fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Ben jij op zoek naar een samenvatting van het boek Het Diner van Herman Koch?

Die vind je bij Mr. Chadd! Lees snel verder voor alle informatie.

In deze samenvatting vind je:

Gegevens

Boek: Het Diner
Schrijver: Herman Koch
Eerste uitgave: 2009
301 pagina’s in 46 hoofdstukken
Uitgeverij: Anthos
Genre: psychologische roman
Het diner Herman Koch

Samenvatting

De zoon van Paul heeft iets ergs gedaan wat het leven van het gezin compleet kan verwoesten als het uitkomt. In het begin van het boek weet je nog niet echt wat er is gebeurd, alleen dat Claire, de vrouw van Paul, er nog niets vanaf weet. De broer van Paul, Serge, de beoogde nieuwe minister-president van Nederland, en zijn vrouw Babette heeft hen uitgenodigd bij een chique diner om te praten over de toekomst van hun zonen. Paul weet waar hij het over heeft en weet zelf nog niet goed wat hij hiermee wil. Gedurende het grootste gedeelte van het diner wordt er gepraat over alledaagse dingen, zoals films en vakanties. Ook zijn er verschillende flashbacks naar vroeger, de oude baan van Paul en andere incidenten. Als Claire op een gegeven moment een telefoontje krijgt van hun zoon, Michel, raakt Paul in de war. Hij weet niet hoe Michel gebeld kan hebben, aangezien hij die ochtend de telefoon stiekem had meegenomen.

Paul komt terug na een toiletbezoek en merkt dat er iets niet goed is gegaan aan tafel. Babette is huilend naar buiten gevlucht en Claire is haar gevolgd. Wanneer Paul even later toch ze achterna loopt, zoekt hij nog één keer in de telefoon van zijn zoon naar een filmpje. Vanaf hier wordt duidelijk wat Michel en Rick, de zoon van Babette en Serge, nu werkelijk hebben gedaan. Op weg naar een schoolfeest gingen Michel, Rick en de geadopteerde zoon Beau van Serge en Babette nog even pinnen. In het pinhokje lag een stinkende zwerver te slapen. Als ze haar wakker maken begint ze te schelden, waardoor Michel en Rick kwaad worden. Beau loopt weg en dan loopt het uit de hand. Michel en Rick beginnen met van alles naar de zwerver te gooien. Als ze een lege jerrycan en een aansteker gooien, ontploft het hokje en is de zwerver op slag dood. Alles is opgenomen door beveiligingscamera’s en uitgezonden op Opsporing Verzocht. Het is niet goed zichtbaar wie de jongens zijn, maar Paul had ze direct herkend. Naast het filmpje vind Paul ook een voicemail van Beau, waarin hij zegt dat hij gaat vertellen wat Michel en Rick gedaan hebben als hij niet snel geld krijgt.

Even later schuiven Claire, Babette en Paul weer aan aan tafel en vertelt Serge dat hij een plan heeft om de toekomst van zijn zoon en die van Michel te beschermen door af te treden als toekomstige president. Alhoewel het Paul niet veel kan schelen, verklaren Claire en Babette Serge voor gek. Langzaam krijgt Paul door dat Claire allang wist dat Michel iets ergs gedaan had en dat ze hem zelfs helpt om van het probleem met Beau af te komen. Ze had Michel helemaal niet gebeld, maar de voicemail thuis ingesproken. Je weet niet hoe of wat, maar Michel en Rick hebben waarschijnlijk met Beau afgerekend en hem waarschijnlijk vermoord.

Motto
Nice Guy Eddie:
” C’mon, throw in a buck! “
Mr. Pink:
“Uh-uh, I don’t tip.”
Nice Guy Eddie:
“You don’t tip? “
Mr. Pink:
“Nah, I don’t believe in it. “

Personages

  • Paul Lohman is een ex-geschiedenisleraar die soms nog wel eens agressief uit de hoek kan komen. Hij is cynisch, impulsief en loyaal naar zijn familie, al houdt hij genoeg geheimen achter. Belangrijk is dat Paul een ziekte heeft, maar welke precies wordt niet verteld.
  • Serge Lohman is de beoogde nieuwe minister-president van Nederland. Hij is charmant en kan goed acteren.
  • Babette Lohman is de vrouw van Serge. Ze is sarcastisch en vindt het leuk om in de schijnwerpers te staan.
  • Claire Lohman is de vrouw van Paul. Ze is slim, kan erg stiekem doen en houd dingen achter voor haar man om hun familie te beschermen.
  • Michel Lohman is de zoon van Paul en Claire. Hij is net als zijn vader best agressief en gebruikt dit om zichzelf te beschermen. Hij is bevriend met Beau en Rick Lohman.
  • Rick Lohman is de zoon van Babette en Serge. Het is een kwajongen en heeft samen met Michel iets op zijn geweten.
  • Beau Lohman is de geadopteerde zoon van Serge en Babette. Hij is geniepig en chanteert zijn broer en Michel.

De overige karakters in het boek worden nauwelijks uitgediept en zijn daarom typen of flat characters.

Thema’s en motieven

Een belangrijk motief in Het Diner is familiegeheimen. Paul weet niet dat zijn vrouw allang weet wat hun zoon heeft gedaan, en verzwijgt het voorjaar. Daarnaast is de discussie over of ze het geheim willen houden of juist publiekelijk bekend willen maken een groot onderdeel van het verhaal. Daarnaast zijn er nog verschillende kleine geheimen in de familie die gedurende het verhaal duidelijk worden. Een ander belangrijk motief is liefde: hoe ver kan je hierin gaan? Andere motieven waar je aan zou kunnen denken is diner, moord, verantwoordelijkheid en agressiviteit.

Het thema is ‘dilemma’. Centraal is het dilemma over wat je moet doen als je kind iets heel ergs heeft gedaan: moet je je kind beschermen of zwijgen om zijn jeugd te redden? Of kun je beter eerlijk en open kaart spelen omdat je er anders misschien trauma’s aan overhoudt?

Titelverklaring
Het gehele verhaal speelt zich af rondom het diner waar Claire, Babette, Serge en Paul aanwezig zijn, waarbij ze gezamenlijk een afspraak moeten maken over een kwestie waarbij hun zonen bij betrokken zijn.

Perspectief

Het verhaal is verteld vanuit het perspectief van Paul, dus in de eerste persoon (ik-vorm). Je krijgt alles mee zoals hij het heeft beleefd en hoe hij erover denkt.‘Mijn vrouw dronk minder snel dan ik, en ook daarom hield ik van haar, vanavond misschien nog wel meer dan andere avonden.’ (blz. 17)

‘’Meneer Lohman’ zei hij nog. Daarna raakte ik hem vol met mijn vuist op zijn neus. Er was meteen bloed’ (blz. 269)

Chronologie en tijd

Het verhaal speelt zich af tussen 2005 en 2008, wat is op te maken uit een paar kleine verwijzingen, zoals de verwijzing dat de huidige president van Amerika in het verhaal Bush is, en speelt zich af in ongeveer 24 uur. Het verhaal is echter niet chronologisch. Er zijn regelmatig flashbacks die teruggaan tot maximaal 15 jaar terug in de tijd. Deze flashbacks gaan over incidenten in het verleden van Paul.

Structuur

De roman is opgedeeld in vijf delen, verwijzend naar de onderdelen van een diner: aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht digestief. De opbouw van een klassieke tragedie is toe te passen op de structuur van dit boek: expositie, intrige, climax (het hoofdgerecht), catastrofe (ondergang Serges carrière) en de peripetie. Daarna is er een epiloog, welke fooi wordt genoemd, diedient om de laatste losse eindjes aan elkaar te knopen.

Stijl

De stijl van Herman Koch in het Diner is erg ironisch, cynisch en humoristisch. De woordkeus is niet heel lastig, en er worden niet veel onnodige en moeilijke woorden gebruikt. De zinslengte verschilt erg, soms is het kort en soms weer lang, wat de tekst wat levendiger maakt. Daarnaast gebruikt Herman Koch behoorlijk veel metaforen en spreuken.

‘Ik zag het ongeduld op Serges gezicht, hij had honger zoals alleen Serge honger kon hebben, ik herkende de symptomen: de punt van zijn tong die over zijn bovenlip likte als de tong van een uitgehongerde hond in een tekenfilm, het handen wrijven dat in de ogen van een buitenstaander misschien nog voor een zich verkneukelend handenwrijven kon doorgaan, maar het beslist niet was. Mijn broer verkneukelde zich niet, er lag een tournedos op zijn bord, en die tournedos moest zo snel mogelijk naar binnen: hij moest nu (Nu!) eten.’ (blz. 95)

‘Ik hoopte dat het over zou waaien, dat het met het verstrijken van de tijd de aandacht zou verflauwen, dat de mensen door ander, nieuwer nieuws in beslag zouden worden genomen en de exploderende jerrycan uit hun collectieve geheugen zouden wissen.’ (Blz. 155)

Daarnaast is niet al het taalgebruik erg netjes, waardoor het niet op een mooie of poëtische manier is geschreven.

”Jezus wat een lul!’ zei Babette; ze veegde driftig over het tafelkleed, over de plek waar zojuist nog haar nagerecht had gestaan, alsof ze de eventuele sporen die het schaaltje bramen daar kon hebben achtergelaten, wilde wissen.’ (blz. 229)

Beoordeling

Het geweldige aan dit boek is dat je in het begin heel erg meeleeft met de personages. Je kan je goed inleven in het dilemma waar het hele verhaal omheen draait. Door alle flashbacks en spanningselementen die Herman Koch in het boek verwerkt heeft krijg je desondanks zoveel achtergrondinformatie over het leven van de personages dat je toch begint te twijfelen over je oorspronkelijke mening.

Wil jij het boek ook lezen? Koop het hier! Of kijk of het beschikbaar is in de bibliotheek!

Wil jij nog meer weten van Het Diner? Of heb je een andere vraag over het vak Nederlands? De coaches van Mr. Chadd helpen je graag!

Upload je eigen boekverslag
Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp