START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe onderscheid je hoofd- en bijzaken?

Hoe onderscheid je hoofd- en bijzaken?

Soms moet je veel tekst leren, moet je vragen maken over een lang stuk tekst of ben je bezig met het maken van een samenvatting.

Het is dan belangrijk dat je hoofdzaken van bijzaken kan onderscheiden! Maar hoe vind je die dan? Dat gaan we hieronder haarfijn aan je uitleggen!

De belangrijke stukken informatie noem je hoofdzaken en de informatie die niet zo belangrijk is, noem je bijzaken .

Om de hoofdzaken uit de tekst te halen volg je een aantal stappen:

  1. Het is allereerst belangrijk dat je de tekst eerst goed hebt gelezen en ook begrijpt waar de tekst over gaat. Probeer daarna eens de tekst aan jezelf in eigen woorden te vertellen. Meestal heb je dan al aardig wat hoofdzaken te pakken om de tekst te begrijpen.

  2. Als tweede stap kijk je naar de titel, het begin en het einde van een tekst. Dit noem je voorkeursplaatsen . De titel geeft gelijk aan waar de tekst over gaat. Aan het begin van de tekst vind je gelijk het onderwerp, maar ook soms al de hoofdgedachte. Deze kan ook wel eens aan het einde van de tekst staan. Verder vind je aan het einde ook de conclusie of een kleine samenvatting van de hele tekst.

  3. Daarna ga je verder op zoek naar andere hoofdzaken. Dit kunnen bijvoorbeeld feiten, jaartallen of kenmerken van het onderwerp zijn.

  4. Een goede test om te kijken of jij echt alle hoofdzaken er uit hebt gehaald is om het met iemand anders die de tekst ook heeft gelezen te vergelijken. Hebben jullie dezelfde hoofdzaken er uit gehaald? Verder kan je ook juist aan iemand die de tekst niet heeft gelezen jouw hoofdzaken vertellen en kijken of diegene dan goed heeft begrepen waar de tekst over gaat!

Bijzaken zijn dus de minder belangrijke stukken tekst. Dit kunnen voorbeelden zijn die gegeven worden in de tekst maar ook een extra uitleg. Bijzaken zijn dingen die de tekst duidelijker maken of leuker (zoals bijvoorbeeld een grapje). Verder komen er in een tekst soms ook herhalingen voor, deze vallen ook onder bijzaken.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Hoofd- en bijzinnen

Samengestelde zinnen, hoofdzinnen en bijzinnen

Leestoets Nederlands: hoe oefen ik hiervoor?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!