Betaal nu €249,50 i.p.v. €299,50 voor een jaar Mr. Chadd met code:

JAAR2021

Producenten- en consumentensurplus: wat is het?

Zowel als producent en consument van artikelen kijk je altijd naar de prijs.

Een consument denkt: “Wat wil ik voor dit product betalen?” terwijl de producent denkt: “Kan ik voor deze prijs mijn producten verkopen?”.

Als het antwoord ja is, dan heb je surplus! In dit artikel kijken we naar wat consumentensurplus en producentensurplus nou precies is!

producenten en consumentensurplus

Betalingsbereidheid en surplus

Dit alles heeft te maken met de betalingsbereidheid. Consumenten denken vaak na over de prijs van producten of diensten voordat ze die kopen. Zij hebben dan ongeveer in hun hoofd wat ze voor een product willen betalen al voordat ze de prijs weten. Is de echte prijs lager dan wat je maximaal wilt betalen? Dan is er surplus!

We geven een voorbeeld. Stel dat jij graag een nieuwe rugzak wilt kopen en je hebt in je hoofd je daar maximaal €40 voor wilt uitgeven. Nu kom je in een winkel een hele toffe rugtas tegen van €25 en je besluit die te kopen. Je hebt nu een surplus van €15, je maakt namelijk €15 “winst” ten opzichte van de prijs die je in hoofd had.

Ditzelfde geldt ook voor een producent. Als hij voor een prijs van €30 zijn product minimaal wil verkopen en mensen willen er €40 voor geven dan heeft de producent hier €10 aan surplus.

Zo werkt de app

Markt en evenwichtsprijs

Als we spreken over het consumentensurplus op een bepaalde markt dan hebben we het over het surplus van alle klanten van de producten op deze markt bij elkaar opgeteld. In de figuur hieronder staat in het zwart het consumentensurplus weergegeven. Op dezelfde manier wordt van elke producent op de markt het surplus bij elkaar opgeteld en dit staat weergegeven als producentensurplus in het geel in de afbeelding.

Markt en evenwichtprijs

Rekenen met surplus

Dit is slechts de basis van de surplus berekeningen bij economie. Waar het echt lastig wordt is wanneer mensen gaan ingrijpen op een markt, bijvoorbeeld door het invoeren van een belasting. Dit zorgt er namelijk voor dat er mensen surplus gaan verliezen omdat er geld naar de overheid gaat in plaats van naar de consument of de producent.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Tekenen van een vraag- en aanbodlijn: hoe zat dat ook alweer?

De economische kringloop: hoe werkt het?

Break-even punt: wat is het en waarvoor heb je het nodig?

Plan een demo

Wil je graag weten hoe Mr. Chadd werkt en zou je het graag een keer willen ervaren? Plan een demo!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl/","third_party_js_asset":"third-party.js"}