dit houdt in dat je verschillende soorten teksten moet lezen en daarover vragen beantwoordt. Wij geven 3 tips die je hierbij helpen.

Tip 1: Oefen Engelse leestoetsen, lees Engelse boeken en kijk Engelse films of series

Oefening baart kunst, en dat is voor Engels niet anders. Maak daarom veel leestoetsen van voorgaande jaren. Zo ontwikkel je de leesvaardigheden die nodig zijn voor een mooi cijfer.

Je kunt nog een stapje verder gaan. Zet op Netflix of Amazon Prime in plaats van de Nederlandse eens de Engelse ondertiteling aan. Zo lees je meer Engels en begrijp je het nóg beter.

Ook het lezen van Engelse boeken is een goede oefening. Schrijf de woorden op die je niet kent en leer ze uit je hoofd. Op deze manier breid je je woordenschat op een leuke manier uit!

Tip 2: Leer signaalwoorden en verbanden

Wat hebben woorden als and, besides, because, unlike en such as gemeen? Het zijn signaalwoorden. Door deze woorden begrijp je een tekst beter. Tijdens je examen Engels moet je veel lezen. Signaalwoorden helpen je om snel verbanden te zien in lange teksten.

Er zijn verschillende soorten signaalwoorden. Sommige geven een opsomming aan (and, also), andere vergelijkingen (just like, equally) of tegenstellingen (but, whereas). Leer de signaalwoorden en bijbehorende verbanden goed uit je hoofd. Dan lees je de examenteksten sneller en dat bespaart je tijd. En nog belangrijker: je snapt de samenhang van teksten beter als je signaalwoorden herkent en begrijpt.

Tip 3: Herken false friends

False friends, oftewel valse vrienden, zijn sneaky woorden. Deze Engelse woorden lijken qua spelling of vorm op een Nederlands woord, maar betekenen iets totaal anders. Gevaarlijk dus! False friends komen op vrijwel ieder Engels examen terug. Een paar bekende voorbeelden:

  • Actual: lijkt op het Nederlandse ‘actueel’, maar betekent ‘werkelijk’;
  • Beware: lijkt op het Nederlandse ‘bewaren’, maar betekent ‘oppassen’;
  • Hard: lijkt op het Nederlandse ‘hard’, maar betekent ‘moeilijk’.
  • Billion: lijkt op het Nederlandse ‘biljoen’, maar betekent ‘miljard’.

Leer voor je examen de meestvoorkomende false friends uit je hoofd. Hierdoor verklein je de kans dat je erin trapt en punten laat liggen.

Hoe leer je voor het Engels examen?

Jouw doel is natuurlijk om maximaal te scoren op je examen Engels. Hiervoor moet je:

  • bepalen wat je al kent, en wat niet;
  • geconcentreerd kunnen werken;
  • oefenen!

Wat hierboven staat, geldt voor alle Engelse onderwerpen. Of je nu woordjes stampt of grammaticaregels uit je hoofd leert. Oude examens zijn dé manier om bekend te raken met de examenstof. En wees niet bang voor fouten, daar leer je juist van! De stof blijft zo beter hangen en het verkleint de kans dat je diezelfde fout ook maakt tijdens het echte examen.

Extra tip: de kans is groot dat je het woordenboek gebruikt tijdens je examen. Oefen ermee! Zo leer je het beter en sneller te gebruiken.

Het examen Engels voor havo en vwo duurt 2,5 uur en voor het vmbo tussen de 1,5 en 2 uur. Kun jij zo lang geconcentreerd werken? Los van de inhoud is het belangrijk dat je je concentratie traint. Studeer in ieder geval eens in blokken die minstens zo lang duren als het examen zelf. Bijvoorbeeld door oude examens te maken. Zo voorkom je dat je halverwege door je concentratie heen bent.

Extra tips voor tijdens examen Engels

Tot nu toe gingen de tips vooral over de voorbereiding. Maar wat zijn praktische leestips waar je ook tijdens je examen iets aan hebt?

Kijk voordat je gaat lezen naar de tekst. Is de tekst een brief, artikel of bijvoorbeeld een advertentie? Scan de plaatjes en tussenkoppen en bedenk wat jij al van het onderwerp weet.

Lezen kun je op drie manieren doen: skimmen, scannen en intensief lezen. Skimmen is het snel bekijken van de hele tekst – je wilt erachter komen waar de tekst ongeveer over gaat. Tijdens het scannen ga je op zoek naar specifieke informatie. Ten slotte lees je de tekst in zijn geheel.

Het is heel belangrijk dat je de vragen bekijkt vóórdat je de tekst begint te lezen. Gaat de vraag over de hele tekst? Skim en zoek naar aanwijzingen voor het antwoord. Gaat de vraag juist over bepaalde informatie? Scan en zoek de juiste woorden.

Wil je een heldere uitleg van bepaalde Engelse onderwerpen? Bekijk de meest gestelde vragen over Engels in onze Academy. Voorbeelden zijn:

Zonder stress aan je Engels examen beginnen

Is het Engels examen al over een paar weken? Voel je je gespannen? Of wil je een achterstand snel wegwerken? Mr. Chadd staat voor je klaar: persoonlijk en via de Mr. Chadd-app .

De bijles Engels van Mr. Chadd is er voor scholieren van alle leerjaren en niveaus – vwo, havo en vmbo. Onze coach kijkt per kind naar wat er nodig is om het examen te rocken. En door onze strakke planning is het duidelijk wat er allemaal moet gebeuren. Het resultaat: elke week een beetje meer zelfvertrouwen en beheersing van Engels. Kom maar op met dat examen!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!