fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Remvertraging, remtijd en remweg zeggen allemaal iets over hoe lang het duurt voordat een voorwerp stilstaat.

Denk maar aan een auto die moet stoppen voor het stoplicht.

Als je dit ruim op tijd merkt dan kun je rustig remmen, maar als je op het allerlaatste moment moet remmen dan kun je ook in kortere tijd stilstaan.

remvertraging
Remvertraging
De remvertraging geeft aan hoe snel er wordt afgeremd. Het is dus eigenlijk een negatieve versnelling. (Heb je hier nog moeite mee? kijk dan even bij het artikel over versnelling) De formule voor de remvertraging is arem = Frem÷m.

 • arem is de remvertraging in m/s2.
 • Frem is de remkracht in newton (N).
 • m is de massa in kilogram (kg).


Remtijd
De remtijd is de tijd die je nodig hebt om tot stilstand te komen. De formule voor de remtijd is trem=vbegin ÷ arem.

 • trem is de remtijd in seconden (s).
 • vbegin  is de beginsnelheid in m/s.
 • arem is de remvertraging in m/s2.

Zo werkt de app

Remweg
De remweg is de afstand die nodig is om tot stilstand te komen vanaf het moment dat er geremd wordt. De formule voor de remweg is s = vgem * trem.

 • s is de remweg in meter (m).
 • vgem is de gemiddelde snelheid in m/s.
  • De gemiddelde snelheid kun je berekenen door de beginsnelheid op te tellen bij de eindsnelheid en dat te delen door 2. De formule wordt dan vgem = vbegom + veind ÷ 2.
 • trem is de remtijd in seconden (s).

 

Stopafstand
Let op, de stopafstand is niet hetzelfde als de remweg. De stopafstand is de remweg opgeteld bij de afgelegde afstand tijdens de reactietijd. De stopafstand is dus vanaf het moment dat de bestuurder een gevaarlijke situatie ziet en hij wil gaan remmen.
stopafstand = reactietijd * vbegin + s

 • Stopafstand in meter (m).
 • Reactietijd in seconden (s).
 • vbegin is de beginsnelheid in m/s.
 • s is de remweg in meter.

Voorbeeldopgave:
Een auto rijdt met 40 m/s over een weg, hij remt af naar 15 m/s. De remvertraging is 8 m/s2. Wat is de remweg?

Om de remweg te berekenen hebben we de formule s = vgem * trem nodig. De gemiddelde snelheid kunnen we berekenen met de formule vgem=vbegom+veind ÷ 2. En de remtijd kunnen we berekenen met de formule trem=vbegin ÷ arem.
Je begint met het berekenen van de gemiddelde snelheid. De beginsnelheid is 40 m/s en de eindsnelheid is 15 m/s. Als je dat invult krijg je vgem=40 + 15 ÷ 2 = 27,5 m/s.
Nu ga je de remtijd berekenen. De beginsnelheid is 40 m/s en de remvertraging is 8 m/s2 als je dat invult krijg je trem=40 ÷ 8 = 5 s.
Je weet nu de gemiddelde snelheid en de remtijd, als je dit invult krijg je s = 27,5 * 5 = 137,5. De remweg is dus 137,5 meter.

Oefenopgave
Een auto rijdt 35 m/s en hij moet plotseling stoppen. De reactietijd van de bestuurder is 0,5 s en de remvertraging is 9 m/s2. Bereken de stopafstand.

Uitwerking
Je wil de stopafstand weten, de formule daarvoor is stopafstand = reactietijd * vbegin+s. De reactietijd en de beginsnelheid staan in de opdracht, die kun je meteen invullen: stopafstand=0,5 * 35+ s. Nu gaan we de remweg berekenen (s).
De formule voor de remweg is s=vgem * trem.
De gemiddelde snelheid kun je berekenen door vgem=vbegom+veind ÷ 2 te doen. De beginsnelheid, vbegin, is 35 m/s. De eindsnelheid, veind, is 0 m/s want de auto staat dan stil. Als je dit invult krijg je vgem=35+0 ÷ 2 = 17,5, de gemiddelde snelheid is dus 17,5 m/s.
De remtijd bereken je met de formule trem = vbegin ÷ arem. De beginsnelheid, vbegin, en de remvertraging, arem, staan in de opdracht. Als je deze invult krijg je trem = 35 ÷ 9 =3,89. De remtijd is dus 3,89 seconden.
Nu vul je de formule van de remweg in s = vgem * trem. Je krijgt dan s = 17,5 * 3,89 = 68,1, de remweg is dus 68,1 meter.
Om de stopafstand te berekenen vul je s in in de formule. Je krijgt dan stopafstand= 0,5 * 35 + 68,1=85,6, de stopafstand is dus 85,6 meter.


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp