fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Zet jij wel eens een foto op Instagram, stuur je een snapchat naar je vrienden of een appje naar je ouders?

Dan maak je gebruik van social media. Wat is social media nou precies?

Wat zijn de voordelen en nadelen van social media? Mr Chadd legt het je allemaal uit!

social media
Social media is een Engelse term voor ‘sociale media’. Sociaal heeft te maken met hoe mensen met elkaar omgaan. Media zijn de middelen die gebruikt worden voor contact, zoals websites of apps. Via social media kan je dus dingen uitwisselen en op anderen reageren. Je kan bijvoorbeeld een foto op Instagram zetten en reageren op foto’s van anderen.

Bekende voorbeelden van social media zijn Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, WhatsApp en Snapchat. Dit kan worden gebruikt op computers, telefoons en tablets, zolang er maar een internetverbinding is. Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen social media op hun telefoon, zodat je toegang hebt tot de sociale media waar je ook bent.

Het voordeel van social media is dat je waar je ook bent contact kan hebben met anderen. Zo hoef je nooit je vrienden te missen wanneer je op vakantie bent. Je kan bijvoorbeeld op WhatsApp contact houden en foto’s van je vakantie sturen. Een ander voordeel is dat je in een korte tijd veel mensen kan bereiken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer er geld ingezameld wordt na een ramp. Bij de bosbranden in Australië gingen beelden van brandende bossen en uitgedroogde koala’s al snel de hele wereld over. Er is toen in een korte tijd veel geld opgehaald om de mensen en dieren daar te helpen. Dat allemaal mede dankzij social media.


Helaas is er ook een keerzijde aan social media. Zo kan je niet iemands reactie en gezichtsuitdrukking zien wanneer je iemand een berichtje stuurt. Het is daarom veel makkelijker om iemand te kwetsen of pesten via social media. Dit wordt cyberpesten genoemd. In het echt kan je zien hoe erg een opmerking iemand kan kwetsen, dus dan durven de meeste internetpesters niks te zeggen. Als je zelf te maken krijgt met cyberpesten of ziet dat het in je omgeving gebeurt kan je dit het beste aan je ouders of vertrouwenspersoon op school vertellen. Zij kunnen dan kijken wat een goede oplossing is. Social media zijn namelijk bedoeld om op een leuke manier contact met elkaar te hebben!

Ook de politie maakt gebruik van social media. Honderden agenten gebruiken social media om aan informatie te komen bij zowel grote als kleine misdrijven. Ze plaatsen bijvoorbeeld beelden van misdrijven die gemaakt zijn met een beveiligingscamera. Er kunnen mensen zijn die dit incident gezien hebben en er meer informatie over hebben. Soms geven daders zelfs zichzelf aan, omdat het misdrijf online is gezet en dat willen ze vaak niet. Met social media kan de politie veel mensen bereiken. Er is vaak wel iemand die het bericht van de politie leest die iets van het misdrijf of iets verdachts gezien heeft.

Test jezelf!
Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van social media?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Emy.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp