START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Dubbelspel – Frank Martinus Arion

Ben jij op zoek naar een samenvatting van het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion

Die vind je bij Mr. Chadd! Lees snel verder voor alle informatie.

In deze samenvatting vind je:

 • Gegevens
 • Samenvatting
 • Personages
 • Thema’s en motieven
 • Titelverklaring
 • Perspectief
 • Chronologie en structuur
 • Stijl
 • Beoordeling

Dubbelspel

Gegevens

Boek: Dubbelspel

Schrijver: Frank Martinus Arion

Eerste uitgave: 1973

393 pagina’s

Uitgeverij De Bezige Bij

Genre: Psychologische roman

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de buitenwijk Wakota. Dit ligt in Willemstad, Curaçao. Elke zondagmiddag speelt hier de deurwaarder Manchi Sanatoni een dominospel met drie vrienden: Chamon Nicolas, Janchi Pau en Boeboe Fiel. Hierbij wordt er veel over politiek gepraat. Manchi wil lid worden van de Vrijmetselaars. Dit betekent echter wel dat hij niet meer het dominospel kan spelen met zijn vrienden. Manchi heeft geen respect voor zijn vrouw Solema, doordat hij haar een keer op overspel heeft betrapt. Als straf moet zij elke dag vijf gulden geven aan Manchi. Dit kost ook een goedkope hoer.

Tijdens het dominospel wordt de score bijgehouden met behulp van vrouwenschoenen. Bij elke ronde krijgen de verliezers een paar schoenen. Dit is overgekomen uit het slavernijverleden. In deze tijd gaven de rijken namelijk kleding en schoenen aan de armen. Het dominospel wordt altijd gespeeld in duo’s: Janchi en Chamon spelen tegen Manchi en Boeboe. Wanneer de stenen van een duo op zijn, wint dit duo. Als de laatste steen bij twee uiteinden past, wordt er gewonnen met een dubbelspel.

Op een zondagmiddag verloopt het dominospel (dat altijd gespeeld wordt bij Boeboe) anders dan normaal. Manchi is erg vermoeid en Boeboe is er ook niet bij met zijn hoofd, doordat hij in een hoerenkamp is geweest. Chamon en Janchi zijn wel op dreef en winnen dan ook bijna alle ronden. Ze winnen een ronde zelfs met vier dubbespellen. Het nieuws verspreid over het dorp, waardoor er zelfs een verslaggever langskomt. Uiteindelijk winnen Janchi en Chamon met 11-1.

De vrouw van Boeboe, Nora, heeft een verhouding met Chamon. Chamon betaalt haar hiervoor, omdat Nora te weinig geld heeft. Chamon wilt de verhouding echter stoppen, omdat hij bang is dat Boeboe erachter komt. Boeboe komt na het dominospel hiervan op de hoogte wanneer Chamon hierover met Nora praat. Boeboe is boos en gaat het gevecht aan met Chamon, maar overleeft dit niet. Chamon steekt Boeboe namelijk met een mes in zijn borst en gaat de gevangenis in.

Tegelijkertijd komt Manchi er via een afscheidsbrief achter dat zijn vrouw Solema hem verlaat voor Janchi. Het verdriet van zijn vrouw en het verlies van het dominospel kan hij niet aan. Door deze dubbele nederlaag brengt hij zichzelf om het leven door een kogel door zijn hoofd te schieten. Janchi begint een meubelfabriek en leeft samen met Solema gelukkig verder.

Personages

In het boek krijgen meerdere personages behoorlijk wat aandacht:

 • Boeboe Fiel is een onverantwoordelijke taxichauffeur. Hij is lui en levert geen bijdrage aan de samenleving.
 • Manchi Sanantonio is een deurwaarder die rechter wilt worden. Een rechter heeft namelijk een hogere status. Hij doet er dan ook alles aan om zijn persoonlijk aanzien te vergroten.
 • Chamon Nicolas is de ‘buitenlander’. Hij verhuurt huizen, maar verder is hij een lafaard. Hij durft namelijk geen risico’s te nemen
 • Janchi Pau was vroeger zeeman en wilt nu gaan werken aan de toekomst van zijn land. Dit doet hij dan ook door uiteindelijk een meubelfabriek te gaan beginnen.
 • Nora Fiel is de arme, zelfstandige vrouw van Boeboe. Ze verkoopt dan ook haar eigen lichaam om aan geld te komen.
 • Solema Sanantonio is de vrouw van Manchi. Door de verhouding met Janchi krijgt ze meer zelfrespect en wilt ze een politieke partij beginnen om de economische zelfstandigheid van het eiland te vergroten.

Thema’s en motieven

De belangrijkste thema’s in dit boek zijn macht en liefde. Alle vier de dominospelers hebben liefde voor het land. Daarbij speelt de liefde bij allemaal een grote rol in hun leven. Bovendien streven alle dominospelers naar macht. De bevolking in Curaçao wordt al jaren onderdrukt door de ‘blanke mensen’. Hier wordt dan ook veel over gepraat tijdens het dominospel. Daarbij hebben de mannen een bepaalde macht over de vrouwen.

Motieven uit dit boek zijn klassenverschillen en armoede. Veel beslissingen die worden genomen, worden genomen door de armoede. Deze armoede heerst op Curaçao. Daarbij komt het verschil tussen arm en rijk sterk naar voren. De klassenverschillen worden hierdoor erg benadrukt.

Titelverklaring

De titel Dubbelspel kan op meerdere manieren worden opgevat:

 • Wanneer een speler tijdens het dominospel een steen aan beide einden aanlegt, wordt er gewonnen met een dubbelspel.
 • Een aantal personages spelen zelf ook een dubbelspel. Ze leiden een dubbelleven. Chamon heeft een verhouding met Nora verhuurt huizen zonder dat andere dat weten. Janchi heeft een verhouding met Solema. Boeboe gaat naar de hoeren en Manchi voelt zich bedrogen doordat hij verliest van Janchi én door hem wordt bedrogen.

Perspectief

Het verhaal is verteld door een auctoriale verteller. Op het einde, bij het naslagwerk, wordt er gewisseld naar een verteller vanuit het ik-perspectief.

Chronologie en structuur

Het verhaal speelt zich af in de jaren ‘70. Tijdens het verhaal wordt er toegewerkt naar het einde van het dominospel. Tussendoor vinden flashbacks plaats. Het verhaal is dus niet-chronologisch geschreven. Door de flashbacks kom je meer te weten over de achtergrond van de personages.

Stijl

In het eerste deel van het boek wordt er uitleg gegeven over de personages en over het eiland. Na dit beschrijvende deel wordt de spanning langzaam opgebouwd.

In het boek wordt gebruik gemaakt van Antiliaans taalgebruik. Dit kan soms iets lastiger te begrijpen zijn. Verder is het boek eenvoudig te lezen.

Beoordeling

Het boek geeft een kritische kijk in het leven op Curaçao in de jaren ‘70. Hierbij komt veel politiek naar voren. Het verhaal komt echter wel langzaam op gang. De beschrijving van de personages is lang. Dit zorgt er wel voor dat je een beter beeld krijgt over de situatie. Het wordt hierdoor duidelijk waarom de personages bepaalde handelingen uitvoeren. Na deze uitgebreide beschrijving wordt de spanning opgebouwd. Wanneer dit boek je eenmaal geboeid heeft, laat je het niet meer los.

Wil jij nog meer weten van Dubbelspel? Of heb je een andere vraag over het vak Nederlands? De coaches van Mr. Chadd helpen je graag!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!