Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Hoe onderscheid je hoofd- en bijzaken?

Hoe onderscheid je hoofd- en bijzaken?

Soms moet je veel tekst leren, moet je vragen maken over een lang stuk tekst of ben je bezig met het maken van een samenvatting.

Het is dan belangrijk dat je hoofdzaken van bijzaken kan onderscheiden! Maar hoe vind je die dan? Dat gaan we hieronder haarfijn aan je uitleggen!

De belangrijke stukken informatie noem je hoofdzaken en de informatie die niet zo belangrijk is, noem je bijzaken .

Om de hoofdzaken uit de tekst te halen volg je een aantal stappen:

  1. Het is allereerst belangrijk dat je de tekst eerst goed hebt gelezen en ook begrijpt waar de tekst over gaat. Probeer daarna eens de tekst aan jezelf in eigen woorden te vertellen. Meestal heb je dan al aardig wat hoofdzaken te pakken om de tekst te begrijpen.

  2. Als tweede stap kijk je naar de titel, het begin en het einde van een tekst. Dit noem je voorkeursplaatsen . De titel geeft gelijk aan waar de tekst over gaat. Aan het begin van de tekst vind je gelijk het onderwerp, maar ook soms al de hoofdgedachte. Deze kan ook wel eens aan het einde van de tekst staan. Verder vind je aan het einde ook de conclusie of een kleine samenvatting van de hele tekst.

  3. Daarna ga je verder op zoek naar andere hoofdzaken. Dit kunnen bijvoorbeeld feiten, jaartallen of kenmerken van het onderwerp zijn.

  4. Een goede test om te kijken of jij echt alle hoofdzaken er uit hebt gehaald is om het met iemand anders die de tekst ook heeft gelezen te vergelijken. Hebben jullie dezelfde hoofdzaken er uit gehaald? Verder kan je ook juist aan iemand die de tekst niet heeft gelezen jouw hoofdzaken vertellen en kijken of diegene dan goed heeft begrepen waar de tekst over gaat!

Bijzaken zijn dus de minder belangrijke stukken tekst. Dit kunnen voorbeelden zijn die gegeven worden in de tekst maar ook een extra uitleg. Bijzaken zijn dingen die de tekst duidelijker maken of leuker (zoals bijvoorbeeld een grapje). Verder komen er in een tekst soms ook herhalingen voor, deze vallen ook onder bijzaken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoofd- en bijzinnen

Samengestelde zinnen, hoofdzinnen en bijzinnen

Leestoets Nederlands: hoe oefen ik hiervoor?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}