START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat zijn budgetlijnen?

Wat zijn budgetlijnen?

De budgetlijn is eigenlijk een super handig middel die ook jij kan gebruiken om keuzes te maken over jouw geld!

Hoe stel je nou zo’n budgetlijn op en hoe lees je hem af? Lees gauw verder en kijk wat ook jij er mee kan!

De budgetlijn is een lijn die laat zien hoe je je geld kunt besteden. Een klein voorbeeld: stel dat je 10 euro beschikbaar stelt voor jezelf voor snacks en tussendoortjes. Je eet graag mueslirepen maar ook af en toe een chocoladereep gaat er wel in! Je hebt dus 10 euro die je wilt verdelen over twee van je favoriete snacks: muesli en chocola. Stel nou dat de mueslirepen 50 cent per stuk kosten, en chocoladerepen 1 euro. Je zou dus per maand maximaal 10 chocoladerepen kunnen kopen en 20 mueslirepen. Maar je kunt uiteraard ook gaan voor 5 chocoladerepen en 10 mueslirepen of natuurlijk voor 7 chocoladerepen en 6 mueslirepen…. Zo zijn er natuurlijk heel wat opties mogelijk. Gelukkig hebben we daar een simpel trucje voor: de budgetlijn! De budgetlijn laat zien welke combinaties er allemaal mogelijk zijn gezien je gestelde budget. Alle punten op of onder de grafiek zijn mogelijk. De lijn geeft de maximale punten aan. Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om de 10 euro niet op te maken. Dit zijn de punten die onder de lijn liggen.

Wat zijn budgetlijnen

Oké leuk! We weten hoe een budgetlijn een beetje in zijn werk gaat, maar hoe tekenen we er één? Goede vraag! Gelukkig is het antwoord niet al te ingewikkeld. De budgetlijn is een rechte lijn en in principe hoef je alleen maar uit te rekenen hoeveel je kunt kopen als je het maximale budget uitgeeft aan een van de artikelen. In ons voorbeeld zou dat dus 10/1 = 10 chocoladerepen zijn, en 10/0,50 = 20 mueslirepen. Als we dit in een assenstelsel zouden zetten dan ziet dat er ongeveer zo uit:

Aantal chocoladerepen: 10

Gelijkzijdige driehoek

Elk punt op deze lijn is een mogelijke combinatie en geeft een totale uitgave van 10 euro weer. Elk punt dat tussen de assen en de lijn ligt is natuurlijk ook mogelijk maar zal niet het totale budget van 10 euro opmaken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Producenten- en consumentensurplus: wat is het?

Koopkracht, nominaal en reeel inkomen

Tekenen van een vraag- en aanbodlijn: hoe zat dat ook alweer?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!