START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Kunst in de Gouden Eeuw

Tijdens de Gouden Eeuw (1600-1700) werd Nederland in een korte tijd steeds rijker.

Sommige mensen profiteerden daar meer van dan anderen, de meest rijke burgers wilden laten zien dat zij rijker waren dan vroeger: een belangrijke manier om dat te doen was door een uitgebreide kunstcollectie te verzamelen.

Hoe ontstond deze grote interesse in kunst in die tijd? Wat waren bekende Nederlandse schilders? En waar kon je hun werk aan herkennen?

Kunst in de Gouden Eeuw

De Gouden Eeuw in de Republiek

De Gouden Eeuw in de Republiek was een tijd van steeds grotere rijkdom in de Republiek. Misschien vreemd zou je denken, omdat Nederland in die tijd ook vaak in oorlog was met Spanje: de Tachtigjarige Oorlog. Maar juist die oorlog droeg ook bij aan de groeiende welvaart. Spanje had in 1585 de Belgische stad Antwerpen meer dan een jaar aangevallen. Dat was toen een hele belangrijke handelsstad, waar ook veel kunstenaars en bankiers woonden. Door de oorlog vertrokken deze handelaren en kunstenaars naar de provincies Holland en Zeeland, met name naar Amsterdam. Hierdoor werd vooral Amsterdam in korte tijd de handelshoofdstad van Noordwest Europa. Veel rijke handelaren wilden laten zien dat zij rijk waren, dat konden zij doen door schilders te betalen hen te portretteren. Een uitgebreide kunstcollectie liet zien dat je rijk genoeg was dit te betalen, en gaf je veel sociaal aanzien: je stelde dan heel wat voor.

De Hollandse Meesters

Voor de Gouden Eeuw werd er ook veel geschilderd in de Nederlanden, maar dan met name luxe kerkdecoraties in de kerken in de Zuidelijke Nederlanden, kerken die na de Reformatie bekend stonden als katholieke kerken. In de Noordelijke Nederlanden moest men sinds de Beeldenstorm (1566) niets weten van zulke rijkelijk versierde kerken, maar kunst in huis aan de muur konden ze steeds meer waarderen. Er waren gedurende de Gouden Eeuw verschillende grote Hollandse Meesters wiens kunst je veel aanzien op kon leveren. De bekendste waren Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals en Jan Steen.

Zo werkt de app

Zij lieten zich in hun kunst inspireren door Italiaanse classicistische kunstenaars, maar hadden ook erg een eigen ‘realistische’ stijl: je kon altijd zien wat er werd afgebeeld, het was nooit overdreven. Deze ingetogen realistische kunst was typisch voor het calvinisme (vorm van protestantisme), en stond in contrast met het weldadige van het katholicisme (het geloof van Spanje). De onderwerpen van de schilderijen waren dan ook vaak realistisch, zoals portretten van echte mensen, afbeeldingen van steden of van huishoudens. Zo stond Jan Steen bekend om zijn rommelige huishoudens, Johannes Vermeer schilderde alledaagse zaken, Rembrandt van Rijn stond bekend om zijn realistische licht/donker contrasten, zoals je kunt zien in zijn bekendste werk: de Nachtwacht.

Oefenvraag

Waarom ontstond de opkomst van de Hollandse Meesters juist tijdens de Gouden Eeuw? En niet bijvoorbeeld honderd jaar eerder?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Gouden Eeuw: waar vind ik beeldmateriaal?

De Gouden Eeuw

Schepen tijdens de Gouden Eeuw

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!