Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Wat zijn budgetlijnen?

Wat zijn budgetlijnen?

De budgetlijn is eigenlijk een super handig middel die ook jij kan gebruiken om keuzes te maken over jouw geld!

Hoe stel je nou zo’n budgetlijn op en hoe lees je hem af? Lees gauw verder en kijk wat ook jij er mee kan!

Wat zijn budgetlijnen

De budgetlijn is een lijn die laat zien hoe je je geld kunt besteden. Een klein voorbeeld: stel dat je 10 euro beschikbaar stelt voor jezelf voor snacks en tussendoortjes. Je eet graag mueslirepen maar ook af en toe een chocoladereep gaat er wel in! Je hebt dus 10 euro die je wilt verdelen over twee van je favoriete snacks: muesli en chocola. Stel nou dat de mueslirepen 50 cent per stuk kosten, en chocoladerepen 1 euro. Je zou dus per maand maximaal 10 chocoladerepen kunnen kopen en 20 mueslirepen. Maar je kunt uiteraard ook gaan voor 5 chocoladerepen en 10 mueslirepen of natuurlijk voor 7 chocoladerepen en 6 mueslirepen…. Zo zijn er natuurlijk heel wat opties mogelijk. Gelukkig hebben we daar een simpel trucje voor: de budgetlijn! De budgetlijn laat zien welke combinaties er allemaal mogelijk zijn gezien je gestelde budget. Alle punten op of onder de grafiek zijn mogelijk. De lijn geeft de maximale punten aan. Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om de 10 euro niet op te maken. Dit zijn de punten die onder de lijn liggen.

Oké leuk! We weten hoe een budgetlijn een beetje in zijn werk gaat, maar hoe tekenen we er één? Goede vraag! Gelukkig is het antwoord niet al te ingewikkeld. De budgetlijn is een rechte lijn en in principe hoef je alleen maar uit te rekenen hoeveel je kunt kopen als je het maximale budget uitgeeft aan een van de artikelen. In ons voorbeeld zou dat dus 10/1 = 10 chocoladerepen zijn, en 10/0,50 = 20 mueslirepen. Als we dit in een assenstelsel zouden zetten dan ziet dat er ongeveer zo uit:

Aantal chocoladerepen: 10

Gelijkzijdige driehoek

Elk punt op deze lijn is een mogelijke combinatie en geeft een totale uitgave van 10 euro weer. Elk punt dat tussen de assen en de lijn ligt is natuurlijk ook mogelijk maar zal niet het totale budget van 10 euro opmaken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Producenten- en consumentensurplus: wat is het?

Koopkracht, nominaal en reeel inkomen

Tekenen van een vraag- en aanbodlijn: hoe zat dat ook alweer?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}