fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Oplosbaarheid is een eigenschap van een stof.

De oplosbaarheid geeft aan hoe goed een stof kan oplossen in een ander stof. De stof waarin wordt opgelost heeft het oplosmiddel.

Bij de oplosbaarheid kijk je naar de maximale hoeveelheid stof die je kunt oplossen in een oplosmiddel.

oplosbaarheid
Als in een oplosmiddel de maximale hoeveelheid stof is opgelost is de oplossing verzadigd. Er kan dan niet meer van de stof worden opgelost in het oplosmiddel.

Sommige vloeistoffen kunnen onbeperkt worden opgelost, dat heet mengbaarheid.
Bij het oplossen van stoffen in worden de vanderwaalsbindingen tussen de moleculen van de stof verbroken. Vervolgens ontstaan er weer vanderwaalsbindingen tussen de moleculen van de stof en van het oplosmiddel.


Hoe goed een stof kan oplossen in een oplosmiddel is afhankelijk van verschillende factoren:

Temperatuur
De meeste vaste stoffen lossen makkelijker op als de temperatuur hoger is. Denk maar aan een glas thee. Hier kun je veel suiker in oplossen, maar als de thee koud wordt dan blijft er toch meer suiker op de bodem liggen.

Druk
De druk is vooral van belang bij het oplossen van gassen. Als de druk hoger wordt lossen de gassen makkelijker op.

Polariteit
Stoffen kunnen polair of apolair zijn. Polaire stoffen lossen makkelijker op in een polair oplosmiddel. Apolaire stoffen lossen makkelijker op in een apolair oplosmiddel.

Stoffen oplossen in water:
Sommige stoffen lossen heel makkelijk op in water, deze stoffen worden hydrofiel genoemd. Anders stoffen lossen heel moeilijk op in water, deze stoffen worden hydrofoob genoemd.
Vetten lossen niet goed op in water. Je krijgt een losse laag vet en water. Vet is hydrofoob en mengt slecht met het water. Als je vetten in water probeert op te lossen, dan wordt dit een emulsie genoemd.


Yanick
​​


Deze uitleg is geschreven door Yanick.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Stel je vraag via de app

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp