fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Net als de Nederlandse taal gebruikt het Engels wel eens bijwoorden in een zin.

Wil jij weten wat dit precies zijn en hoe je ze in het Engels gebruikt? Lees dan snel verder!

bijwoord engels
Uitleg
Bijwoorden, of zoals ze in het Engels genoemd worden ‘adverbs’, geven in een zin extra informatie over andere woorden. Vaak zeggen ze iets over het werkwoord; over de manier waarop iets gebeurde. De meeste bijwoorden worden gemaakt vanuit bijvoeglijk naamwoorden (beautiful, slow etc.) en kan je herkennen aan de uitgang –ly (beautifully, slowly etc.), op een paar uitzonderingen na (hier komen we verder in dit artikel op terug).

Zo werkt de app

Ook zijn er een paar spellingsregels bij bepaalde klinkers:

  • Eindigt het bijvoeglijk naamwoord op –able/-ible, dan verdwijnt de –e en wordt een –y toegevoegd. Reliable verandert bijvoorbeeld naar reliably.
  • Eindigt het bijvoeglijk naamwoord op –y, dan verandert de –y naar een –i. Heavy verandert bijvoorbeeld naar heavily.

Om het wat duidelijker te maken, zie je hieronder een aantal zinnen met daarin een dikgedrukt bijwoord. Telkens geeft het bijwoord meer informatie over een ander woord in de zin.

  • We will happily go to the supermarket.
  • He is an extremely bad driver.
  • The man was talking really passionately.

In zin 1 zegt het bijwoord (happily) meer over het werkwoord (go), in zin 2 geeft het bijwoord (extremely) meer informatie over het bijvoeglijk naamwoord (bad) en in zin 3 vertelt het ene bijwoord (really) meer over het andere bijwoord (passionately).

Uitzonderingen
Er zijn in totaal 6 bijvoeglijke naamwoorden die niet veranderen als je ze tot bijwoord maakt. Dit zijn fast, low, hard, late, long en straight. Deze blijven dus altijd hetzelfde.

Ook zijn er 6 bijvoeglijke naamwoorden die je zowel met -ly als zonder –ly mag schrijven als bijwoord. Dit zijn deep (of deeply), fair (of fairly), high (of highly), loud (of loudly), right (of rightly) en wrong (of wrongly).
Deze 12 vormen samen de onregelmatige bijwoorden.

En nu jij!
Wil jij oefenen met de Engelse bijwoorden? Vul dan het juiste bijwoorden in op de puntjes in onderstaande zinnen! De bijvoeglijke naamwoorden waar ze vanuit gemaakt moeten worden staan tussen haakjes.

That actress did her job … (perfect)
He is … (arguable) the best footballer in the world.
My mother … (kind) asked if I wanted a cup of tea.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp