fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wat is verbranding en wat is het verschil tussen onvolledige en volledige verbranding?

50

Verbranding is een chemische reactie.

Deze reactie vindt plaats tussen een brandstof en zuurstof en hierbij komt energie vrij in de vorm van warmte en licht. Daarnaast is er een ontstekingsbron nodig om de verbranding te kunnen beginnen.

Denk maar aan een kampvuur, daar heb je aansteekblokjes of lucifers nodig om het vuurtje te kunnen beginnen.

volledig onvolledig
Volledige verbranding
Volledige verbranding van een stof betekent dat de brandstof helemaal aan de zuurstof bindt. Als een stof volledig verbrandt, dan betekent dit dat er genoeg zuurstof-deeltjes zijn om met de brandstof te reageren. Er ontstaan dan geen afvalproducten.
Bij volledige verbranding wordt de brandstof vaak gesplitst in moleculen waarbij elk molecuul met zo veel mogelijk zuurstofatomen reageert als mogelijk is. Koolstof wordt bij volledige verbranding dus CO2 en waterstof wordt bijvoorbeeld H2O

Voorbeeld:
Dit is de reactievergelijking van de volledige verbranding van methaan (CH4):
CH4 + 2 O2 β†’ CO2 + 2 H2O.
CH4 wordt in dit geval gesplitst in CO2 en H2O. Elk C-atoom neemt 2 zuurstofatomen op, waardoor dit volledige verbranding is.

Onvolledige verbranding
Onvolledige verbranding vindt plaats als er te weinig zuurstof aanwezig is. Dan kan de brandstof niet goed reageren met zuurstof. Hierdoor binden minder zuurstof-deeltjes zich aan de deeltjes van de brandstof dan mogelijk is. Het kan ook zijn dat de brandstof niet helemaal in moleculen wordt gesplitst, maar in grotere delen blijft zitten. Hierbij ontstaan afvalproducten die schadelijk zijn voor het milieu en voor je eigen gezondheid.

Voorbeeld:
Dit de reactievergelijking van de onvolledige verbranding van methaan.
2 CH4 + 3 O2 β†’ 2 CO + 4 H2O.
Zoals je ziet ontstaat er hier in plaats van CO2 CO. Dit is koolstofmono-oxide en is heel gevaarlijk voor je gezondheid.

​Blijft verbranding een lastig onderwerp? Met 1-op-1 bijlessen zijn alle problemen snel verholpen!

​​​

​
Deze uitleg is geschreven door Judith.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je β€˜word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp