START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe reken ik met samengestelde interest?

Als je geld leent bij een bank moet je dit ook terugbetalen met rente.

Bij M&O wordt dit soort rente ook wel interest genoemd. Over het algemeen zijn er twee verschillende typen interest, we spreken ook wel over enkelvoudige en samengestelde interest.

Wat het verschil is en hoe je dit soort interestberekeningen maakt lees je allemaal hier!

samengestelde interest

Enkelvoudige en samengestelde interest: wat is het verschil?

Het grote verschil tussen enkelvoudige en samengestelde interest is hoe je omgaat met de rente na meerdere termijnen. Bij enkelvoudige interest bereken je steeds de rente over het beginbedrag, terwijl bij samengestelde interest het beginbedrag steeds verhoogd wordt met de rente die de periode ervoor al gekregen is. Hieronder een voorbeeldje.

Enkelvoudige interest

Stel dat je elk jaar 3% rente krijgt over een lening van €5.000. Die rente bereken je door €5.000 0,03 = €150. Bij enkelvoudige interest betekent dit dan dat je elk jaar een rente van €150 euro over deze lening krijgt. Na vijf jaar heb je dan een totale interest van 5 150 = €750 rente opgebouwd.

Samengestelde interest

Bij samengestelde interest werkt het iets anders, de rentes worden steeds bij elkaar opgeteld. We gaan weer uit van het voorbeeld van hierboven, een lening van €5.000 met 3% rente op jaarbasis. Het eerste jaar heb je een interest van €5.000 0,03 = €150, hetzelfde als bij enkelvoudige interest. Bij het tweede jaar bereken je dan de interest over €5.150. De interest wordt dan: €5.150 0,03 = €154,50. In het derde jaar is het beginbedrag dan €5.304,50, enzovoort.

Na vijf jaar kan je dan de totale interest berekenen door eerst te berekenen wat het totaalbedrag is na vijf jaar, dat is: €5.000 * 1,03 5 = €5,796,37. Vervolgens haal je het beginbedrag hier weer vanaf, de totale rente na vijf jaar is dan dus €796,37 geweest.

En nu jij! Probeer de volgende oefenopgave eens!

Hier nu een oefenopgave, zodat jij kan testen hoe goed je de samengestelde interest echt kent!

Stel dat je bij de bank €8.500 aan spaargeld hebt staan en dat je elk jaar 2,5% rente krijgt. Hoeveel geld staat er dan na 6 jaar op de spaarrekening?

Kom je toch niet helemaal uit de opgave? In persoonlijke bijlessen helpt een van onze coaches je graag verder.

Zo werkt de app

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!