Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Opbouw van een dierlijke cel

Opbouw van een dierlijke cel

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit miljoenen cellen.

Maar waar bestaat een cel uit? Mr. Chadd legt het je uit!

opbouw van een dierlijke cel

Buitenkant van de cel

Aan de buitenkant van de cel zit een celmembraan. Een celmembraan bestaat uit fosfolipiden en eiwitten. Fosfolipiden zijn vetachtige stoffen met een fosfaatgroep eraan. Koolstofdioxide, zuurstof en vetachtige stoffen kunnen gemakkelijk door het membraan heen de cel in of uit. Andere stoffen die niet in vet op kunnen lossen, kunnen niet vanzelf door het membraan heen. Daar hebben ze een transporteiwit voor nodig. Een transporteiwit is een eiwit dat in het membraan van de cel zit. Het eiwit vormt een soort kanaaltje waardoor deze stoffen toch naar binnen of naar buiten kunnen.

Eiwitten die in het celmembraan zitten kunnen ook werken als receptor; dit zijn receptoreiwitten. Als een bepaalde stof zich buiten de cel bevindt kan deze binden aan de receptor, de receptor geeft dan binnen in de cel een signaaltje door. De cel kan dan reageren op de aanwezigheid van de stof.

Zo werkt de app

Inhoud van de cel

Binnen het celmembraan zit cytoplasma. Het cytoplasma is alles wat in het celmembraan zit behalve de celkern. De cel heeft verschillende organellen en die hebben allemaal een eigen functie.

In de celkern zit ook het DNA van de cel. Het DNA is een soort blauwdruk waarmee eiwitten gemaakt worden. Ribosomen gebruiken het DNA om de eiwitten te maken. Ribosomen kunnen in het cytoplasma of in het endoplasmatisch reticulum zitten. Het endoplasmatisch reticulum bestaat uit een membraan dat een netwerk van buizen vormt. Hierin worden eiwitten gemaakt en door de buizen worden ze getransporteerd naar het golgi systeem. Het golgi systeem ontvangt de eiwitten uit het endoplasmatisch reticulum, hier worden de eiwitten gesorteerd en verpakt in transportblaasjes. De transportblaasjes kunnen de eiwitten vervoeren naar verschillende plaatsen in de cel. Een transportblaasje dat enzymen bevat die dingen in de cel kan afbreken noemen we een lysosoom. Als laatste hebben we nog mitochondriën, dit zijn de energiefabriekjes van de cel. In het mitochondrium kan glucose omgezet worden in ATP.

Naast deze organellen heeft een cel ook een celskelet. Dit zijn lange eiwitdraden die overal door de cel heen lopen. Het celskelet geeft de cel vorm en via het celskelet kun transportblaasje vervoerd worden.

Kort gezegd bestaat een cel dus uit een celmembraan, celorganellen, een skelet en een kern.

Oefenvraag

Wat is de functie van het endoplasmatisch reticulum?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Verschil plantaardige en dierlijke cellen

Osmose in dierlijke en plantaardige cellen

Autotroof en heterotroof

Nog een vraag? Stel hem hier meteen!

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}