fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Utopie en dystopie: twee woorden die je vast wel voorbij hebt zien komen in je boek, allebei zeggen ze iets over de wereld.

Wat betekenen ze eigenlijk precies? Hieronder legt Mr. Chadd het voor je uit!

Utopie en dystopie
Utopie
Heb je wel eens gehoord van het tv-programma Utopia? Daarin moeten 15 onbekende Nederlanders samen hun ideale samenleving opbouwen. De titel van dit programma is afgeleid van het woord utopie. Misschien dat je nu al iets beter weet wat het betekent.

Een utopie is een ideale wereld die jij je wel kan voorstellen, maar eigenlijk nooit zal kunnen bereiken. Alles is er perfect, precies zoals jij dat wil. Iedereen is gezond, heeft werk, heeft genoeg geld en er is bijvoorbeeld helemaal geen criminaliteit. Dat klinkt perfect, toch? Dit is direct ook hoe het woord utopie vaak wordt gebruikt, om iets prachtigs uit te drukken wat toch nooit gehaald zal worden.

Zo werkt de app

Dystopie
Precies tegenover een utopie staat een dystopie. Dit is nou juist een wereld waar jij absoluut niet in wil leven. Er zijn een heleboel akelige, vervelende kenmerken.

Je kan hier bijvoorbeeld denken aan een samenleving waarin de overheid veel geweld gebruikt en je dus bijna niks zelf mag doen of een samenleving met veel ziekte en criminaliteit. Een dystopie is dus een samenleving waar je liever niet in terecht komt!

Stof tot nadenken…
Wat is jouw utopische samenleving? Hoe ziet jouw ideale samenleving eruit? Andersom, wat is jouw dystopische samenleving? In wat voor wereld wil jij absoluut niet in leven?

Een 10 halen voor Maatschappijleer is vaak een utopie! Met onze 1-op-1 begeleiding kom je alleen wel een stuk dichterbij zo’n hoog cijfer!​


Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp