fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

De wet van Snellius

Als licht van het ene medium naar een andere gaat, dan ‘breekt’ de lijn waarin het licht zich voortbeweegt.

In plaats van rechtdoor, gaat het een beetje naar links of rechts. Hoe dit fenomeen werkt legt Mr.Chadd hier voor je uit!

wet van snellius

Een belangrijk element is de normaal, de lijn die haaks op het oppervlak staat op het punt waar het licht in het water gaat. De hoek tussen de inkomende lichtlijn en de normaal is i en de hoek van de uitgaande lichtlijn is r. De wet van Snellius zegt dan precies met welke hoek het licht door het water gaat. Als het licht van lucht naar een stof gaat, dan is de wet als volgt:

sin i ÷ sin r = n


Hierbij is n de brekingsindex van het medium waar het naartoe gaat. Deze kan je in binas tabel 18 vinden. Als het licht andersom gaat, bijvoorbeeld van het water naar lucht, dan is de formule net andersom, namelijk:

sin i ÷ sin r= 1 ÷ n

Een algemene vuistregel die je kan onthouden is dat het licht altijd buigt naar de kant waar het medium het dichts is. In het figuur hierboven is het water aan de rechterkant vanuit het perspectief van het licht, dus breekt het uiteindelijk naar rechts.

Zo werkt de app

Totale reflectie
Als het licht vanuit glas naar lucht gaat, buigt het af richting het glas. Maar als de invalshoek zo groot is dat de uitvalshoek 90 graden wordt, heb je te maken met een grensgeval. Dit betekent dat licht uit deze hoek in het glas, terug reflecteert naar het glas. De invalshoek waar dit gebeurt noemen we de grenshoek g, deze kun je ook vinden in binas tabel 18. Maar je kan het ook zelf bepalen door de formule in te vullen. Nu wordt de uitvalshoek r = 90 graden en de invalshoek i noemen we g.

sin i ÷ sin r = 1 ÷ n –> sin g ÷ sin 90 = 1 ÷ n –> sin g = 1 ÷ n

grenshoek berekenen
Oefenopdrachten
Stel, er valt licht in een hoek van 20 graden op een laagje ijs (met een brekingsindex van 1,31).

  1. Wat is de hoek van reflectie bij deze invalshoek?
  2. Wat is de grenshoek van ijs? 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Maurice.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp