Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Utopie en dystopie

Utopie en dystopie: twee woorden die je vast wel voorbij hebt zien komen in je boek, allebei zeggen ze iets over de wereld.

Wat betekenen ze eigenlijk precies? Hieronder legt Mr. Chadd het voor je uit!

Utopie en dystopie

Utopie

Heb je wel eens gehoord van het tv-programma Utopia? Daarin moeten 15 onbekende Nederlanders samen hun ideale samenleving opbouwen. De titel van dit programma is afgeleid van het woord utopie. Misschien dat je nu al iets beter weet wat het betekent.

Een utopie is een ideale wereld die jij je wel kan voorstellen, maar eigenlijk nooit zal kunnen bereiken. Alles is er perfect, precies zoals jij dat wil. Iedereen is gezond, heeft werk, heeft genoeg geld en er is bijvoorbeeld helemaal geen criminaliteit. Dat klinkt perfect, toch? Dit is direct ook hoe het woord utopie vaak wordt gebruikt, om iets prachtigs uit te drukken wat toch nooit gehaald zal worden.

Zo werkt de app

Dystopie

Precies tegenover een utopie staat een dystopie. Dit is nou juist een wereld waar jij absoluut niet in wil leven. Er zijn een heleboel akelige, vervelende kenmerken.

Je kan hier bijvoorbeeld denken aan een samenleving waarin de overheid veel geweld gebruikt en je dus bijna niks zelf mag doen of een samenleving met veel ziekte en criminaliteit. Een dystopie is dus een samenleving waar je liever niet in terecht komt!

Stof tot nadenken…

Wat is jouw utopische samenleving? Hoe ziet jouw ideale samenleving eruit? Andersom, wat is jouw dystopische samenleving? In wat voor wereld wil jij absoluut niet in leven?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Afhankelijkheidstheorie en wereld-systeemtheorie

Hoe maak ik een goede samenvatting?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}