START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Rechtsstaat hoofdstuk 3

Wil jij een samenvatting van het onderwerp Rechtsstaat van Maatschappijleer?

Mr. Chadd heeft hem voor je, lees snel verder!

In deze samenvatting:

Hoofdstuk 3: Legaliteitsbeginsel

– 3.1 Legaliteitsbeginsel en de rechtsstaat

– 3.2 Uitbouw van de sociale rechtsstaat

– 3.3 Horizontale en verticale machtsverhoudingen

  • Hoofdstuk 3: Legaliteitsbeginsel

Het legaliteitsbeginsel betekent dat iemands vrijheid alleen ingeperkt kan worden als de rechtmatigheid van die beperking is vastgelegd in wetten en regels die door het parlement zijn aangenomen.

3.1 Legaliteitsbeginsel en de rechtsstaat

In Nederland spreken we van de heerschappij van de wet: iedereen, ook de overheid, moet zich aan de wet houden. Dit zorgt voor meer rechtszekerheid: burgers kunnen vertrouwen op de wet en dus ook op de staat die deze volgt. In Nederland zijn er een hoop regels, normen en waarden (bijv. voor oude mensen opstaan in het openbaar vervoer). Wanneer deze in de wet zijn vastgelegd, dan spreken we van rechten. Het geheel van rechtsregels, -beginselen en de manier waarop het recht is georganiseerd noemen we de rechtsorde.

Er zijn enkele voorwaarden voor een goed werkende wet:

Algemeenheid: de wet moet voor iedereen gelden.

Openbaar en begrijpelijk: iedereen moet de wet kennen en snappen.

Mogelijkheid: er mogen geen eisen gesteld worden waaraan niemand kan voldoen.

Eerlijke start: wetten mogen niet met terugwerkende kracht ingaan.

Stabiliteit: wetten mogen niet al te vaak veranderen.

Toepassing: wetten moeten redelijk en zorgvuldig zijn.

Op deze voorwaarden rust ook het legaliteitsbeginsel: de wetgeving voldoet aan kwaliteitseisen & de overheid volgt deze wetgeving.

Zo werkt de app

3.2 Uitbouw van de sociale rechtsstaat

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de overheid het erg druk. Het land moest opnieuw opgebouwd worden en bovendien waren er extra sociale grondrechten gekomen in het begin van de eeuw. Om alles uit te kunnen voeren, ging de overheid meer taken geven aan de gemeenten en aan bedrijven (privatisering). Hierom ontstond ook de Algemene Wet Bestuursrecht , om zo het legaliteitsbeginsel te kunnen handhaven.

3.3 Horizontale en verticale machtsverhoudingen

Horizontale relaties zijn afspraken tussen burgers (huwelijk, contract op werk etc.). Deze dingen staan beschreven in het Burgerlijk Wetboek, wat de basis van het privaatrecht .

Verticale relaties zijn afspraken tussen burgers en de overheid (belasting, verkeersregels etc.). Dit is het publiekrecht .

Is er toch nog iets niet helemaal duidelijk? Of heb je een vraag voor een ander vak? Chat dan met een van de coaches van Mr. Chadd, zij helpen je graag!

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!