START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat is katalyse en wat doet een katalysator?

Om chemische reacties plaats te laten vinden is energie nodig. Zonder deze energie verloopt de reactie niet.

katalyse

Een katalysator zorgt ervoor dat er minder energie nodig is om de reactie te laten verlopen.

Katalysators zijn bepaalde stoffen die gebruikt kunnen worden om te zorgen dat er minder energie nodig is voor een reactie. Deze energie wordt ook wel activeringsenergie genoemd. Zoals je in de afbeelding hieronder ziet is de activeringsenergie verlaagd door een katalysator, waardoor er dus minder energie nodig is om de reactie te laten plaatsvinden. Katalysators worden gebruikt, maar niet verbruikt, ze raken dus niet op. Zoals je ook in de afbeelding ziet is de totale energie die vrijkomt of nodig is voor een reactie niet veranderd door het gebruik van een katalysator.

Katalysator

Katalysators in het lichaam

In het lichaam zitten ook katalysators. Deze worden gebruikt om suiker te verbranden. Bij de verbranding van suiker komt energie vrij die wij nodig hebben. De reactie kost alleen heel veel energie om plaats te kunnen vinden. Dit heeft ons lichaam opgelost door gebruik te maken van natuurlijke katalysatoren: enzymen. Door de enzymen kan de reactie makkelijker plaatsvinden.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Reactiesnelheid

Reactie energie

Richtingscoëfficient

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!