fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Leren hoe je een bijwoordelijke bepaling vindt in een zin?

Wij leggen het je uit!

Bijwoordelijke bepaling is een koepelterm voor alle woorden die overblijven na het ontleden van de zin. Er zijn veel soorten bijwoordelijke bepalingen, zoals het aangeven van plaats, richting of gevolg. Een voorbeeld van een bijwoordelijke bepaling is: ‘Ze heeft Wim voor zijn rapport een cadeau gegeven’. In deze zin is ‘voor zijn rapport’ de bijwoordelijke bepaling. Als je de zin ontleedt dan kom je op het volgende. Persoonsvorm: heeft. Werkwoordsgroep: heeft. Onderwerp: Ze. Lijdend voorwerp: een cadeau. Meewerkend voorwerp: Wim. De woorden die dan nog over zijn in de zin is de bijwoordelijke bepaling. Dat is in dit geval ‘voor zijn rapport’.
Bijwoordelijke bepaling

Er is ook een variant op de bijwoordelijke bepaling: De ondergeschikte bijwoordelijke bepaling. De ondergeschikte bijwoordelijke bepaling is een bijwoordelijke bepaling die iets zegt over een woord dat geen zelfstandig naamwoord is. Zowel de bijwoordelijke bepaling als de ondergeschikte bijwoordelijke bepaling staan in hetzelfde zinsdeel als het woord waar ze iets over zeggen. Een belangrijk verschil is dat de bijwoordelijke bepaling zowel voor als achter het woord waar het iets over zegt kan staan en de ondergeschikte bijwoordelijke bepaling alleen achter het woord waar het iets over zegt.

Wil je meer oefenen met het vinden van bijwoordelijke bepalingen? Vind dan de bijwoordelijke bepalingen in de onderstaande zinnen.

  1. Deze fraai aangelegde tuin trekt enthousiaste bezoekers.
  2. Volgens mij duurt die film tamelijk lang.
  3. Door de hevige regenbuien zijn grote delen van Zeeland overstroomd.

Heb je meer vragen over bijwoordelijke bepalingen en ondergeschikte bijwoordelijke bepalingen? Chat dan met één van onze coaches, zij kunnen je alles uitleggen!

Andere bezoekers keken ook naar: Bezittelijk voornaamwoord

 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Jeroen.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp