fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Auteursrechten: wat zijn het en waarom zijn ze er?

Wanneer je iets nieuws maakt of bedenkt, zoals een foto, filmpje of game heb je automatisch het auteursrecht.

Wat het auteursrecht precies is en welke verschillende rechten er zijn leggen we je hier uit!

Auteursrechten

Als je iets nieuws maakt of bedenkt zoals een liedje, boek of foto, is het natuurlijk niet de bedoeling dat iemand anders daarmee aan de haal gaat. Daarom is in 1912 het auteursrecht in het leven geroepen. Op grond van dit recht kan je zelf bepalen wat er met jouw werk gebeurt. Iemand anders kan dan dus niet zomaar jouw werk gebruiken of publiceren. Als jij bijvoorbeeld een filmpje maakt, mag niemand jouw filmpje op YouTube zetten zonder jouw toestemming. Het auteursrecht wordt ook wel ‘copyright’ genoemd.

De belangrijkste auteursrechten zijn:

  • Het alleenrecht om het zelf gemaakte of bedachte werk te verspreiden onder het publiek. Een voorbeeld hiervan is een foto plaatsen op Instagram, een filmpje plaatsen op YouTube of een liedje op spotify zetten. Iemand anders mag dus niet zomaar jouw werk op social media zetten zonder jouw toestemming.
  • Het alleenrecht om kopieën van het werk te maken. Ook een vertaling wordt gezien als een kopie.
  • Persoonlijkheidsrecht. Dit wordt ook wel morele rechten genoemd. Dit is het recht dat je je mag verzetten als iemand jouw werk aantast of verminkt of als iemand jouw naam niet bij de foto zet. Als iemand bijvoorbeeld jouw foto bewerkt zonder jouw toestemming mag je je hier tegen verzetten.

Kort samenvattend zorgen auteursrechten ervoor dat jij zelf kan bepalen wat er met jouw werk gebeurt.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Emy.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp