Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Wat is verbranding en wat is het verschil tussen onvolledige en volledige verbranding?

Verbranding is een chemische reactie.

Deze reactie vindt plaats tussen een brandstof en zuurstof en hierbij komt energie vrij in de vorm van warmte en licht. Daarnaast is er een ontstekingsbron nodig om de verbranding te kunnen beginnen.

Denk maar aan een kampvuur, daar heb je aansteekblokjes of lucifers nodig om het vuurtje te kunnen beginnen.

volledig onvolledig

Volledige verbranding

Volledige verbranding van een stof betekent dat de brandstof helemaal aan de zuurstof bindt. Als een stof volledig verbrandt, dan betekent dit dat er genoeg zuurstof-deeltjes zijn om met de brandstof te reageren. Er ontstaan dan geen afvalproducten.

Bij volledige verbranding wordt de brandstof vaak gesplitst in moleculen waarbij elk molecuul met zo veel mogelijk zuurstofatomen reageert als mogelijk is. Koolstof wordt bij volledige verbranding dus CO2 en waterstof wordt bijvoorbeeld H2O

Voorbeeld:

Dit is de reactievergelijking van de volledige verbranding van methaan (CH4):

CH4+2 O2 → CO22 H2O.

CH4 wordt in dit geval gesplitst in CO2 en H2O. Elk C-atoom neemt 2 zuurstofatomen op, waardoor dit volledige verbranding is.

Onvolledige verbranding

Onvolledige verbranding vindt plaats als er te weinig zuurstof aanwezig is. Dan kan de brandstof niet goed reageren met zuurstof. Hierdoor binden minder zuurstof-deeltjes zich aan de deeltjes van de brandstof dan mogelijk is. Het kan ook zijn dat de brandstof niet helemaal in moleculen wordt gesplitst, maar in grotere delen blijft zitten. Hierbij ontstaan afvalproducten die schadelijk zijn voor het milieu en voor je eigen gezondheid.

Voorbeeld:

Dit de reactievergelijking van de onvolledige verbranding van methaan.

2 CH4 + 3 O2 → 2 CO + 4 H2O.

Zoals je ziet ontstaat er hier in plaats van CO2 CO. Dit is koolstofmono-oxide en is heel gevaarlijk voor je gezondheid.

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}