START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Het heelal

Het heelal

Iedereen heeft er wel van gehoord, iedereen weet dat het heel groot is, maar het blijft één van de vaagste concepten die we kennen: het heelal!

Maar wat is het nou precies? Mr. Chadd legt het in dit artikel voor je uit!

het heelal

Zichtbaar en theoretisch heelal

Er zit een verschil tussen het zichtbare en het theoretische heelal. Het zichtbare heelal is alles wat wij hebben kunnen waarnemen. De snelheid van het licht is namelijk niet oneindig, maar heeft een maximumsnelheid van 3,0*108 m/s. Omdat het heelal ongeveer 13,8 miljard jaar bestaat en niet oneindig lang, betekent dat het zichtbare heelal voor ons niet oneindig groot is. Het theoretische heelal is het heelal zoals het beschreven is in bepaalde ingewikkelde sterrenkundige theorieën.

Ontstaan van het heelal

Ongeveer 13,8 miljard geleden ontstond met de oerknal het heelal. Op dat moment was het heelal nog heel erg klein en heel erg heet. Omdat er in de kleine ruimte heel veel stoffen zaten, was de dichtheid heel erg groot. Hierna werd het heelal in een hele korte tijd heel erg veel groter. Daardoor werd het heelal ook steeds kouder, omdat warmte zich over een grotere ruimte moest verdelen. Deze snelle uitdijing van het heelal wordt inflatie genoemd. Na de inflatie konden sterren , planeten en zonnestelsels gevormd worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het heelal nog steeds groter wordt, en dat het heelal zelfs steeds sneller groter wordt. Het gevolg hiervan is dat heelal ook steeds verder afkoelt.

Einde van het heelal

Hoe het heelal uiteindelijk zal eindigen is nog een raadsel. Eén van de dingen die genoemd zijn, is het open heelal, waarbij de uitbreiding van het heelal zo groot wordt dat de temperatuur tot het nulpunt daalt. Een andere mogelijkheid is dat de uitbreiding uiteindelijk zal stoppen en het heelal juist weer zal krimpen, het gesloten heelal. Op een gegeven moment zal het heelal dan weer zo klein zijn dat het uiteindelijk in elkaar zal storten. We weten dus nu nog niet hoe het heelal ooit zal eindigen, maar gelukkig is dat nog zo ver in de toekomst dat de mensen die nu leven dat niet hoeven mee te maken.

Oefenvragen

  1. Wat is het verschil tussen het zichtbare en het theoretische heelal?
  2. Wat is de invloed van uitbreiding van het heelal op de temperatuur?
  3. Noem twee mogelijke eindes van het heelal.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Zwarte gaten en relativiteit

Het zonnestelsel

Hoe draait de aarde om de zon?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!