START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Perspectief en vertelsituaties

Perspectief en vertelsituaties

Een verhaal kan vanuit verschillende perspectieven verteld worden.

Wil je weten wat de verschillende vertelsituaties zijn die voor kunnen komen? Mr Chadd legt het je uit!

perspectief en vertelsituaties

Waarom is het belangrijk?

Het perspectief is het standpunt van waaruit je als lezer alle gebeurtenissen ziet. Het is belangrijk om te weten bij wie het perspectief ligt om gebeurtenissen op juiste waarde te kunnen schatten. De manier waarop gebeurtenissen beschreven worden hangt namelijk sterk af van het vertelperspectief.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de auteur en de verteller. Deze zijn vaak namelijk niet hetzelfde. De auteur is degene die het verhaal geschreven heeft en de verteller is degene die het verhaal vertelt.

Zo werkt de app

Soorten vertelsituaties

Er zijn vier vertelsituaties die voor kunnen komen:

  • De ik-vertelsituatie . Je ziet alles door de ogen van de ik-persoon. Hierdoor leer je de ik-persoon goed kennen. Dit kan wel een subjectief beeld geven, omdat je niet weet wat de andere personages denken en voelen. Er zijn twee mogelijkheden: de vertellende ik en de belevende ik. De vertellende ik vertelt het verhaal achteraf. De belevende ik beleeft alles op dit moment.
  • De personale vertelsituatie . Je leest het verhaal door de ogen van één persoon. Je hebt niet het gevoel dat er een verteller aanwezig is, omdat hij en zij wordt gebruikt. Toch kan het een subjectief en onbetrouwbaar beeld opleveren.
  • De auctoriale of alwetende vertelsituatie. Net als bij de personale vertelsituatie wordt er hij en zij gebruikt. Het is verschil is dat je van meerdere personages weet wat ze denken en voelen, omdat de verteller inzicht heeft in alle personages. De verteller kent het verleden en de toekomst.
  • De meervoudige vertelsituatie. Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van verschillende personages. Deze personages hebben allemaal hun eigen subjectieve visie op gebeurtenissen. Hierdoor kan je bepaalde momenten op verschillende manieren gaan zien.

Test jezelf!

Wat is het belangrijkste verschil tussen de personale en de auctoriale vertelsituatie?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Leesautobiografie

Samenvatting maken

Leesstrategieën

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!