START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Maar buiten is het Feest – Arthur Japin

Ben jij op zoek naar een samenvatting van het boek Maar buiten is het feest van Arthur Japin?

Die vind je bij Mr. Chadd! Lees snel verder voor alle informatie.

In deze samenvatting vind je:

 • Gegevens
 • Samenvatting
 • Personages
 • Thema’s en motieven
 • Titelverklaring
 • Perspectief
 • Chronologie en structuur
 • Stijl
 • Beoordeling

Maar buiten is het Feest

Gegevens

Boek: Maar buiten is het feest

Schrijver: Arthur Japin

Eerste uitgave: 2012

311 pagina’s

Uitgeverij Arbeiderspers

Genre: Psychologische Roman

Motto

Citaat van Fjodor Dostojevski: ‘ De beste camouflage is je eigen persoonlijkheid, omdat niemand zal willen geloven dat die echt is.’

Dit geeft weer hoe Zonne zich kan beschermen tegen haar stiefvader Sijmen. Als zij namelijk in de volle schijnwerpers gaat staan, laat ze zichzelf echt zien.

Samenvatting

Het boek ‘Maar buiten is het feest’ bestaat uit twee verhaallijnen die door elkaar heenlopen.

Allereerst het verhaal van Zonne. Zonne is een vrouw die naar de rechtszaal moet om de voogdij van Lotte te krijgen. De man van Zonne, Sander, probeert Zonne hierbij te ondersteunen. In de pers wordt bovendien veel geschreven over Zonne en Lotte. Zonne en Sander proberen Lotte te beschermen. De vader van Lotte wilt ook de voogdij van Lotte op zich nemen, maar dit wilt Zonne voorkomen.

Dan het verhaal van Weijntje. Weijntje is een meisje die samen met haar twee zusjes (Laura en Isa) bij haar moeder en stiefvader woont. Haar moeder heeft haar vriend op de kermis ontmoet, waar hij werkt als fotograaf. De zusjes moeten dan ook hun stiefvader helpen in de fotografie kamer. Weijntje voelt zich niet veilig bij haar schoonvader, Sijmen. Ze heeft namelijk ontdekt dat Sijmen overal gaatjes in de muur heeft geboord. De stiefvader van Weijntje begluurt dus iedereen in het huis. Als Weijntje dit aan haar moeder vertelt, grijpt zij niet in. De enige die zich bekommert om Weijntje is mevrouw Verbeet. Zij heeft namelijk ontdekt dat Weijntje goed kan zingen en geeft haar dan ook zangles. Muzieklerares Verbeet zorgt ervoor dat Weijntje mee kan doen aan een zangwedstrijd, ondanks dat Sijmen dit eigenlijk niet wilt. Vlak voordat Weijntje het podium opgaat, kiest ze ervoor om een artiestennaam aan te nemen: Zonne. Op dit moment wordt duidelijk dat de twee verhaallijnen over één persoon gaan. Weijntje is dus ook Zonne. Zonne wordt uiteindelijk vijfde in de zangwedstrijd. Dit maakt haar echter niets uit, want ze heeft het gevoel alsof ze voor zichzelf opkomt. Zonne voelt zich veilig op het podium, omdat ze daar gezien wordt door andere mensen. De avond na de wedstrijd wordt Zonne voor het eerste misbruikt door Sijmen. Elke keer als ze wordt misbruikt, tekent ze een ijsbloem in haar agenda. Zo kan ze bijhouden hoe vaak Sijmen haar verkracht.

Later blijkt dat Laura, het zusje van Zonne/Weijntje, met haar gezin is omgekomen door een brand. De enige overlevende is Lotte. Lotte is de dochter van Laura en Sijmen. Laura is dus zwanger geworden toen Sijmen haar verkrachtte. Omdat Zonne niet wilt dat Sijmen ook macht krijgt over Lotte, wilt zij dus de voogdij van Lotte op zich nemen. Tijdens de rechtszaak komt Zonne erachter dat mevrouw Verbeet ook seks heeft gehad met Sijmen, om er voor te zorgen dat Zonne mocht blijven zingen. De moeder van Zonne is geen getuige tijdens de rechtszaak. Hierna eindigt het boek, zonder dat er duidelijk is of Zonne de rechtszaak heeft gewonnen.

Personages

De belangrijkste personages uit dit boek zijn Zonne en Sijmen:

 • Zonne
  Eerst is Zonne een heel onzeker en fragiel meisje die erg lijdt onder de macht van haar stiefvader. Ze is dan ook heel onderdanig. Vanaf het moment dat ze gaat optreden krijgt ze meer zelfvertrouwen en durft ze voor zichzelf op te komen. Ze ontwikkelt een sterke persoonlijkheid die de confrontatie in de rechtszaal aan gaat met haar stiefvader.
 • Sijmen
  Deze psychisch gestoorde man misbruikt zijn stiefkinderen en zijn vrouw. Bovendien maakt hij foto’s van mensen op het moment dat zij een misstap begaan. Met deze foto’s chanteert hij mensen. Naar onbekenden lijkt Sijmen een hele aardige en charmante man, maar niets is minder waar.

Thema’s en motieven

Het thema in dit boek is seksueel misbruik. Weijntje, Laura en de moeder van de meisjes worden zowel fysiek als psychisch misbruikt door Sijmen. Dit staat centraal in het gehele boek.

Ondersteunende motieven zijn:

 • Macht: In het begin van het verhaal heeft Sijmen de macht over Zonne. Zonne probeert deze macht terug te krijgen.
 • Kijken en bekeken worden: Wanneer Weijntje de gaten in de muren ontdekt, voelt zij zich erg bekeken en onveilig. Op het moment dat zij het podium op gaat, kan iedereen haar zien. Ze voelt zich veilig op het moment dat iedereen haar kan zien, omdat ze het gevoel heeft dat haar zo niets kan overkomen.

Titelverklaring

De titel ‘Maar buiten is het feest’ is eenvoudig te verklaren. Het gaat er namelijk om dat Weijntje zich binnen (in het huis) niet veilig voelt, doordat ze continu bekeken en misbruikt wordt door Sijmen. Wanneer ze buiten is, ook wel op het podium, voelt ze zich wel veilig. Hier kan haar niets overkomen: hier is het feest.

Perspectief

Dit boek wordt vanuit meerdere perspectieven beschreven. De hoofdstukken van Weijntje worden eerst verteld vanuit de ik-verteller. De hoofdstukken van Zonne worden verteld vanuit de personale verteller. Richting het einde van het boek draait dit om. Zo kun je ook zien dat Zonne afstand neemt van haar verleden. Zonne is nu de ik-verteller geworden, en Weijntje wordt beschreven vanuit de personale verteller.

Chronologie en structuur

Het boek ‘Maar buiten is het feest’ is verdeeld in 4 delen:

 • Vaders
 • Weijntjes opkomst
 • Zonnes opkomst
 • Moeders

Het boek is niet-chronologisch geschreven. Dit komt doordat er de hele tijd gewisseld wordt tussen de verhaallijn van Weijntje uit het verleden en de verhaallijn van Zonne uit het heden. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van flashbacks.

Het boek begint ‘in media res’. Het boek begint namelijk met de rechtszaak, op het moment dat Zonne aan de beurt is als getuige.

Stijl

Arthur Japin heeft dit boek in een duidelijke stijl geschreven. Hierdoor kan het boek snel doorgelezen worden. Er worden namelijk niet veel onnodige en moeilijke woorden gebruikt. Bovendien loopt het personage Weijntje vloeiend over in Zonne, waardoor het verhaal goed te volgen is.

Beoordeling

Als je eenmaal in dit boek ‘zit’, is het een erg boeiend en indrukwekkend verhaal. Het onderwerp seksueel misbruik is nog altijd zeer actueel, waardoor het relatief eenvoudig is om een voorstelling te maken bij de ingrijpende gebeurtenissen. Het boek is tragisch en laat ook daadwerkelijk een indruk achter na het lezen. Dit komt doordat het boek realistisch is geschreven. Het is echter wel jammer dat het boek een open einde heeft. Je weet namelijk niet hoe de rechtszaak is afgelopen.

Wil jij nog meer weten van Maar buiten is het feest? Of heb je een andere vraag over het vak Nederlands? De coaches van Mr. Chadd helpen je graag!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!