Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Waterzuivering

Dankzij waterzuivering is het water dat wij drinken schoon en zitten er geen ziekmakende stoffen in.

Maar hoe wordt water eigenlijk gezuiverd?

Mr. Chadd legt het voor je uit!

waterzuivering

Afvalwater komt samen met regenwater in ons riool terecht. Via het riool komt het in een rioolwaterzuiveringsinstallatie terecht. Hier gebeurt de zuivering. Eerst wordt het groot vuil, zoals plastic en hout, verwijderd uit het water. Dit gebeurt doordat water door een rooster stroomt, waarbij grote stukken vuil tegengehouden worden. Hierna gaat water door een bak om kleiner vuil als zand en grond te verwijderen. Ander klein vuil wordt verwijderd doordat dit in een tank naar de bodem zakt.

Vervolgens komt het water in een andere tank gemengd met bacteriën. Deze bacteriën halen organisch materiaal uit het water. Ook stikstof wordt verwijderd uit het water doordat de bacteriën nitrificerend zijn. Dit betekent dat ze stikstofverbindingen kunnen afbreken. In de volgende stap worden bacteriën en schoon water gescheiden. Het water komt hier weer in een andere tank terecht.

De bacteriën die in de vorige stap zijn toegevoegd, zakken naar de bodem van de tank. Dit proces heet nabezinken. Het schone water stroomt hierna over de rand van de tank en gaat terug de natuur in.

Een deel van de stoffen blijft over als afval, maar andere stoffen kunnen nuttig gebruikt worden. Fosfaat is bijvoorbeeld zo’n stof, want dat kan gebruikt worden om kunstmest te maken. Ook het slib dat vrijkomt kan nuttig gebruikt worden. Dit kan namelijk worden ingedikt en vergist, en dan kan er biogas van gemaakt worden. Biogas is een duurzame bron van energie, dus het maken van biogas uit slib is goed voor het milieu.

Oefenvraag

Welke stappen zijn er in het allemaal bij het zuiveren van rioolwater?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}