Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Dekolonisatie

Dekolonisatie: een belangrijk onderwerp in de recente geschiedenis.

Mr. Chadd legt het voor je uit!

dekolonisatie

Dekolonisatie staat bekend als het onafhankelijk worden van kolonies. Dit proces werd na de Tweede Wereldoorlog ingezet, waarbij de Europese landen hun kolonies over de wereld moesten afstaan. Dit ging in verschillende fasen.

Tweede Wereldoorlog

Na de Tweede Wereldoorlog waren veel Europese landen enorm verzwakt. De jarenlange oorlog had landen als Engeland, Frankrijk en Nederland veel geld en levens gekost en grote gebieden in Europa lagen volledig in puin. Het opbouwen van hun eigen land was hierdoor de eerste prioriteit geworden, waardoor de aandacht op de overzeese kolonies was verzwakt.

Zo werkt de app

Onafhankelijkheid

Als gevolg hiervan pakten de kolonies hun kans. Onder aanvoering van hogeropgeleide inheemse leiders riepen landen over de hele wereld hun onafhankelijkheid uit. Ze voelden dat de Europese landen niet meer de macht en middelen hadden om er nog iets aan te doen en ze vochten massaal voor hun vrijheid! Dit proces wordt ook wel dekolonisatie genoemd.

Uiteindelijk kunnen we de dekolonisatie in 3 fasen opdelen. Fase 1 was tussen 1946 en 1956, waarin de meeste landen in Zuid- en Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten hun onafhankelijkheid verkrijgen. Voorbeelden zijn India (van Engeland) en Indonesië (van Nederland). In de tweede fase, van 1956 tot 1965, gebeurt dit voor veel Afrikaanse landen. Het belangrijkste jaar hierin was 1960 waarbij in totaal 17 Afrikaanse landen hun onafhankelijkheid af dwongen. Tot slot zijn na 1965 vooral nog Caribische en Oceanische landen onafhankelijk geworden.

Wil jij weten of je dekolonisatie nu helemaal begrijpt? Beantwoord dan de volgende oefenvraag!

Wat heeft dekolonisatie met de Tweede Wereldoorlog te maken?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Conferentie van Berlijn

Kolonialisme: wat is het?

Modern imperialisme

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}