START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Producenten- en consumentensurplus: wat is het?

Zowel als producent en consument van artikelen kijk je altijd naar de prijs.

Een consument denkt: “Wat wil ik voor dit product betalen?” terwijl de producent denkt: “Kan ik voor deze prijs mijn producten verkopen?”.

Als het antwoord ja is, dan heb je surplus! In dit artikel kijken we naar wat consumentensurplus en producentensurplus nou precies is!

Betalingsbereidheid en surplus

Dit alles heeft te maken met de betalingsbereidheid. Consumenten denken vaak na over de prijs van producten of diensten voordat ze die kopen. Zij hebben dan ongeveer in hun hoofd wat ze voor een product willen betalen al voordat ze de prijs weten. Is de echte prijs lager dan wat je maximaal wilt betalen? Dan is er surplus!

producenten en consumentensurplus

We geven een voorbeeld. Stel dat jij graag een nieuwe rugzak wilt kopen en je hebt in je hoofd je daar maximaal €40 voor wilt uitgeven. Nu kom je in een winkel een hele toffe rugtas tegen van €25 en je besluit die te kopen. Je hebt nu een surplus van €15, je maakt namelijk €15 “winst” ten opzichte van de prijs die je in hoofd had.

Ditzelfde geldt ook voor een producent. Als hij voor een prijs van €30 zijn product minimaal wil verkopen en mensen willen er €40 voor geven dan heeft de producent hier €10 aan surplus.

Zo werkt de app

Markt en evenwichtsprijs

Als we spreken over het consumentensurplus op een bepaalde markt dan hebben we het over het surplus van alle klanten van de producten op deze markt bij elkaar opgeteld. In de figuur hieronder staat in het zwart het consumentensurplus weergegeven. Op dezelfde manier wordt van elke producent op de markt het surplus bij elkaar opgeteld en dit staat weergegeven als producentensurplus in het geel in de afbeelding.

Markt en evenwichtprijs

Rekenen met surplus

Dit is slechts de basis van de surplus berekeningen bij economie. Waar het echt lastig wordt is wanneer mensen gaan ingrijpen op een markt, bijvoorbeeld door het invoeren van een belasting. Dit zorgt er namelijk voor dat er mensen surplus gaan verliezen omdat er geld naar de overheid gaat in plaats van naar de consument of de producent.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Tekenen van een vraag- en aanbodlijn: hoe zat dat ook alweer?

De economische kringloop: hoe werkt het?

Break-even punt: wat is het en waarvoor heb je het nodig?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!