fbpx

Contact

Neem contact met ons op.

Openingstijden app

Maandag tot en met donderdag: 8:30 tot 22:00 uur
Vrijdag: 8:30 tot 16:00 uur
Zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur
Zondag: 10:00 tot 22:00 uur

Bezoekadres

Lopendediep 5
9712 NV
Groningen

KvK: 66929237
BTW: NL8567.56.623.B01
IBAN: NL93 ABNA 0483 1544 31

Wil jij een samenvatting van het onderwerp Rechtsstaat van Maatschappijleer?

Mr. Chadd heeft hem voor je, lees snel verder!

In deze samenvatting:
Hoofdstuk 4: Trias Politica
4.1 Ontstaan en doel van de Trias Politica
4.2 De drie machten in Nederland
4.3 Samenspel van de drie machten
Upload je eigen samenvatting!

Hoofdstuk 4: Trias politica

4.1 Ontstaan en doel van de Trias Politica
De Trias Politica heeft als doel het voorkomen dat de macht in de handen van één persoon of groep komt. Het verdeelt de macht in drieën en heeft eveneens een controlerend systeem erachter: checks and balances. De drie machten kunnen samenwerken en elkaar controleren.

Zo werkt de app

4.2 De drie machten in Nederland

  • De wetgevende macht stelt de wetten op. In Nederland wordt deze gevormd door de regering en het parlement. Op lokaal niveau zijn ook provincies, gemeenten en waterschappen de wetgevende macht, op internationaal niveau ook de Europese Unie en in mindere mate de Verenigde Naties.
  • De uitvoerende macht voert de wetten uit. In Nederland zijn dit de ministers en ambtenaren. Ambtenaren hebben discretionaire bevoegdheid, bevoegdheid om in sommige gevallen zelfstandig beslissingen te nemen over hoe een wet wordt toegepast. Controle vindt veelal plaats door de rechterlijke macht.
  • De rechterlijke macht bestaat natuurlijk uit de rechters. Deze moeten objectief kunnen zijn om klassenjustitie te voorkomen en kunnen ook niet zomaar ontslagen worden. De rechterlijke macht beschermt burgers die in conflict komen met de overheid. De controle op de rechterlijke macht vindt plaats als mensen in hoger beroep gaan of naar de Hoge Raad gaan.

4.3 Samenspel van de drie machten
De Trias Politica is niet altijd helemaal in evenwicht. Zo hebben ministers voor een deel zowel de wetgevende als de uitvoerende macht.
Rechters kunnen tegenwoordig ook jurisprudentie (eerdere uitspraken) gebruiken bij rechtspraak, doordat er al heel veel rechtszaken geweest zijn.

Is er toch nog iets niet helemaal duidelijk? Of heb je een vraag voor een ander vak? Chat dan met een van de coaches van Mr. Chadd, zij helpen je graag!

Upload je eigen samenvatting!

Chat
Chat

Hulp nodig met je huiswerk?

Loop je tegen een lastige berekening aan of ben je even kwijt of je ‘word’ met een d of een dt schrijft? Meld je nu aan en stuur Mr. Chadd een bericht!

icon-external-link cancel close check cog graduate navigatedown icon-info icon-phone icon-mail icon-chat icon-facebook icon-instagram icon-twitter icon-youtube icon-play icon-eye whatsapp