START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe werkt een transformator en wat heeft het met primaire en secundaire spoelen te maken?

Een transformator is een elektrisch apparaat dat de spanning kan veranderen.

Heel eenvoudig kun je hiermee het voltage (de spanning dus) aanpassen aan jouw behoeftes.

Bijvoorbeeld van de hoogspanningsmasten die bij de energiecentrale vandaan komen door een transformator naar jouw stopcontact. Eigenlijk gebruik je de eerste spoel om een (meestal lagere) spanning op te wekken in de tweede spoel door middel van een magnetisch veld.

Hoe werkt een transformator en wat heeft het met primaire en secundaire spoelen te maken

Een transformator bestaat uit twee spoelen, een primaire en een secundaire spoel. Op de afbeelding hiernaast is de ronde gele spoel de primaire spoel en de bronzen, geleidende draad eromheen de secundaire spoel.

De primaire spoel wordt aangesloten op een spanningsbron, er gaat stroom lopen door de primaire spoel waardoor een elektromagnetisch veld ontstaat.

Hierdoor ontstaat er een inductiespanning, dus spanning die ontstaat doordat de spoel zich in een elektromagnetisch veld bevindt, in de secundaire spoel. De spanning in de secundaire spoel hoeft niet gelijk te zijn aan de spanning in de primaire spoel. De spanning in de secundaire spoel wordt bepaald door de verhouding van het aantal wikkelingen tussen de primaire en de secundaire spoel.

Hierbij hoort de formule: U p ÷U s = N p ÷N s .

  • U p is de spanning in de primaire spoel.
  • U s is de spanning in de secundaire spoel.
  • N p is het aantal windingen van de primaire spoel.
  • N s is het aantal windingen van de secundaire spoel.

Als de primaire spoel meer windingen heeft dan de secundaire spoel wordt de spanning omlaag getransformeerd. Dan wordt de spanning dus lager. Als de secundaire spoel meer windingen heeft dan de primaire spoel wordt de spanning omhoog getransformeerd, dus dan krijg je een hogere spanning.

Voorbeeldvraag

Je hebt een primaire spoel met 800 windingen en een secundaire spoel met 200 windingen. De spanning in de primaire spoel is 100 volt. Wat is de spanning in de secundaire spoel?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Wat is een plaatsgrafiek?

Hoe werkt een tijd-snelheid diagram?

Hoe kun je rekenen met versnelling?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!