Een nieuw jaar, een frisse start. Nu een jaar lang Mr. Chadd met €50,- korting met de code:

JAAR2022

Ontstaan hartinfarct

Per jaar krijgen tienduizenden Nederlanders een hartinfarct (ook wel een hartaanval genoemd).

Dit zijn er ongeveer 70 per dag! Een hartinfarct is dan ook één van de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland.

Door een bloedpropje wordt de bloedstroom naar het hart verstoord. Hierdoor krijgt het hart tijdelijk geen zuurstof en sterven de kransslagaders in het hart af. Dit zijn de aders die je hart voorzien van zuurstof en andere voedingsstoffen. Bij het afsterven van deze kransslagaders, sterft er dus ook een gedeelte van het hart af. Een hartinfarct ontstaat natuurlijk niet zomaar uit het niets, er gaan vele stappen vooraf waar je zelf niks van merkt die leiden tot een hartinfarct. Welke stappen dit zijn, lees je hieronder!

ontstaan hartinfarct

Bloedvatwandbeschadiging

De eerste stap richting het ontstaan van een hartinfarct is de beschadiging en verdikking van de bloedvatwanden . Door roken en een te hoge bloeddruk ontstaan onder andere scheurtjes in de bloedvatwand. Vervolgens plakken bloedplaatjes aan de kapotte collageenvezels. De bloedplaatjes plakken vervolgens aan elkaar. Vervolgens worden fibrinedraden gevormd. Samen met de fibrinedraden vormen de bloedplaatjes hard bloedstolsel (BiNaS Tabel 84O). Dit stolsel verdikt de bloedvatwand en leidt tot een vernauwing van de ader.

Vetophoping

Naast bloedplaatjes, komt er door de ophoping nu ook vet in de vaatwand. De aanwezige cellen beginnen het vet dat voorbij komt gestroomd “op te eten”. De bloedvatwandcellen zwellen hierdoor nog eens extra op. Hierdoor is een verhoogd cholesterolgehalte (vet in je bloed) ook een extra risicofactor tot het ontstaan van een hartinfarct. Ook komt er calcium in de opeenhoping. Dit proces wordt daarom vaak aderverkalking genoemd, maar de verkalking omvat dus maar een klein gedeelte van het proces. De vernauwingen in de bloedvatwand zijn nu dus een ophoping van cholesterol, kalk en bloedplaatjes. Deze opeenhoping heet een plaque . In de bloedvatwand zijn nu dus allemaal cellen aanwezig die daar eigenlijk niet horen.

Zo werkt de app

De plaque scheurt

De plaque wordt steeds groter en groter. Een hartinfarct ontstaat wanneer er geen bloed meer door de kransslagader stroomt. Het stoppen van het stromen van het bloed gebeurt vaak niet door een plaque die is langzaamaan is gegroeid, maar door een plaque die open scheurt. Dit kan gebeuren wanneer de bloedvatwand over de plaque niet stevig genoeg is. De inhoud van de plaque komt nu vrij in het bloed, wat er voor zorgt dat het bloed gaat klonteren. Door de combinatie van de klontering van het bloed, wat een bloedpropje veroorzaakt, en de vernauwing van de bloedvatwand, wordt de bloedstroom gestopt. De kransslagaders krijgen nu geen zuurstoftoevoer meer en het hartinfarct begint. De hartspiercellen hebben zuurstof nodig om te zorgen dat het hart blijft kloppen. Bij een hartaanval krijgen de hartspiercellen geen zuurstof meer, waardoor ze stoppen met kloppen. Een gedeelte van het hart doet het dan dus niet meer. Als een hartinfarct snel genoeg behandeld wordt, hoeven de cellen echter niet af te sterven. Pas wanneer de cellen twintig tot dertig minuten zonder zuurstof zitten, sterven ze af. Dit zorgt dan ook voor blijvende schade aan het hart. Als een hartinfarct dus snel genoeg behandeld wordt, hoeft de schade niet permanent te zijn.

En de rest van het lichaam dan?

Het bovenbeschreven proces kan natuurlijk ook in andere delen van je lichaam ontstaan. Wanneer er een bloedprop de bloedstroom in de hoofdslagaders stopt, spreken we van een herseninfarct . Wanneer dit gebeurt in de longslagaders, spreken we van een longinfarct .

Oefenvragen

  1. Waarom is de toevoer van zuurstof belangrijk voor het hart?
  2. Leg uit hoe een bloedvatwandvernauwing kan leiden tot het ontstaan van een hartinfarct.
  3. Leg uit waarom een hersen-, hart- of longinfarct (longembolie) ook op andere plekken in het lichaam kan ontstaan dan waar het tot uiting komt.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De bloedsomloop en het hart

Prikkelgeleiding in het hart en ECG

Bloeddruk, systole en diastole

Docent of directeur? Vraag een gratis testperiode aan!

Mr. Chadd uitproberen? Dat kan nu twee weken gratis en geheel vrijblijvend met jouw klas! We komen graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Docent of directeur? Vraag een gratis informatiepakket aan

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u een gratis informatiepakket over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Docent of directeur? Neem contact op

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons
{"api_base_path":"https://c.mrchadd.nl","funnel_return_domain":"https://www.mrchadd.nl","third_party_js_asset":"third-party.js"}