fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Tijdens de Gouden Eeuw (1600-1700) werd Nederland in een korte tijd steeds rijker.

Sommige mensen profiteerden daar meer van dan anderen, de meest rijke burgers wilden laten zien dat zij rijker waren dan vroeger: een belangrijke manier om dat te doen was door een uitgebreide kunstcollectie te verzamelen.

Hoe ontstond deze grote interesse in kunst in die tijd? Wat waren bekende Nederlandse schilders? En waar kon je hun werk aan herkennen?

Kunst in de Gouden Eeuw
De Gouden Eeuw in de Republiek
De Gouden Eeuw in de Republiek was een tijd van steeds grotere rijkdom in de Republiek. Misschien vreemd zou je denken, omdat Nederland in die tijd ook vaak in oorlog was met Spanje: de Tachtigjarige Oorlog. Maar juist die oorlog droeg ook bij aan de groeiende welvaart. Spanje had in 1585 de Belgische stad Antwerpen meer dan een jaar aangevallen. Dat was toen een hele belangrijke handelsstad, waar ook veel kunstenaars en bankiers woonden. Door de oorlog vertrokken deze handelaren en kunstenaars naar de provincies Holland en Zeeland, met name naar Amsterdam. Hierdoor werd vooral Amsterdam in korte tijd de handelshoofdstad van Noordwest Europa. Veel rijke handelaren wilden laten zien dat zij rijk waren, dat konden zij doen door schilders te betalen hen te portretteren. Een uitgebreide kunstcollectie liet zien dat je rijk genoeg was dit te betalen, en gaf je veel sociaal aanzien: je stelde dan heel wat voor.


De Hollandse Meesters
Voor de Gouden Eeuw werd er ook veel geschilderd in de Nederlanden, maar dan met name luxe kerkdecoraties in de kerken in de Zuidelijke Nederlanden, kerken die na de Reformatie bekend stonden als katholieke kerken. In de Noordelijke Nederlanden moest men sinds de Beeldenstorm (1566) niets weten van zulke rijkelijk versierde kerken, maar kunst in huis aan de muur konden ze steeds meer waarderen. Er waren gedurende de Gouden Eeuw verschillende grote Hollandse Meesters wiens kunst je veel aanzien op kon leveren. De bekendste waren Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals en Jan Steen.

Zo werkt de app

Zij lieten zich in hun kunst inspireren door Italiaanse classicistische kunstenaars, maar hadden ook erg een eigen β€˜realistische’ stijl: je kon altijd zien wat er werd afgebeeld, het was nooit overdreven. Deze ingetogen realistische kunst was typisch voor het calvinisme (vorm van protestantisme), en stond in contrast met het weldadige van het katholicisme (het geloof van Spanje). De onderwerpen van de schilderijen waren dan ook vaak realistisch, zoals portretten van echte mensen, afbeeldingen van steden of van huishoudens. Zo stond Jan Steen bekend om zijn rommelige huishoudens, Johannes Vermeer schilderde alledaagse zaken, Rembrandt van Rijn stond bekend om zijn realistische licht/donker contrasten, zoals je kunt zien in zijn bekendste werk: de Nachtwacht.

Oefenvraag
Waarom ontstond de opkomst van de Hollandse Meesters juist tijdens de Gouden Eeuw? En niet bijvoorbeeld honderd jaar eerder?

​

​
 
​
 
​
 
​
Deze uitleg is geschreven door Tristan.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app
​

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp