Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Trappen van vergelijking in het Engels

Great, greater, greatest, de trappen van vergelijking heb je ook in het Engels. Mr. Chadd legt je uit hoe het werkt!

De trappen van vergelijking worden in het Engels ‘Degrees of comparison’ genoemd. Degrees of comparison worden gebruikt om dingen met elkaar te vergelijken. Net als in het Nederlands heb je de vergrotende en overtreffende trap. Er zijn verschillene regels die je moet volgen bij het toepassen van de trappen van vergelijking in het Engels.

Trappen van vergelijking

De eerste regel is dat bij woorden met één lettergreep de uitgangen –er of –est wordt toegevoegd. Bijvoorbeeld: ‘Cool’ > ‘Cooler’ > ‘Coolest’. –Er gebruik je bij de vergrotende trap en –est bij de overtreffende trap. Als een woord van één lettergreep eindigt op a/e/i/o/u en een medeklinker dan wordt de laatste letter verdubbeld en wordt –er of – est toegevoegd. Bijvoorbeeld: ‘Big’ > ‘Bigger’ > ‘Biggest’.

De tweede regel geldt bij woorden met twee lettergrepen. Als een woord met twee lettergrepen eindigt op –er, -ow of –y, kan je zowel –er of –est als most en more gebruiken. Dit geldt ook voor woorden waarbij de klemtoon op de laatste lettergreep valt, zoals ‘Polite’. Bijvoorbeeld: ‘Shallow’ > ‘Shallower’/’More shallow’ > ‘Shallowest’/’Most shallow’. Bij woorden die eindigen op een –y wordt de y vervangen door een ‘i’. Bijvoorbeeld: ‘Pretty’ > ‘Prettier’/ ‘More pretty’ > ‘Prettiest’ / ‘Most pretty’. Daarnaast kunnen bij de volgende woorden ook zowel –er, -est als ‘more/most’ gebruikt worden: Common, cruel, pleasant, quiet, stupid.

De derde regel geldt bij overige bijvoeglijke naamwoorden die twee of meer lettergepen bevatten, daarvoor gebruik je ‘more’ en ‘most’. Bijvoorbeeld: ‘Famous’ > ‘More famous’ > ‘Most famous’

Oefenen:

  1. Courageous
  2. High
  3. Costly

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

To en too: wanneer gebruik je welke?

Bijvoeglijk naamwoorden in het Engels

Then of than?

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}