Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Participe présent: hoe vorm je deze tijd?

Naast de al zoveel behandelde tijden in het Frans heb je ook nog de participe présent .

Ben je ook helemaal het overzicht kwijt welke werkwoordstijd je wanneer gebruikt en hoe je deze moet vormen?

Geen zorgen! Mr. Chadd gaat het je in dit artikel uitleggen, dus lees gauw verder!

participe present hoe vorm ik deze tijd

Wat is de participe présent?

De participe présent vertaal je in het Nederlands als onvoltooid deelwoord. Het gaat om een gebeurtenis die op dit moment plaatsvindt. Het lijkt dus enorm op de présent . Het verschil met de présent is dat het in de tegenwoordige tijd zelf kan gaan allerlei handelingen, feiten of situaties die ergens in de tegenwoordige tijd plaatsvinden. Bij de participe présent gaat het echter specifiek om iets dat nu plaatsvindt. Een voorbeeld van een zin in de participe présent is ‘Les personnes dansant sur la chaise sont mes amis’, vertaald als ‘De mensen die op de stoel dansen, zijn mijn vrienden.’ Je ziet dat deze samenstelling eigenlijk ook heel veel lijkt op een betrekkelijke bepaling in een zin, waarbij je qui (die) gebruikt.

Hoe vorm je de participe présent?

Je vormt deze tijd in de volgende volgorde: onderwerp + stam + uitgang. Dit ziet er misschien wat moeilijk uit, dus we lichten het hieronder even toe. Over het onderwerp heb je vast al iets geleerd. Zo heb je ‘ik’ ( je ) of ‘wij’ ( nous ). Het geeft aan over wie de zin gaat en vaak staat het vooraan in de zin.

De stam van een werkwoord is waarschijnlijk weer iets lastiger te vinden. Deze kan je vinden door de nous-vorm van het werkwoord waar het om gaat in de présent op te zoeken. Vervolgens moet je -ons achter het werkwoord weghalen en blijft de stam van het werkwoord over. Als je meer informatie wilt over de présent , kijk dan in de Mr. Chadd Academy naar een specifiek artikel hierover!

De uitgang als laatste is eigenlijk het makkelijkste. Hiervoor geldt namelijk dat je bij alle onderwerpen -ant achter de stam plakt. Hier bestaan geen uitzonderingen op, dus de uitgang is altijd hetzelfde! Wel zijn avoir en être hier onregelmatig, waardoor je als vormen krijgt ayant en étant respectievelijk. Dat moet wel lukken, toch?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

L’imperatif

Le présent

De conditionnel

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}