START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Het gouden ei – Tim Krabbé

Ben jij op zoek naar een samenvatting van het boek Het gouden ei van Tim Krabbé?

Die vind je bij Mr. Chadd! Lees snel verder voor alle informatie.

In deze samenvatting vind je:

 • Gegevens
 • Samenvatting
 • Personages
 • Thema’s en motieven
 • Titelverklaring
 • Perspectief
 • Chronologie en structuur
 • Stijl
 • Beoordeling

Gegevens

– Boek: Het gouden ei

– Schrijver: Tim Krabbé

– Eerste uitgave: 1984

– 97 pagina’s

– Uitgeverij Prometheus

– Genre: Thrillerroman

Samenvatting

Rex Hofman en Saskia Ehlvest zijn samen op weg naar een vakantiehuisje bij Hyères, ergens in de heuvels boven de Middellandse Zee. Ze moeten de kilometerstand handmatig bijhouden, omdat de teller in de auto kapot is. Op deze manier weten ze in ieder geval wanneer ze moeten tanken.

Bij een vorige vakantie ging dit namelijk eens mis. Rex was toen gedwongen lopend naar een benzinestation verderop te gaan en was daar drie uur lang mee bezig. Saskia vertelde toen dat dat moment haar hetzelfde gevoel gaf als een nachtmerrie die ze als kind had. Ze droomde toen dat ze opgesloten zat in een gouden ei, dat zweefde door de ruimte. Je kon er alleen uit ontsnappen als je tegen een ander gouden ei zou botsen, een hele kleine kans natuurlijk.

Op een gegeven moment tanken Rex en Saskia bij een TOTAL-benzinestation. Saskia wil wat drankjes halen voor de ontspanning, omdat ze net heeft besloten de rest van de rit te rijden. Doordat ze sinds het halen van haar rijbewijs nooit meer heeft gereden, vindt Saskia het behoorlijk eng. Toch besluit ze haar angst te overwinnen, om zo Rex wat rust te gunnen.

Saskia komt echter niet meer terug van het halen van drankjes. Rex gaat haar zoeken, maar ze is nergens te bekennen. Het personeel van het benzinestation zegt haar wel te hebben gezien en zelfs met de drankjes naar buiten te hebben zien lopen, maar ook rondom het benzinestation is Saskia niet te vinden.

Wanneer Rex met de chef van het benzinestation gepraat heeft en terugloopt naar de auto, ziet hij opeens dat de fietsen, die op het dak van de auto stonden, ook weg zijn.

Zo werkt de app

Het verhaal switcht nu naar een Franse man, genaamd Raymond Lemorne: een getrouwde scheikundeleraar met twee kinderen. Op een dag, nadat hij iemand van de dood heeft gered, besluit Lemorne dat hij de perfecte moord wil plegen en een jonge vrouw gaat ontvoeren. Hij wil dit doen door iemand in zijn auto te lokken, door met een arm in een mitella om hulp te vragen.

Na meerdere pogingen lukt het hem: een vrouw (Saskia) vindt zijn sleutelhanger met een grote R erop erg leuk en vraagt of zij die ook kan krijgen. Lemorne liegt en zegt dat hij deze in zijn auto heeft liggen. Samen met Saskia loopt hij naar zijn auto en zodra ze daar zijn, slaat hij haar bewusteloos. Samen met Saskia rijdt hij weg.

Acht jaar later is Rex opnieuw op vakantie, maar nu met zijn nieuwe verloofde Lieneke. Nog steeds weet niemand wat met Saskia gebeurd is. Na de vakantie krijgt Rex dezelfde nachtmerrie over het gouden ei als Saskia eerder kreeg. Hij besluit nieuwe advertenties in kranten te zetten, in de hoop nieuwe getuigen te vinden.

Na een tijdje meldt een Fransman, Raymond Lemorne, zich bij Rex thuis. Hij beweert meer te weten over de verdwijning en vraagt Rex mee te gaan, zodat hij kan uitleggen wat er is gebeurd.

Hij vertelt Rex dat Saskia dood is en dat Rex alleen de rest krijgt te weten als hij hetzelfde ondergaat. Rex besluit mee te gaan met Lemorne.

Bij het bewuste benzinestation blijkt dat Saskia daar de auto is in gegaan. Rex krijgt slaapmiddel en wordt een tijd later ergens in zijn eentje wakker. Hij blijkt onder de grond op een matras te liggen: hij is, net als Saskia, levend begraven.

Zowel Rex als Saskia zijn nu vermist en nooit meer gezien.

Personages

In het boek krijgen drie personages behoorlijk wat aandacht:

 • Rex Hofman is een sociale, vriendelijke en vastberaden man. Hij probeert in het boek er achter te komen wat er met Saskia is gebeurd, wat uiteindelijk resulteert in zijn eigen dood.
 • Saskia Ehlvest was de vriendin van Rex. Ze had rood haar en was behoorlijk ijdel: ze probeerde er altijd goed uit te zien.
 • Raymond Lemorne is een 41-jarige Fransman. Hij is gewelddadig, een psychopaat en ziet het liefst mensen pijn lijden.

De overige karakters in het boek, waaronder Lieneke, worden nauwelijks uitgediept en zijn daarom typen.

Thema’s en motieven

De belangrijkste thema’s in het boek zijn (de omgang met) de dood van een geliefde en (2) onzekerheid. Het boek laat zien hoe Rex omgaat met de verdwijning van Saskia en de onzekerheid die daar bij hoort. De volharding van Rex om er achter te komen wat er is gebeurt en het feit dat hij uiteindelijk besluit hetzelfde te ondergaan als Saskia, laten zijn sterke band met Saskia zien.

Een belangrijk (leid)motief in het verhaal is het gouden ei zelf. Het komt vaak terug in het boek d.m.v. de nachtmerries, maar is ook een symbool voor de angst en eenzaamheid die Rex voelde tijdens de 8 jaar van de vermissing van Saskia én die Rex en Saskia gevoeld hebben tijdens hun ontvoering zelf. Er is nauwelijks kans op ontsnapping.

Titelverklaring

Het gouden ei verwijst naar de nachtmerrie die Saskia als klein kind had.

“Er was toen op die landweg in Italië meer aan de hand geweest. Toen hij met zijn jerrycan terugkwam had hij Saskia volkomen overstuur aangetroffen. Als een vechtend dier had ze zich aan hem vastgeklampt, snikkend dat hij haar nooit meer zo alleen mocht laten. De beklemming in het kleine zwarte hok van de auto had haar bijna gek van angst gemaakt; het was even eenzaam geweest als in haar nachtmerrie van het Gouden Ei. Toen ze klein was had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar één hoop. Er vloog nog zo’n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo groot!”

Ook komt de nachtmerrie dus als motief meerdere keren terug in het boek. Bovendien zijn er meerdere citaten in het boek die ook eenzaamheid als thema hebben en dus indirect ook terugslaan op het boek.

“In 1950 was Raymond Lemorne zestien jaar. Toen hij op een weekeind met zijn moeder bij zijn oom en tante in Dijon logeerde gingen de volwassenen op zondagmorgen weg en bleef hij alleen in huis.”

Perspectief

Het verhaal is verteld door een auctoriale verteller. Hij is al bekend met de loop en het einde van het verhaal en vertelt het van bovenaf.

Chronologie en structuur

Het verhaal is niet-chronologisch geschreven. Hoofdstuk 1 speelt zich af in 1975, het jaar van de vermissing van Saskia. Hoofdstuk 2 speelt zich al 8 jaar later af, tijdens de nieuwe vakantie van Rex en Lieneke. Hoofdstuk 3 gaat echter terug in de tijd en stelt Raymond Lemorne voor en de manier waarop hij de ontvoering en moord pleegde. Hoofdstuk 4 en 5 gaan weer terug naar het heden, waarin beschreven wordt hoe Rex erachter komt hoe Saskia verdwenen is.

Er wordt veel gebruik gemaakt van versnellingen en vertragingen om spanning op te wekken. Vanaf hoofdstuk 3 weet je als lezer bijvoorbeeld meer dan de personages zelf: je weet al hoe Saskia verdwenen is.

Het boek begint in medias res: de lezer begint middenin in de reis en de personages worden niet eerst voorgesteld. Het heeft een gesloten einde

Stijl

Tim Krabbé heeft een prettige schrijfstijl. Hij neemt geen omwegen en beschrijft alles kort en bondig. Hierdoor leest het boek lekker en snel. Ook kan hij heel gedetailleerd de gedachtes en acties van personages beschrijven, wat voor een soort van spanning zorgt.

Beoordeling

De stijl van Krabbé zorgt dat iedere lezer geboeid raakt door het verhaal. Je wil doorlezen en niet stoppen, want het boek verveelt nooit. Je leeft mee met het verhaal van de personages en na hoofdstuk 3 ook met het lot van Rex. De lezer weet namelijk al wat er met Saskia gebeurd is en dus ook wat Rex te wachten staat als hij meegaat met Lemorne. Hierdoor neemt de spanning toe en wordt het boek met de bladzij beter.

Wil jij nog meer weten van Het gouden ei? Of heb je een andere vraag over het vak Nederlands? De coaches van Mr. Chadd helpen je graag!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!