START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Bijwoord / Adverb

Net als de Nederlandse taal gebruikt het Engels wel eens bijwoorden in een zin.

Wil jij weten wat dit precies zijn en hoe je ze in het Engels gebruikt? Lees dan snel verder!

Uitleg

Bijwoorden, of zoals ze in het Engels genoemd worden ‘adverbs’, geven in een zin extra informatie over andere woorden. Vaak zeggen ze iets over het werkwoord; over de manier waarop iets gebeurde. De meeste bijwoorden worden gemaakt vanuit bijvoeglijk naamwoorden (beautiful, slow etc.) en kan je herkennen aan de uitgang –ly (beautifully, slowly etc.), op een paar uitzonderingen na (hier komen we verder in dit artikel op terug).

Zo werkt de app

Ook zijn er een paar spellingsregels bij bepaalde klinkers:

  • Eindigt het bijvoeglijk naamwoord op –able/-ible, dan verdwijnt de –e en wordt een –y toegevoegd. Reliable verandert bijvoorbeeld naar reliably.
  • Eindigt het bijvoeglijk naamwoord op –y, dan verandert de –y naar een –i. Heavy verandert bijvoorbeeld naar heavily.

bijwoord engels

Om het wat duidelijker te maken, zie je hieronder een aantal zinnen met daarin een dikgedrukt bijwoord. Telkens geeft het bijwoord meer informatie over een ander woord in de zin.

  • We will happily go to the supermarket.
  • He is an extremely bad driver.
  • The man was talking really passionately .

In zin 1 zegt het bijwoord (happily) meer over het werkwoord (go), in zin 2 geeft het bijwoord (extremely) meer informatie over het bijvoeglijk naamwoord (bad) en in zin 3 vertelt het ene bijwoord (really) meer over het andere bijwoord (passionately).

Uitzonderingen

Er zijn in totaal 6 bijvoeglijke naamwoorden die niet veranderen als je ze tot bijwoord maakt. Dit zijn fast, low, hard, late, long en straight. Deze blijven dus altijd hetzelfde.

Ook zijn er 6 bijvoeglijke naamwoorden die je zowel met -ly als zonder –ly mag schrijven als bijwoord. Dit zijn deep (of deeply), fair (of fairly), high (of highly), loud (of loudly), right (of rightly) en wrong (of wrongly).

Deze 12 vormen samen de onregelmatige bijwoorden.

En nu jij!

Wil jij oefenen met de Engelse bijwoorden? Vul dan het juiste bijwoorden in op de puntjes in onderstaande zinnen! De bijvoeglijke naamwoorden waar ze vanuit gemaakt moeten worden staan tussen haakjes.

That actress did her job … (perfect)

He is … (arguable) the best footballer in the world.

My mother … (kind) asked if I wanted a cup of tea.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Conjunctive

Gerund of infinitive?

Will of would

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!