START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Wat zijn redoxreacties en hoe kun je een redoxreactie opstellen?

Redoxreacties zijn reacties tussen verschillende stoffen waarbij er elektronen van één stof naar een andere stof worden uitgewisseld.

Maar hoe kun je een redoxreactie precies opstellen?

redoxreactie

De naam redoxreactie komt van een samenstelling tussen twee woorden: reductor en oxidator. De reductor geeft elektronen weg en de oxidator krijgt juist elektronen. Dit kun je onthouden door dat een oxidator elektronen opneemt. Een redoxreactie kan tussen allerlei verschillende deeltjes plaatsvinden, zoals moleculen of ionen. Alle reductoren en oxidatoren hebben een redoxkoppel. Dit zijn een reductor en een oxidator die in elkaar over kunnen gaan door het opnemen of afgeven van elektronen. Een voorbeeld hiervan is: Pb4+ ⇔ Pb2+ + 2 e.

Hierbij is het belangrijk dat je weet hoe je redoxreacties op kunt stellen.

Hoe stel je een redoxvergelijking op?

Een redoxvergelijking bestaat uit twee zogeheten halfreacties. Deze reacties zien er als volgt uit:

reductorreactieproduct+ e – (oxidatie)

oxidator + e → reactieproduct (reductie)

Je kunt veel van de halfreacties vinden in je BiNaS tabel 48.

Deze reacties kun je vervolgens bij elkaar voegen, waardoor je één reactie krijgt. Deze reactie komt er dan als volgt uit te zien:

reductor1 + oxidator2 → oxidator1 + reductor2.

Hierbij is het belangrijk dat het aantal elektronen aan beide kanten van de reactievergelijking gelijk is. Hieronder volgt een voorbeeld om dit te laten zien.

Voorbeeld

Stel een redoxreactie op waarbij magnesium de reductor is en een goud-ion de oxidator.

Om de reactievergelijking op te kunnen stellen moeten we eerste beide halfreacties opstellen. Deze halen we uit BiNaS tabel 48. We kunnen hier vinden dat de halfreacties als volgt zijn:

Mg → Mg2+ + 2 e
Au3+ + 3 e → Au

Vervolgens tellen we deze halfreacties bij elkaar op. Als we aan beide kanten evenveel elektronen hebben, dan kunnen we de reactie meteen bij elkaar optellen. In dit geval is dat niet zo, dus moeten we eerst het aantal elektronen gelijk maken.

Mg → Mg2+ + 2 e x3

Au3+ + 3 e → Au x2

wordt:

3 Mg → 3 Mg2+ + 6 e

2 Au3+ 6 e → 2 Au

Je telt vervolgens deze reactievergelijkingen bij elkaar op:

3 Mg + 2Au3+ → 3 Mg2+ + 2 Au.

Wanneer verloopt een redoxreactie?

Een redoxreactie verloopt niet altijd. Dit gebeurt alleen als de oxidator die reageert sterker is dan de oxidator die ontstaat. Je kunt de sterkte van de reactievergelijking aflezen in BiNaS tabel 48. Hier staan deze aangegeven als standaardelektrodepotentialen (V0). Je kunt berekenen of de reactie verloopt op de volgende manier:

De reactie verloopt als de V0 van de reagerende oxidator groter is dan de V0 van de oxidator die ontstaat.

Als je kijkt naar het voorbeeld is V0 van de reagerende oxidator (goud) +1,50. De V0 van de oxidator die ontstaat (magnesium) is -2,37. Dit betekent dat de reactie verloopt.

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!