START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Rangtelwoorden Duits

De Duitse rangtelwoorden; ze kunnen best lastig zijn!

Hoe zit het nou precies met de spelling en vervoeging van deze woorden? Je leest het hieronder!

rangtelwoorden

Rangtelwoorden geven een volgorde in een rij aan, bijvoorbeeld ‘eerste, tweede, derde etc.’. Deze woorden worden in het Duits op dezelfde manier gebruikt, alleen is er een klein verschil qua spelling tussen de verschillende rangtelwoorden. Er zijn namelijk twee groepen:

  • 1 tot en met 19
    • Deze rangtelwoorden krijgen altijd de uitgang -te. Je krijgt dus erste, zweite, dritte, vierte, fünfte, …., neunzehnte.
  • 20 en hoger
    • Deze rangtelwoorden krijgen de uitgang -ste. Het wordt dus zwanzigste, einundzwanzigste, neunzigste, zweihundertste, millionste etc.

Ook uitspraken zoals ‘met z’n drieën/vieren/vijven’ hebben een andere spelling. Daar eindigen ze namelijk op een -t, dus ‘zu dritt/viert/fünft’.

Zo werkt de app

Gebruik als bijvoeglijk naamwoord

Als je een rangtelwoord gebruikt als een bijvoeglijk naamwoord, dan wordt het ook vervoegd als een bijvoeglijk naamwoord. Het kan dan dus voorkomen dat er nog een letter (of meerdere) extra achter moeten. Een voorbeeld kan zijn ‘Jacob is Laura’s derde man’. Het rangtelwoord ‘derde’ hoort bij het zelfstandig naamwoord ‘man’, wat in deze zin het lijdend voorwerp is. Het bijvoeglijk naamwoord ‘/ rangtelwoord krijgt dan een extra uitgang: ‘Jacob ist Laura’s dritten Mann.’

En nu jij! Een oefenopgave

Wil je nog extra oefenen met rangtelwoorden? Maak dan van deze getallen een kloppend rangtelwoord.

  1. Met z’n negenen
  2. 34
  3. 12

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De Umlaut

Meervoud in het Duits: hoe werkt dat?

Klokkijken in het Duits: hoe werkt het?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!