fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Coördinaten: plaatsbepaling op aarde

In de stad kun je gewoon de straatnaam vertellen als iemand vraag waar je bent, maar als je in de natuur bent gaat dat wat moeilijker.

Gelukkig kunnen we dan geografische coördinaten gebruiken. Met behulp van geografische coördinaten kunnen we heel precies bepalen waar iets of iemand is. Hoe dit gebeurt legt Mr. Chadd hier voor je uit!

Coördingaten plaatsbepaling op aarde
Geografische coördinaten
Geografische coördinaten werken hetzelfde als coördinaten in een grafiek van wiskunde. Over de aarde hebben we allemaal lijnen getrokken waardoor je een soort blokjes patroon krijgt. Die lijnen noemen we de breedtegraden en de lengtegraden.

Lengte en breedtegraad bepalen
bron: https://www.cartographics.nl/portfolio-items/wereldbol-lengte-breedtegraden-locator/

Breedtegraden
De breedtegraden lopen horizontaal, ze lopen dus rond de aarde. De breedtegraad loopt van 0 graden tot 90 graden. 0 graden is bij de evenaar en 90 graden is bij de noord- of zuidpool. Om aan te geven of je bij de noord- of zuidpool zit gebruiken we de afkortingen NB en ZB. NB staat voor noorderbreedte, dat betekent dat we op het noordelijk halfrond zitten, dus boven de evenaar. ZB staat voor zuiderbreedte, dat betekent dat we op het zuidelijk halfrond zitten, dus onder de evenaar.

Om graden aan te geven gebruiken we dit teken: °. Een graad kunnen we ook weer verder verdelen in 60 minuten, dat geven we aan met het teken: ‘. De minuten kunnen we weer onderverdelen in 60 seconden, hiervoor gebruiken we het teken: “.

Lengtegraden
De lengtegraden lopen verticaal; ze lopen dus van de noordpool naar de zuidpool. De lengtegraad loopt van 0 graden naar 180 graden. 0 graden is bij de lengtegraad die over Greenwich loopt, dat is een stad vlak bij Londen. 180 graden ligt precies tegenovergesteld aan Greenwich aan de andere kant van de aardbol. Om aan te geven of je ten oosten of ten westen van Greenwich zit gebruiken we de afkortingen O.L. en W.L.. O.L. staat voor oosterlengte en W.L. staat voor westerlengte. De graden kunnen weer op dezelfde manier onderverdeeld worden als bij de breedtegraden.

Zo werkt de app

Global Positioning System (GPS)
Om te bepalen waar je precies op de lengte- en breedtegraden bent kun je gebruik maken van een GPS ontvanger. Het GPS systeem werkt met 32 satellieten die om de aarde heen draaien. Jouw GPS ontvanger maakt verbinding met een aantal satellieten waardoor de locatie bepaalt kan worden.

Om je locatie te bepalen zijn er minimaal drie satellieten nodig. Deze satellieten weten hoe ver de GPS ontvanger van de satellieten is. Vervolgens kun je een cirkel om de satelliet heen maken. Als je dat met twee satellieten doet dan krijg je twee cirkels die elkaar op twee plekken snijden. Om dan te weten op welke van deze twee plekken je bent wordt er verbinding gemaakt met een derde satelliet. De cirkel rondom de derde satelliet zal door één van de snijpunten gaan, dat is de plek waar de GPS ontvanger zich bevindt! Als je met meer satellieten bent verbonden kan je locatie nog nauwkeuriger worden bepaald.
GPS Coördinaten
Oefenvraag
Waarom kan je locatie met een GPS nog nauwkeuriger worden bepaald als je met meer satellieten verbonden bent?


Yanick

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp