fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wat zijn budgetlijnen?

De budgetlijn is eigenlijk een super handig middel die ook jij kan gebruiken om keuzes te maken over jouw geld!

Hoe stel je nou zo’n budgetlijn op en hoe lees je hem af? Lees gauw verder en kijk wat ook jij er mee kan!

Wat zijn budgetlijnen
De budgetlijn is een lijn die laat zien hoe je je geld kunt besteden. Een klein voorbeeld: stel dat je 10 euro beschikbaar stelt voor jezelf voor snacks en tussendoortjes. Je eet graag mueslirepen maar ook af en toe een chocoladereep gaat er wel in! Je hebt dus 10 euro die je wilt verdelen over twee van je favoriete snacks: muesli en chocola. Stel nou dat de mueslirepen 50 cent per stuk kosten, en chocoladerepen 1 euro. Je zou dus per maand maximaal 10 chocoladerepen kunnen kopen en 20 mueslirepen. Maar je kunt uiteraard ook gaan voor 5 chocoladerepen en 10 mueslirepen of natuurlijk voor 7 chocoladerepen en 6 mueslirepen…. Zo zijn er natuurlijk heel wat opties mogelijk. Gelukkig hebben we daar een simpel trucje voor: de budgetlijn! De budgetlijn laat zien welke combinaties er allemaal mogelijk zijn gezien je gestelde budget. Alle punten op of onder de grafiek zijn mogelijk. De lijn geeft de maximale punten aan. Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om de 10 euro niet op te maken. Dit zijn de punten die onder de lijn liggen.
Oké leuk! We weten hoe een budgetlijn een beetje in zijn werk gaat, maar hoe tekenen we er één? Goede vraag! Gelukkig is het antwoord niet al te ingewikkeld. De budgetlijn is een rechte lijn en in principe hoef je alleen maar uit te rekenen hoeveel je kunt kopen als je het maximale budget uitgeeft aan een van de artikelen. In ons voorbeeld zou dat dus 10/1 = 10 chocoladerepen zijn, en 10/0,50 = 20 mueslirepen. Als we dit in een assenstelsel zouden zetten dan ziet dat er ongeveer zo uit:

Aantal chocoladerepen: 10

Gelijkzijdige driehoek

Elk punt op deze lijn is een mogelijke combinatie en geeft een totale uitgave van 10 euro weer. Elk punt dat tussen de assen en de lijn ligt is natuurlijk ook mogelijk maar zal niet het totale budget van 10 euro opmaken.Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp