fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Het heelal

Iedereen heeft er wel van gehoord, iedereen weet dat het heel groot is, maar het blijft één van de vaagste concepten die we kennen: het heelal!

Maar wat is het nou precies? Mr. Chadd legt het in dit artikel voor je uit!

het heelal
Zichtbaar en theoretisch heelal
Er zit een verschil tussen het zichtbare en het theoretische heelal. Het zichtbare heelal is alles wat wij hebben kunnen waarnemen. De snelheid van het licht is namelijk niet oneindig, maar heeft een maximumsnelheid van 3,0*108 m/s. Omdat het heelal ongeveer 13,8 miljard jaar bestaat en niet oneindig lang, betekent dat het zichtbare heelal voor ons niet oneindig groot is. Het theoretische heelal is het heelal zoals het beschreven is in bepaalde ingewikkelde sterrenkundige theorieën.

Ontstaan van het heelal
Ongeveer 13,8 miljard geleden ontstond met de oerknal het heelal. Op dat moment was het heelal nog heel erg klein en heel erg heet. Omdat er in de kleine ruimte heel veel stoffen zaten, was de dichtheid heel erg groot. Hierna werd het heelal in een hele korte tijd heel erg veel groter. Daardoor werd het heelal ook steeds kouder, omdat warmte zich over een grotere ruimte moest verdelen. Deze snelle uitdijing van het heelal wordt inflatie genoemd. Na de inflatie konden sterren, planeten en zonnestelsels gevormd worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het heelal nog steeds groter wordt, en dat het heelal zelfs steeds sneller groter wordt. Het gevolg hiervan is dat heelal ook steeds verder afkoelt.

Einde van het heelal
Hoe het heelal uiteindelijk zal eindigen is nog een raadsel. Eén van de dingen die genoemd zijn, is het open heelal, waarbij de uitbreiding van het heelal zo groot wordt dat de temperatuur tot het nulpunt daalt. Een andere mogelijkheid is dat de uitbreiding uiteindelijk zal stoppen en het heelal juist weer zal krimpen, het gesloten heelal. Op een gegeven moment zal het heelal dan weer zo klein zijn dat het uiteindelijk in elkaar zal storten. We weten dus nu nog niet hoe het heelal ooit zal eindigen, maar gelukkig is dat nog zo ver in de toekomst dat de mensen die nu leven dat niet hoeven mee te maken.

Oefenvragen

  1. Wat is het verschil tussen het zichtbare en het theoretische heelal?
  2. Wat is de invloed van uitbreiding van het heelal op de temperatuur?
  3. Noem twee mogelijke eindes van het heelal. 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Josse.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp