NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ALLE ABONNEMENTEN MET DE CODE:

KORTING2023

Coördinaten: plaatsbepaling op aarde

Coördinaten: plaatsbepaling op aarde

In de stad kun je gewoon de straatnaam vertellen als iemand vraag waar je bent, maar als je in de natuur bent gaat dat wat moeilijker.

Gelukkig kunnen we dan geografische coördinaten gebruiken. Met behulp van geografische coördinaten kunnen we heel precies bepalen waar iets of iemand is. Hoe dit gebeurt legt Mr. Chadd hier voor je uit!

Coördingaten plaatsbepaling op aarde

Geografische coördinaten

Geografische coördinaten werken hetzelfde als coördinaten in een grafiek van wiskunde. Over de aarde hebben we allemaal lijnen getrokken waardoor je een soort blokjes patroon krijgt. Die lijnen noemen we de breedtegraden en de lengtegraden.

Lengte en breedtegraad bepalen

bron: https://www.cartographics.nl/

Breedtegraden

De breedtegraden lopen horizontaal, ze lopen dus rond de aarde. De breedtegraad loopt van 0 graden tot 90 graden. 0 graden is bij de evenaar en 90 graden is bij de noord- of zuidpool. Om aan te geven of je bij de noord- of zuidpool zit gebruiken we de afkortingen NB en ZB. NB staat voor noorderbreedte, dat betekent dat we op het noordelijk halfrond zitten, dus boven de evenaar. ZB staat voor zuiderbreedte, dat betekent dat we op het zuidelijk halfrond zitten, dus onder de evenaar.

Om graden aan te geven gebruiken we dit teken: °. Een graad kunnen we ook weer verder verdelen in 60 minuten, dat geven we aan met het teken: ‘. De minuten kunnen we weer onderverdelen in 60 seconden, hiervoor gebruiken we het teken: “.

Lengtegraden

De lengtegraden lopen verticaal; ze lopen dus van de noordpool naar de zuidpool. De lengtegraad loopt van 0 graden naar 180 graden. 0 graden is bij de lengtegraad die over Greenwich loopt, dat is een stad vlak bij Londen. 180 graden ligt precies tegenovergesteld aan Greenwich aan de andere kant van de aardbol. Om aan te geven of je ten oosten of ten westen van Greenwich zit gebruiken we de afkortingen O.L. en W.L.. O.L. staat voor oosterlengte en W.L. staat voor westerlengte. De graden kunnen weer op dezelfde manier onderverdeeld worden als bij de breedtegraden.

Zo werkt de app

Global Positioning System (GPS)

Om te bepalen waar je precies op de lengte- en breedtegraden bent kun je gebruik maken van een GPS ontvanger. Het GPS systeem werkt met 32 satellieten die om de aarde heen draaien. Jouw GPS ontvanger maakt verbinding met een aantal satellieten waardoor de locatie bepaalt kan worden.

Om je locatie te bepalen zijn er minimaal drie satellieten nodig. Deze satellieten weten hoe ver de GPS ontvanger van de satellieten is. Vervolgens kun je een cirkel om de satelliet heen maken. Als je dat met twee satellieten doet dan krijg je twee cirkels die elkaar op twee plekken snijden. Om dan te weten op welke van deze twee plekken je bent wordt er verbinding gemaakt met een derde satelliet. De cirkel rondom de derde satelliet zal door één van de snijpunten gaan, dat is de plek waar de GPS ontvanger zich bevindt! Als je met meer satellieten bent verbonden kan je locatie nog nauwkeuriger worden bepaald.

GPS Coördinaten

Oefenvraag

Waarom kan je locatie met een GPS nog nauwkeuriger worden bepaald als je met meer satellieten verbonden bent?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Topografie: hoe kan je er het beste voor leren?

Hoe leer ik het best voor aardrijkskunde?

Werken met de Atlas: hoe doe je dat?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

KORTINGEN BIJ MR. CHADD

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ALLE ABONNEMENTEN MET DE CODE: KORTING2023

Met de Mr. Chadd-app krijg je altijd en overal direct antwoord op je huiswerkvraag. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme vakcoaches helpen je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!