Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoe beweegt de aarde om de zon?

De aarde draait op een bepaalde manier om de zon heen.

Hierdoor zijn er bijvoorbeeld verschillende seizoenen op de aarde. Hoe komt dit? Mr. Chadd legt het je uit.

Hoe draait de aarde om de zon

De aarde en de zon

De aarde draait in ongeveer 365 dagen om de zon heen. Dit noemen wij een jaar. Omdat de aarde er eigenlijk iets meer dan 365 dagen over doet, hebben wij één keer in de vier jaar een schrikkeljaar.

Ondertussen draait de aarde ook om zijn eigen as. Dit doet hij in 24 uur, dus in één dag. Het is je vast wel eens opgevallen dat het in in Nederland veel langer licht is in de zomer dan in de winter. Dit komt doordat de aarde een klein beetje schuin staat ten opzichte van de zon. Dit zie je in het plaatje hierboven. Dit betekent dat de zon in de zomer de zon loodrecht op (en daardoor ook het dichtst bij) het noordelijk halfrond staat. Hierdoor is er meer zon op dit halfrond in de zomer en zijn de dagen dus ook langer. In de winter gebeurt er precies het omgekeerde. Op de noordpool is het zelfs zo dat het in de zomer nooit helemaal donker wordt. Dit wordt ook wel de pooldag genoemd. In de winter wordt het juist nooit helemaal licht. Dit noemen we de poolnacht.

Zonnestraalinval

De stand van de aarde ten opzichte van de zon zorgt er niet alleen voor dat er verschillende daglengtes zijn, maar ook dat het niet overal op aarde even warm is. Doordat de zon recht op de evenaar staat, hoeft de zon maar een klein stuk door de dampkring. Hierdoor verliest de zon minder warmte dan boven of onder de evenaar. Dit zie je ook in de afbeelding hieronder. Ook hoeft de zon hier maar een klein deel van de aarde te verlichten. Op de polen moet de zon een veel langer stuk door de dampkring en moet er ook een groter oppervlakte verlicht worden. Door de veranderende positie van de aarde gedurende de 365 dagen ten opzichte van de zon, varieert de temperatuur per seizoen ook. Zo heeft het noordelijk halfrond zomer in de maanden juli, juli en augustus, terwijl het zuidelijk halfrond juist zomer heeft in de maanden december, januari en februari.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het zonnestelsel

Zwarte gaten en relativiteit

Het heelal

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}