fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Naast de al zoveel behandelde tijden in het Frans heb je ook nog de participe présent.

Ben je ook helemaal het overzicht kwijt welke werkwoordstijd je wanneer gebruikt en hoe je deze moet vormen?

Geen zorgen! Mr. Chadd gaat het je in dit artikel uitleggen, dus lees gauw verder!

participe present hoe vorm ik deze tijd
Wat is de participe présent?
De participe présent vertaal je in het Nederlands als onvoltooid deelwoord. Het gaat om een gebeurtenis die op dit moment plaatsvindt. Het lijkt dus enorm op de présent. Het verschil met de présent is dat het in de tegenwoordige tijd zelf kan gaan allerlei handelingen, feiten of situaties die ergens in de tegenwoordige tijd plaatsvinden. Bij de participe présent gaat het echter specifiek om iets dat nu plaatsvindt. Een voorbeeld van een zin in de participe présent is ‘Les personnes dansant sur la chaise sont mes amis’, vertaald als ‘De mensen die op de stoel dansen, zijn mijn vrienden.’ Je ziet dat deze samenstelling eigenlijk ook heel veel lijkt op een betrekkelijke bepaling in een zin, waarbij je qui (die) gebruikt.


Hoe vorm je de participe présent?
Je vormt deze tijd in de volgende volgorde: onderwerp + stam + uitgang. Dit ziet er misschien wat moeilijk uit, dus we lichten het hieronder even toe. Over het onderwerp heb je vast al iets geleerd. Zo heb je ‘ik’ (je) of ‘wij’ (nous). Het geeft aan over wie de zin gaat en vaak staat het vooraan in de zin.

De stam van een werkwoord is waarschijnlijk weer iets lastiger te vinden. Deze kan je vinden door de nous-vorm van het werkwoord waar het om gaat in de présent op te zoeken. Vervolgens moet je -ons achter het werkwoord weghalen en blijft de stam van het werkwoord over. Als je meer informatie wilt over de présent, kijk dan in de Mr. Chadd Academy naar een specifiek artikel hierover!

De uitgang als laatste is eigenlijk het makkelijkste. Hiervoor geldt namelijk dat je bij alle onderwerpen -ant achter de stam plakt. Hier bestaan geen uitzonderingen op, dus de uitgang is altijd hetzelfde! Wel zijn avoir en être hier onregelmatig, waardoor je als vormen krijgt ayant en étant respectievelijk. Dat moet wel lukken, toch?
 

 

 

Deze uitleg is geschreven door Joyce.

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp