fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Hoe onderscheid je hoofd- en bijzaken?

Soms moet je veel tekst leren, moet je vragen maken over een lang stuk tekst of ben je bezig met het maken van een samenvatting.

Het is dan belangrijk dat je hoofdzaken van bijzaken kan onderscheiden! Maar hoe vind je die dan? Dat gaan we hieronder haarfijn aan je uitleggen!

De belangrijke stukken informatie noem je hoofdzaken en de informatie die niet zo belangrijk is, noem je bijzaken.

Om de hoofdzaken uit de tekst te halen volg je een aantal stappen:

1. Het is allereerst belangrijk dat je de tekst eerst goed hebt gelezen en ook begrijpt waar de tekst over gaat. Probeer daarna eens de tekst aan jezelf in eigen woorden te vertellen. Meestal heb je dan al aardig wat hoofdzaken te pakken om de tekst te begrijpen.

2. Als tweede stap kijk je naar de titel, het begin en het einde van een tekst. Dit noem je voorkeursplaatsen. De titel geeft gelijk aan waar de tekst over gaat. Aan het begin van de tekst vind je gelijk het onderwerp, maar ook soms al de hoofdgedachte. Deze kan ook wel eens aan het einde van de tekst staan. Verder vind je aan het einde ook de conclusie of een kleine samenvatting van de hele tekst.

3. Daarna ga je verder op zoek naar andere hoofdzaken. Dit kunnen bijvoorbeeld feiten, jaartallen of kenmerken van het onderwerp zijn.

4. Een goede test om te kijken of jij echt alle hoofdzaken er uit hebt gehaald is om het met iemand anders die de tekst ook heeft gelezen te vergelijken. Hebben jullie dezelfde hoofdzaken er uit gehaald? Verder kan je ook juist aan iemand die de tekst niet heeft gelezen jouw hoofdzaken vertellen en kijken of diegene dan goed heeft begrepen waar de tekst over gaat!

Bijzaken zijn dus de minder belangrijke stukken tekst. Dit kunnen voorbeelden zijn die gegeven worden in de tekst maar ook een extra uitleg. Bijzaken zijn dingen die de tekst duidelijker maken of leuker (zoals bijvoorbeeld een grapje). Verder komen er in een tekst soms ook herhalingen voor, deze vallen ook onder bijzaken.
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeffrey.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp