START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

De wet van Snellius

De wet van Snellius

Als licht van het ene medium naar een andere gaat, dan ‘breekt’ de lijn waarin het licht zich voortbeweegt.

In plaats van rechtdoor, gaat het een beetje naar links of rechts. Hoe dit fenomeen werkt legt Mr.Chadd hier voor je uit!

wet van snellius

Een belangrijk element is de normaal, de lijn die haaks op het oppervlak staat op het punt waar het licht in het water gaat. De hoek tussen de inkomende lichtlijn en de normaal is i en de hoek van de uitgaande lichtlijn is r. De wet van Snellius zegt dan precies met welke hoek het licht door het water gaat. Als het licht van lucht naar een stof gaat, dan is de wet als volgt:

sin i ÷ sin r = n

Hierbij is n de brekingsindex van het medium waar het naartoe gaat. Deze kan je in binas tabel 18 vinden. Als het licht andersom gaat, bijvoorbeeld van het water naar lucht, dan is de formule net andersom, namelijk:

sin i ÷ sin r= 1 ÷ n

Een algemene vuistregel die je kan onthouden is dat het licht altijd buigt naar de kant waar het medium het dichts is. In het figuur hierboven is het water aan de rechterkant vanuit het perspectief van het licht, dus breekt het uiteindelijk naar rechts.

Zo werkt de app

Totale reflectie

Als het licht vanuit glas naar lucht gaat, buigt het af richting het glas. Maar als de invalshoek zo groot is dat de uitvalshoek 90 graden wordt, heb je te maken met een grensgeval. Dit betekent dat licht uit deze hoek in het glas, terug reflecteert naar het glas. De invalshoek waar dit gebeurt noemen we de grenshoek g, deze kun je ook vinden in binas tabel 18. Maar je kan het ook zelf bepalen door de formule in te vullen. Nu wordt de uitvalshoek r = 90 graden en de invalshoek i noemen we g.

sin i ÷ sin r = 1 ÷ n –> sin g ÷ sin 90 = 1 ÷ n –> sin g = 1 ÷ n

grenshoek berekenen

Oefenopdrachten

Stel, er valt licht in een hoek van 20 graden op een laagje ijs (met een brekingsindex van 1,31).

  1. Wat is de hoek van reflectie bij deze invalshoek?
  2. Wat is de grenshoek van ijs?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Rekenen met een grenshoek

Lenswet

Lenzen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!