fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Perspectief en vertelsituaties

Een verhaal kan vanuit verschillende perspectieven verteld worden.

Wil je weten wat de verschillende vertelsituaties zijn die voor kunnen komen? Mr Chadd legt het je uit!

perspectief en vertelsituaties
Waarom is het belangrijk?
Het perspectief is het standpunt van waaruit je als lezer alle gebeurtenissen ziet. Het is belangrijk om te weten bij wie het perspectief ligt om gebeurtenissen op juiste waarde te kunnen schatten. De manier waarop gebeurtenissen beschreven worden hangt namelijk sterk af van het vertelperspectief.
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de auteur en de verteller. Deze zijn vaak namelijk niet hetzelfde. De auteur is degene die het verhaal geschreven heeft en de verteller is degene die het verhaal vertelt.

Zo werkt de app

Soorten vertelsituaties
Er zijn vier vertelsituaties die voor kunnen komen:

  • De ik-vertelsituatie. Je ziet alles door de ogen van de ik-persoon. Hierdoor leer je de ik-persoon goed kennen. Dit kan wel een subjectief beeld geven, omdat je niet weet wat de andere personages denken en voelen. Er zijn twee mogelijkheden: de vertellende ik en de belevende ik. De vertellende ik vertelt het verhaal achteraf. De belevende ik beleeft alles op dit moment.
  • De personale vertelsituatie. Je leest het verhaal door de ogen van één persoon. Je hebt niet het gevoel dat er een verteller aanwezig is, omdat hij en zij wordt gebruikt. Toch kan het een subjectief en onbetrouwbaar beeld opleveren.
  • De auctoriale of alwetende vertelsituatie. Net als bij de personale vertelsituatie wordt er hij en zij gebruikt. Het is verschil is dat je van meerdere personages weet wat ze denken en voelen, omdat de verteller inzicht heeft in alle personages. De verteller kent het verleden en de toekomst.
  • De meervoudige vertelsituatie. Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van verschillende personages. Deze personages hebben allemaal hun eigen subjectieve visie op gebeurtenissen. Hierdoor kan je bepaalde momenten op verschillende manieren gaan zien.

Test jezelf!
Wat is het belangrijkste verschil tussen de personale en de auctoriale vertelsituatie?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Emy.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp