fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Dankzij waterzuivering is het water dat wij drinken schoon en zitten er geen ziekmakende stoffen in.

Maar hoe wordt water eigenlijk gezuiverd?

Mr. Chadd legt het voor je uit!

waterzuivering
Afvalwater komt samen met regenwater in ons riool terecht. Via het riool komt het in een rioolwaterzuiveringsinstallatie terecht. Hier gebeurt de zuivering. Eerst wordt het groot vuil, zoals plastic en hout, verwijderd uit het water. Dit gebeurt doordat water door een rooster stroomt, waarbij grote stukken vuil tegengehouden worden. Hierna gaat water door een bak om kleiner vuil als zand en grond te verwijderen. Ander klein vuil wordt verwijderd doordat dit in een tank naar de bodem zakt.

Vervolgens komt het water in een andere tank gemengd met bacteriën. Deze bacteriën halen organisch materiaal uit het water. Ook stikstof wordt verwijderd uit het water doordat de bacteriën nitrificerend zijn. Dit betekent dat ze stikstofverbindingen kunnen afbreken. In de volgende stap worden bacteriën en schoon water gescheiden. Het water komt hier weer in een andere tank terecht.

De bacteriën die in de vorige stap zijn toegevoegd, zakken naar de bodem van de tank. Dit proces heet nabezinken. Het schone water stroomt hierna over de rand van de tank en gaat terug de natuur in.

Een deel van de stoffen blijft over als afval, maar andere stoffen kunnen nuttig gebruikt worden. Fosfaat is bijvoorbeeld zo’n stof, want dat kan gebruikt worden om kunstmest te maken. Ook het slib dat vrijkomt kan nuttig gebruikt worden. Dit kan namelijk worden ingedikt en vergist, en dan kan er biogas van gemaakt worden. Biogas is een duurzame bron van energie, dus het maken van biogas uit slib is goed voor het milieu.

Oefenvraag
Welke stappen zijn er in het allemaal bij het zuiveren van rioolwater?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Josse.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp