START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Participe présent: hoe vorm je deze tijd?

Naast de al zoveel behandelde tijden in het Frans heb je ook nog de participe présent .

Ben je ook helemaal het overzicht kwijt welke werkwoordstijd je wanneer gebruikt en hoe je deze moet vormen?

Geen zorgen! Mr. Chadd gaat het je in dit artikel uitleggen, dus lees gauw verder!

participe present hoe vorm ik deze tijd

Wat is de participe présent?

De participe présent vertaal je in het Nederlands als onvoltooid deelwoord. Het gaat om een gebeurtenis die op dit moment plaatsvindt. Het lijkt dus enorm op de présent . Het verschil met de présent is dat het in de tegenwoordige tijd zelf kan gaan allerlei handelingen, feiten of situaties die ergens in de tegenwoordige tijd plaatsvinden. Bij de participe présent gaat het echter specifiek om iets dat nu plaatsvindt. Een voorbeeld van een zin in de participe présent is ‘Les personnes dansant sur la chaise sont mes amis’, vertaald als ‘De mensen die op de stoel dansen, zijn mijn vrienden.’ Je ziet dat deze samenstelling eigenlijk ook heel veel lijkt op een betrekkelijke bepaling in een zin, waarbij je qui (die) gebruikt.

Hoe vorm je de participe présent?

Je vormt deze tijd in de volgende volgorde: onderwerp + stam + uitgang. Dit ziet er misschien wat moeilijk uit, dus we lichten het hieronder even toe. Over het onderwerp heb je vast al iets geleerd. Zo heb je ‘ik’ ( je ) of ‘wij’ ( nous ). Het geeft aan over wie de zin gaat en vaak staat het vooraan in de zin.

De stam van een werkwoord is waarschijnlijk weer iets lastiger te vinden. Deze kan je vinden door de nous-vorm van het werkwoord waar het om gaat in de présent op te zoeken. Vervolgens moet je -ons achter het werkwoord weghalen en blijft de stam van het werkwoord over. Als je meer informatie wilt over de présent , kijk dan in de Mr. Chadd Academy naar een specifiek artikel hierover!

De uitgang als laatste is eigenlijk het makkelijkste. Hiervoor geldt namelijk dat je bij alle onderwerpen -ant achter de stam plakt. Hier bestaan geen uitzonderingen op, dus de uitgang is altijd hetzelfde! Wel zijn avoir en être hier onregelmatig, waardoor je als vormen krijgt ayant en étant respectievelijk. Dat moet wel lukken, toch?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

L’imperatif

Le présent

De conditionnel

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!