fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Maatschappijleer, bah! Waar gaat dat nu weer over?

Nou, dat zullen wij je eens haarfijn uitleggen! Na het lezen van dit artikel ben jij perfect voorbereid op jouw toetsen Maatschappijleer.

Maatschappijleer gaat over het leren begrijpen van de samenleving waarin wij leven. Je leert over het rechtssysteem en de wetten die in Nederland gelden, de politiek, wat de overheid doet en over verschillende groepen mensen die naast elkaar in de samenleving leven. Op deze manier leer je heel goed nieuwsberichten in de juiste context te plaatsen en snap je waar problemen en ontwikkelingen die zich voordoen in de samenleving vandaan komen.
Wat is maatschappijleer?

Hoofd- en bijzaken scheiden

Voor Maatschappijleer moet je vaak best lange teksten leren. Het is erg lastig om deze teksten helemaal uit je hoofd te kennen. In de meeste gevallen is dat ook helemaal niet de bedoeling. Deze teksten bestaan altijd uit hoofdzaken en verhalen en voorbeelden die dit ondersteunen. Het is de bedoeling dat je die hoofdzaken leert. De voorbeelden die erbij horen moet je goed begrijpen. Deze hoofdzaken zijn op verschillende manieren te vinden:

Dikgedrukte begrippen

De titels van hoofdstukken en paragrafen dikgedrukt.
Eerste en laatste zinnen van alinea’s (die geven vaak de kern aan)
Kijk welke zinnen weggelaten kunnen worden zonder dat het verhaal niet meer kloppend is.
Na het onderscheiden van de hoofd- en bijzaken zou je bijvoorbeeld een goede samenvatting kunnen schrijven als leerhulp.

Begrippen

De kern van de tekst wordt vaak weergegeven door de dik gedrukte begrippen. Leg extra aandacht op het leren van deze begrippen. Deze worden namelijk altijd op de toets gevraagd en vormen de kapstok voor de gehele leerstof.

Sommige mensen vinden het prettiger om als eerste de begrippen goed te leren. Daarna kan je dan de tekst lezen en sneller verbanden leggen. Anderen vinden het weer fijner om eerst even de tekst globaal te lezen zodat de begrippen wat beter te plaatsen en makkelijker te leren zijn. Het beste is om hier zelf mee te experimenteren om te kijken wat jij het fijnst vindt.

Nieuwsfoto’s en -video’s

Het mooie aan Maatschappijleer is dat het de hele tijd in het nieuws is. Als je goed het nieuws volgt, ben je eigenlijk ook Maatschappijleer aan het leren. Ook als je dingen uit de tekst niet helemaal goed snapt, kan je er een nieuwsbericht over zoeken. Vaak gaat het onderwerp dan

veel meer leven en snap je het veel sneller. Ook staan er vaak filmpjes en foto’s bij een nieuwsbericht, wat het nog makkelijker maakt.

Stappenplan

Iedereen heeft een eigen manier van leren. Het is daarom zaak om zelf een manier te ontwikkelen die voor jou het prettigste werkt. Het volgende stappenplan zou daarbij kunnen helpen:

  • Lees de tekst globaal door.
  • Scheid de hoofd- en bijzaken.
  • Leer de begrippen.
  • Schrijf een samenvatting.
  • Kijk goed naar de plaatjes.
  • Mocht je toch nog wat problemen hebben of heb je een dringende vraag? Stel hem aan onze slimme coaches! Die helpen je graag verder.

Andere bezoekers keken ook naar: Hoe maak ik een goede samenvatting?

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp