START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Rechtsstaat hoofdstuk 4

Wil jij een samenvatting van het onderwerp Rechtsstaat van Maatschappijleer?

Mr. Chadd heeft hem voor je, lees snel verder!

In deze samenvatting:

Hoofdstuk 4: Trias Politica

4.1 Ontstaan en doel van de Trias Politica

4.2 De drie machten in Nederland

4.3 Samenspel van de drie machten

Hoofdstuk 4: Trias politica

4.1 Ontstaan en doel van de Trias Politica

De Trias Politica heeft als doel het voorkomen dat de macht in de handen van één persoon of groep komt. Het verdeelt de macht in drieën en heeft eveneens een controlerend systeem erachter: checks and balances . De drie machten kunnen samenwerken en elkaar controleren.

Zo werkt de app

4.2 De drie machten in Nederland

  • De wetgevende macht stelt de wetten op. In Nederland wordt deze gevormd door de regering en het parlement. Op lokaal niveau zijn ook provincies, gemeenten en waterschappen de wetgevende macht, op internationaal niveau ook de Europese Unie en in mindere mate de Verenigde Naties.
  • De uitvoerende macht voert de wetten uit. In Nederland zijn dit de ministers en ambtenaren. Ambtenaren hebben discretionaire bevoegdheid , bevoegdheid om in sommige gevallen zelfstandig beslissingen te nemen over hoe een wet wordt toegepast . Controle vindt veelal plaats door de rechterlijke macht.
  • De rechterlijke macht bestaat natuurlijk uit de rechters. Deze moeten objectief kunnen zijn om klassenjustitie te voorkomen en kunnen ook niet zomaar ontslagen worden. De rechterlijke macht beschermt burgers die in conflict komen met de overheid. De controle op de rechterlijke macht vindt plaats als mensen in hoger beroep gaan of naar de Hoge Raad gaan.

4.3 Samenspel van de drie machten

De Trias Politica is niet altijd helemaal in evenwicht. Zo hebben ministers voor een deel zowel de wetgevende als de uitvoerende macht.

Rechters kunnen tegenwoordig ook jurisprudentie (eerdere uitspraken) gebruiken bij rechtspraak, doordat er al heel veel rechtszaken geweest zijn.

Is er toch nog iets niet helemaal duidelijk? Of heb je een vraag voor een ander vak? Chat dan met een van de coaches van Mr. Chadd, zij helpen je graag!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!