Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Vormen van Sie

Het woordje Sie kan in het Duits een grote bron van verwarring zijn.

Waarom zou dat nu zo moeilijk zijn? Dat legt Mr. Chadd je uit!

De Duitse taal kent twee, eigenlijk zelfs drie vormen van één woordje: sie . Deze verschillende vormen worden soms nog wel eens door elkaar gehaald en ze kunnen hele andere dingen betekenen. Hieronder leggen we ze één voor één voor je uit zodat jij dit nooit fout zal doen op je toets.

vormen van sie

Sie als enkelvoudsvorm

De eerste vorm van sie is de enkelvoudsvorm. Het betekent dan ‘zij’, alsof je over één (vrouwelijk) iemand/iets praat. Denk bijvoorbeeld aan de zin “Zij heeft het boek gekocht 🡪 Sie hat das Buch gekauft.”

Zo werkt de app

Sie als meervoudsvorm

De tweede vorm van sie is de meervoudsvorm. Hier betekent het ook ‘zij’, alleen is het verschil dat je nu over meerdere personen praat, bijvoorbeeld “Zij hebben mij geholpen.’ 🡪 Sie haben mir geholfen”.

Sie als beleefdheidsvorm

De derde vorm van Sie is de beleefdheidsvorm. Waar wij in Nederland het woordje ‘u’ gebruiken als we beleefd willen zijn of praten tegen een ouder iemand, gebruiken ze in het Duits het woordje Sie . De beleefdheidsvorm is de enige vorm waarbij het woordje altijd met hoofdletter wordt geschreven, ook als het dus niet aan het begin van de zin staat!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het persoonlijk voornaamwoord: wat is dit?

De Umlaut

Meervoud in het Duits: hoe werkt dat?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}