START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe beweegt de aarde om de zon?

De aarde draait op een bepaalde manier om de zon heen.

Hierdoor zijn er bijvoorbeeld verschillende seizoenen op de aarde. Hoe komt dit? Mr. Chadd legt het je uit.

Hoe draait de aarde om de zon

De aarde en de zon

De aarde draait in ongeveer 365 dagen om de zon heen. Dit noemen wij een jaar. Omdat de aarde er eigenlijk iets meer dan 365 dagen over doet, hebben wij één keer in de vier jaar een schrikkeljaar.

Ondertussen draait de aarde ook om zijn eigen as. Dit doet hij in 24 uur, dus in één dag. Het is je vast wel eens opgevallen dat het in in Nederland veel langer licht is in de zomer dan in de winter. Dit komt doordat de aarde een klein beetje schuin staat ten opzichte van de zon. Dit zie je in het plaatje hierboven. Dit betekent dat de zon in de zomer de zon loodrecht op (en daardoor ook het dichtst bij) het noordelijk halfrond staat. Hierdoor is er meer zon op dit halfrond in de zomer en zijn de dagen dus ook langer. In de winter gebeurt er precies het omgekeerde. Op de noordpool is het zelfs zo dat het in de zomer nooit helemaal donker wordt. Dit wordt ook wel de pooldag genoemd. In de winter wordt het juist nooit helemaal licht. Dit noemen we de poolnacht.

Zonnestraalinval

De stand van de aarde ten opzichte van de zon zorgt er niet alleen voor dat er verschillende daglengtes zijn, maar ook dat het niet overal op aarde even warm is. Doordat de zon recht op de evenaar staat, hoeft de zon maar een klein stuk door de dampkring. Hierdoor verliest de zon minder warmte dan boven of onder de evenaar. Dit zie je ook in de afbeelding hieronder. Ook hoeft de zon hier maar een klein deel van de aarde te verlichten. Op de polen moet de zon een veel langer stuk door de dampkring en moet er ook een groter oppervlakte verlicht worden. Door de veranderende positie van de aarde gedurende de 365 dagen ten opzichte van de zon, varieert de temperatuur per seizoen ook. Zo heeft het noordelijk halfrond zomer in de maanden juli, juli en augustus, terwijl het zuidelijk halfrond juist zomer heeft in de maanden december, januari en februari.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Het zonnestelsel

Zwarte gaten en relativiteit

Het heelal

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!