START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Bijwoordelijke bepaling

Leren hoe je een bijwoordelijke bepaling vindt in een zin?

Wij leggen het je uit!

Bijwoordelijke bepaling is een koepelterm voor alle woorden die overblijven na het ontleden van de zin. Er zijn veel soorten bijwoordelijke bepalingen, zoals het aangeven van plaats, richting of gevolg. Een voorbeeld van een bijwoordelijke bepaling is: ‘Ze heeft Wim voor zijn rapport een cadeau gegeven’. In deze zin is ‘voor zijn rapport’ de bijwoordelijke bepaling. Als je de zin ontleedt dan kom je op het volgende. Persoonsvorm: heeft. Werkwoordsgroep: heeft. Onderwerp: Ze. Lijdend voorwerp: een cadeau. Meewerkend voorwerp: Wim. De woorden die dan nog over zijn in de zin is de bijwoordelijke bepaling. Dat is in dit geval ‘voor zijn rapport’.

Bijwoordelijke bepaling

Er is ook een variant op de bijwoordelijke bepaling: De ondergeschikte bijwoordelijke bepaling. De ondergeschikte bijwoordelijke bepaling is een bijwoordelijke bepaling die iets zegt over een woord dat geen zelfstandig naamwoord is. Zowel de bijwoordelijke bepaling als de ondergeschikte bijwoordelijke bepaling staan in hetzelfde zinsdeel als het woord waar ze iets over zeggen. De bijwoordelijke bepaling kan zowel voor als achter het woord waar het iets over zegt staan en de ondergeschikte bijwoordelijke bepaling staat vaak (maar niet altijd!) vóór het woord waar het iets over zegt.

Wil je meer oefenen met het vinden van bijwoordelijke bepalingen? Vind dan de bijwoordelijke bepalingen in de onderstaande zinnen.

  1. Deze fraai aangelegde tuin trekt enthousiaste bezoekers.
  2. Volgens mij duurt die film tamelijk lang.
  3. Door de hevige regenbuien zijn grote delen van Zeeland overstroomd.

Heb je meer vragen over bijwoordelijke bepalingen en ondergeschikte bijwoordelijke bepalingen? Chat dan met één van onze coaches, zij kunnen je alles uitleggen!

Andere bezoekers keken ook naar: Bezittelijk voornaamwoord

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!