START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Een schitterend gebrek – Arthur Japin

Ben jij op zoek naar een samenvatting van het boek Een schitterend gebrek van Arthur Japin?

Die vind je bij Mr. Chadd! Lees snel verder voor alle informatie.

 • Gegevens
 • Samenvatting
 • Personages
 • Thema’s en motieven
 • Titelverklaring
 • Perspectief
 • Chronologie en tijd
 • Stijl
 • Beoordeling

Een schitterend gebrek

Gegevens

Boek: Een schitterend gebrek

Schrijver: Arthur Japin

Eerste uitgave: 2003

239 pagina’s

Uitgeverij: De Arbeiderspers

Genre: psychologische roman

Samenvatting

In Amsterdam denkt Lucia terug aan haar jeugd. Ze krijgt veel aandacht van mannen, omdat ze in de huidige tijd gesluierd door het leven gaat, maar omdat ze in het verleden is gekwetst in de liefde, wijst ze iedereen af die te dichtbij komt.

De tweede tijdlijn laat je haar verleden zien. Ze is geboren op een Italiaans landgoed in 1728. Daar waren haar ouders in dienst als hoofd van de huishouding. Lucia groeit op in een vredige omgeving en is het lievelingetje van de gravin. Dit verandert alleen op het moment dat de gravin gaat trouwen en er een groot feest wordt gegeven. Daar ontmoet ze de broers Francesco en Giacomo Casanova. Lucia sluit vriendschap met de zestienjarige Giacomo en brengt erg veel tijd met hem door. Ze verklaren elkaar niet lang erna de liefde, maar Giacomo moet jammer genoeg aan zijn toekomst werken en vertrekken. Hij belooft dat hij een jaar later terugkomt om met Lucia te trouwen.

Ondertussen springt de tijd terug naar het heden en komt de oudere Lucia in Amsterdam de mijnheer Seingalt tegen, die van oorsprong Italiaans is en ook erg is gekwetst door de liefde. Hij had zijn hart aan een meisje belooft, maar ze verdween.

In het verleden, terwijl Lucia wacht tot Giacomo terugkomt, krijgt ze privéles. Ze leert alles over de literatuur en etiquette. Als haar docent echter ziek wordt, de pokken, is Lucia de enige die hem nog verzorgt. Doordat ze de kleding draagt die hij haar schonk, wordt ze ziek. Na weken ontwaakt ze uit een soort coma en ontdekt dat haar gezicht totaal verminkt is door het openkrabben van zweren. Omwille van Giacomo’s geluk liegt ze bij zijn terugkomst dat ze met iemand anders is verder gegaan. Vlak erna verlaat ze het landgoed waar ze opgroeide. Uiteindelijk settelt ze zich in Bologna, waar ze vernederd wordt door haar verminkte gezicht. Ze begint zich af te sluiten. Vlak erna wordt ze huishoudster bij een rijk echtpaar, werkzaam in de wetenschap. Haar meesteres, Signora Manzolini, is erg feministisch en discussieert met verschillende mensen over verscheidene ethische zaken. Tijdens haar leven daar ontmoet ze de archeologe Zélide en reist ze af naar Napels. Lucia noemt zich vanaf nu Galathée de Pompignac. Later reist ze naar Venetië, de thuishaven van Giacomo. Daar ontdekt ze dat Giacomo in Turkije is om zijn geluk te beproeven. Als Zélie ziek wordt, is Lucia de enige die haar mag verzorgen. Na haar dood vertrekt Lucia naar Amsterdam en begint met het dragen van een sluier.

Terug naar de huidige tijd. Lucia (Galathée) wordt zich ervan bewust dat monsieur Seingalt en haar Giacomo uit het verleden dezelfde persoon zijn, maar dat Seingalt dit nog niet beseft. Ze schrijft Giacomo uiteindelijk een brief waarin ze hem toestemming geeft haar het hof te maken, om te zien of hij werkelijk nooit het hart van een vrouw breekt zoals hij zelf beloofde. Ze weet nog steeds niet of ze haar ware identiteit moet blootgeven. Tijdens een diner probeert ze een beslissing te maken. Het wordt duidelijk dat Giacomo niet meer dezelfde is als vroeger. Toch brengt ze verscheidene nachten met hem door, maar meer dan een fijn gezelschap lijkt het niet meer te zijn.

Lucia doet net alsof ze de Lucia van Giacomo persoonlijk kent, waarop hij om meer informatie vraagt. Ze zegt dat Lucia gekweld is door het leven en rondhangt in een muziekhuis in Amsterdam. Ze kleedt zich anders en wordt herenigd met Giacomo. Ze zegt dat ze door de dienstbode verkracht was, zwanger werd en meegenomen werd om vervolgens in de steek gelaten te worden. Giacomo verwijt het zichzelf, wat Lucia niet kan accepteren en verbreekt het contact. Ze ontvangt kort erna een brief van Seingalt, gericht aan Galathée waarin hij zegt de weddenschap verloren te hebben: hij had Lucia’s hart toch wel gebroken.

Later ontdekt Lucia dat ze zwanger is, maar of het van Janisson is of van Giacomo weet ze niet. Ze vertrekt samen met Janisson naar New York. Ze vertelt in de laatste paginas van het boek haar levensverhaal aan haar ongeboren kind en schrijft het op. Uit de epiloog blijkt dat Lucia zichzelf heeft omgedoopt tot Lucy Janisson, dertig jaar getrouwd is geweest en drie kinderen heeft gekregen.

Motto

Veel wat aanvankelijk alleen in verbeelding bestaat, wordt werkelijkheid. G.C.

Personages

 • Lucia leer je kennen in twee verschillende tijdlijnen. In de oudste tijdlijn is ze een onschuldig naïef meisje van het Italiaanse platteland. Ze verliest haar hart aan Giacomo Casanova. In de huidige tijdlijn gaat ze door het leven als Galathée de Pompignac. Galathee is verbitterd door de kwellingen van het leven, vernederd door het prostitutiewerk en filosofeert regelmatig over het leven, verleden en toekomst.
 • Giacomo Casanova heeft rechten gestudeerd en heeft bovendien de priesterwaardigheid. Hij is van Italiaanse afkomst en wordt op zijn zeventiende verliefd op Lucia. Ondanks het mooie leven dat hij opgebouwd heeft, is hij altijd gekwetst en gekweld geweest door het verlies van zijn grote liefde.
 • Janisson is een Amerikaanse handelaar die een van de vaste klanten wordt van Lucia. Langzamerhand wordt hij verliefd op haar en neemt haar uiteindelijk mee naar New York, waar ze trouwen en drie kinderen krijgen.

De overige karakters in het boek worden nauwelijks uitgediept en zijn daarom typen of flat characters, alhoewel Zélide en Monsieur de Pompignac nog wel een belangrijke rol spelen in het leven van Lucia.

Thema’s en motieven

Liefdesrelatie (jeugdliefde) behoort tot de thematiek van dit verhaal. De jonge Giacomo en Lucia zijn verliefd, maar verliezen elkaar door omstandigheden uit het oog. Ze komen elkaar echter later in hun leven weer tegen, maar door alles uit hun verleden zijn ze getekend voor het leven. Ze hebben een bepaalde en eigen opvatting over liefde, die anders was geweest als alles anders was gelopen.

Enkele motieven zijn heden en verleden. De liefde in het verleden heeft grote impact op zowel Casanova als Lucia. Omdat het boek het hele leven van Lucia beschrijft, merk je dat een verleden niet los kan worden gezien van het heden. Het is ook symbolisch, aangezien het in de 18e eeuw afspeelt, maar nog steeds relevant is voor de huidige tijd.

Andere motieven waar je aan zou kunnen denken zijn bedrog, prostitutie, seks, sociale en sociale klassen.

Titelverklaring

De titel slaat op Lucia haar verminkte gezicht. Zoals zij het zelf beschrijft, is zij erachter gekomen dat er ze er meer aan heeft om zelf lief te hebben dan te worden bemind. Dit schitterend gebrek is dan waarschijnlijk het gebrek aan ontvangen liefde, ook omdat ze als prostituee alleen als lustobject fungeert en geen oprechte liefde van haar klanten krijgt. De titel kan ook verwijzen naar het gebrek om te kunnen liefhebben.

Perspectief

Het verhaal is geschreven vanuit de ik-verteller van Lucia zelf.

Chronologie en tijd

Het verhaal is niet-chronologisch. Je krijgt zowel de huidige tijd te zien, als flashbacks naar Lucia haar jeugd. De vertelde tijd is ongeveer 25 jaar, en de verteltijd enkele uren. De roman speelt zich af in de 18e eeuw, de tijd van de Verlichting.

Structuur

Het verhaal is ingedeeld aan de hand van belangrijke tijdsperiode van Lucia haar leven: beginnend met haar jeugd, dan haar vroege twintiger jaren en afsluitend het huidige leven.

Stijl

De stijl van Arthur Japin is erg langdradig en veel lastige woorden worden gebruikt.

“Gelijkheid is een onfeilbaar afrodisiacum, maar voor een blijvend effect moeten beiden het slikken.”

“Je kunt je leven nu eenmaal niet leven en overdenken tegelijk. Inzicht is een luxe die je je pas kunt veroorloven als je geen vooruitzicht meer hebt om je mee bezig te houden.”

Beoordeling

Het geweldige aan dit boek is dat je tot het einde op het puntje van je stoel blijft zitten, afwachten of Giacomo en Lucia elkaar nog zullen liefhebben of niet. De sfeer wordt heel goed neergezet door alle historische details die je van de geschiedenislessen herkent: jodendiscriminatie, masker traditie en de warenhuizen. Een negatief puntje was dat door de beeldende schrijfstijl het soms ook wel snel langdradig kan worden.

Wil jij nog meer weten van Het Achterhuis? Of heb je een andere vraag over het vak Nederlands? De coaches van Mr. Chadd helpen je graag!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!