fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het woordje Sie kan in het Duits een grote bron van verwarring zijn.

Waarom zou dat nu zo moeilijk zijn? Dat legt Mr. Chadd je uit!

De Duitse taal kent twee, eigenlijk zelfs drie vormen van één woordje: sie. Deze verschillende vormen worden soms nog wel eens door elkaar gehaald en ze kunnen hele andere dingen betekenen. Hieronder leggen we ze één voor één voor je uit zodat jij dit nooit fout zal doen op je toets.
vormen van sie
Sie als enkelvoudsvorm
De eerste vorm van sie is de enkelvoudsvorm. Het betekent dan ‘zij’, alsof je over één (vrouwelijk) iemand/iets praat. Denk bijvoorbeeld aan de zin “Zij heeft het boek gekocht 🡪 Sie hat das Buch gekauft.”

Zo werkt de app

Sie als meervoudsvorm
De tweede vorm van sie is de meervoudsvorm. Hier betekent het ook ‘zij’, alleen is het verschil dat je nu over meerdere personen praat, bijvoorbeeld “Zij hebben mij geholpen.’ 🡪 Sie haben mir geholfen”.

Sie als beleefdheidsvorm
De derde vorm van Sie is de beleefdheidsvorm. Waar wij in Nederland het woordje ‘u’ gebruiken als we beleefd willen zijn of praten tegen een ouder iemand, gebruiken ze in het Duits het woordje Sie. De beleefdheidsvorm is de enige vorm waarbij het woordje altijd met hoofdletter wordt geschreven, ook als het dus niet aan het begin van de zin staat!
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp