START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Diepzeetroggen: hoe ontstaan ze?

Diepzeetroggen zijn best indrukwekkend, zeker omdat ze eigenlijk een beetje verstopt zijn.

Hoe ontstaan deze mega kloven op de zeebodem, die al super diep is?

Diepzeetroggen zijn super diepe inzinkingen van de zeebodem. Troggen bevinden zich altijd langs plaatgrenzen . Er moet sprake zijn van een convergente beweging, waarbij twee platen naar elkaar toe bewegen. Hier zal dus één plaat onder de andere duiken en afsmelten, dit noem je subductie.

diepzeetroggen

De zwaarste plaat zal bij subductie altijd de bodem in zakken en afsmelten. Vaak is er sprake van een botsing tussen een continentale en een oceanische plaat. De continentale plaat is lichter dan de oceanische plaat en heeft hierdoor een betere mogelijkheid om te blijven drijven. De oceanische korst zal hierdoor dus in de bodem gaan zaken. Omdat dit met een enorme kracht gebeurt, wordt de zeebodem naar beneden gesleept. Hierdoor ontstaan in deze zogenaamde subductie gebieden langgerekte gebieden waar de zeebodem soms wel kilometers lager ligt.

Zo werkt onze app

Marianentrog

De bekendste trog is de Marianentrog. Dit is ook de diepste plek die gemeten is op een zeebodem, maar liefst 11 kilometer diep zal je moeten gaan om de bodem te bereiken hier. Het is een soort boog die gemiddeld 70 kilometer breed is, maar met uitschieters van 338 kilometer.

Als je van de ene kant van de trog naar de andere kant wil gaan ben je wel even bezig: de trog is ongeveer 2500 kilometer lang. De exacte diepte van de marianentrog is erg lastig te meten, dat heeft te maken met de hoeveelheid zout die je in de verschillende waterlagen kunt vinden maar ook met de druk die het water heeft op de bodem. De druk is namelijk wel 1000 keer zo hoog dan de druk aan het aardoppervlak!

Testvraag:

Wat zijn de vereisten voor het ontstaan van een diepzeetrog?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Bodemdaling

Grote en kleine waterkringloop

Havengebieden in de EU

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!