fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Dekolonisatie: een belangrijk onderwerp in de recente geschiedenis.

Mr. Chadd legt het voor je uit!

dekolonisatie
Dekolonisatie staat bekend als het onafhankelijk worden van kolonies. Dit proces werd na de Tweede Wereldoorlog ingezet, waarbij de Europese landen hun kolonies over de wereld moesten afstaan. Dit ging in verschillende fasen.


Tweede Wereldoorlog
Na de Tweede Wereldoorlog waren veel Europese landen enorm verzwakt. De jarenlange oorlog had landen als Engeland, Frankrijk en Nederland veel geld en levens gekost en grote gebieden in Europa lagen volledig in puin. Het opbouwen van hun eigen land was hierdoor de eerste prioriteit geworden, waardoor de aandacht op de overzeese kolonies was verzwakt.

Zo werkt de app

Onafhankelijkheid
Als gevolg hiervan pakten de kolonies hun kans. Onder aanvoering van hogeropgeleide inheemse leiders riepen landen over de hele wereld hun onafhankelijkheid uit. Ze voelden dat de Europese landen niet meer de macht en middelen hadden om er nog iets aan te doen en ze vochten massaal voor hun vrijheid! Dit proces wordt ook wel dekolonisatie genoemd.

Uiteindelijk kunnen we de dekolonisatie in 3 fasen opdelen. Fase 1 was tussen 1946 en 1956, waarin de meeste landen in Zuid- en Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten hun onafhankelijkheid verkrijgen. Voorbeelden zijn India (van Engeland) en Indonesië (van Nederland). In de tweede fase, van 1956 tot 1965, gebeurt dit voor veel Afrikaanse landen. Het belangrijkste jaar hierin was 1960 waarbij in totaal 17 Afrikaanse landen hun onafhankelijkheid af dwongen. Tot slot zijn na 1965 vooral nog Caribische en Oceanische landen onafhankelijk geworden.

Wil jij weten of je dekolonisatie nu helemaal begrijpt? Beantwoord dan de volgende oefenvraag!
Wat heeft dekolonisatie met de Tweede Wereldoorlog te maken?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Rick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp