START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Rekenen aan reacties

Rekenen aan reacties

Vaak is het handig om te weten hoeveel beginstof je nodig hebt om een bepaalde hoeveelheid product te krijgen.

Of andersom, als je wilt weten hoeveel product er ontstaat bij een bepaalde beginconcentratie. Je moet dus kunnen rekenen aan reacties.

Stappenplan

 1. Stel de reactievergelijking op.
 2. Reken de massa of het volume van de gegeven stof om naar het aantal mol.
 3. Leid de molverhouding af.
 4. Bereken het aantal mol gevraagde stof.
 5. Reken het aantal mol stof om naar de gevraagde eenheid.

Voorbeeld

Koper(II)oxide kan reageren met methaan. Er vormt dan vast koper, koolstofdioxide en nog een stof. Bereken hoeveel gram koper er ontstaat als 32 gram koper(II)oxide reageert met een overmaat methaan.

 1. 4 CuO s+CH4 –> 4 Cu s + CO2 g + 2 H2O (l)
 2. Je moet berekenen hoeveel mol 32g CuO is. Om van gram naar mol te gaat moet je delen door de molaire massa. De molaire massa kan je zelf berekenen door middel van het periodiek systeem, of soms vinden in tabel 98 van de Binas. CuO staat in tabel 98, dus die molaire massa kan je overnemen: 79,55 g/mol.

32 / 79,55 = 0,40226 mol CuO

 1. Om de molverhouding te bepalen kijk je naar de coëfficiënten voor de gegeven en gevraagde stof in de reactievergelijking. Voor CuO staat een 4, voor Cu staat een 4. De verhouding CuO:Cu is dus 4:4, wat gelijk is aan 1:1.

 2. De molverhouding is 1:1, dat betekent dat er evenveel mol Cu ontstaat, als CuO er reageert. Er ontstaat dus ook 0,40226 mol Cu.

 3. Je moet berekenen hoeveel gram 0,40226 mol Cu is. Om van mol naar gram te gaat moet je vermenigvuldigen met de molaire massa. De massa staat in het periodiek systeem, dus die molaire massa kan je overnemen: 63,55 g/mol.
  0,40226*63,55=26 gram koper.

Opgaven

Je lost 2 gram natriumsulfaat op 500 mL water, bereken de hoeveelheid mol natriumionen en sulfaationen in het water.
Je verbrandt 8,0 mL benzeen (C6H6). Bereken hoeveel mL CO2 er ontstaat. Stel Vm op 24,0 dm3/mol.

Lukt het nog niet helemaal om de juiste berekeningen uit te voeren bij reacties? Geen probleem, de slimme coaches van Mr. Chadd staan klaar om je hierbij te helpen!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!